Ber om livsvarig fengsel for Peter Madsen

KØBENHAVNS BYRETT (VG) Aktor Jacob Buch-Jepsen la mandag ned påstand om at Peter Madsen dømmes til livsvarig fengsel for overlagt drap på Kim Wall. Han mener at Madsen utgjør en så høy risiko for andres liv og helse at han ikke kan idømmes annen straff.

– Kim Wall var en bereist og anerkjent frilansjournalist. Hun var en nyforelsket kvinne i sin beste alder, innen hennes liv tok slutt på en forferdelig måte, sier aktor Jacob Buch-Jepsen under sin sluttprosedyre i Københavns byret mandag.

Han la mandag ned påstand om at Peter Madsen må idømmes livsvarig fengsel for å ha planlagt og gjennomført drapet på den svenske journalisten.

les også

Madsen i SMS: Jeg har en drapsplan klar

Madsen har gjennom hele saken nektet straffskyld etter tiltalen på overlagt drap, grov mishandling og seksuelle overgrep mot Kim Wall i august 2017.

Alt om saken: Her kan du følge rettssaken mot Peter Madsen

– Kan man dømmes til livsvarig fengsel for ett drap? Ja. Drapet og det seksuelle isolert sett koster 16 års fengsel. Men med forberedelsesdelen, planleggingen og parteringen betyr det livstid, sier Buch-Jepsen.

Forsvarer: Seks måneders fengsel

Peter Madsen har gjennom rettsdagen mandag forholdt seg rolig og har for det meste kikket ned i bordet foran seg. Han kikker ved noen anledninger bort på aktor Buch-Jepsen mens han rister tilsynelatende oppgitt på hodet.

Forsvarer Betina Hald Engmark krever derimot at Madsen kun kan dømmes for likskjending, og at det ikke finnes bevis som feller hennes klient for overlagt drap og overgrep.

– Min påstand er at han alene skal idømmes en ganske kort fengselsstraff for likskjendig. Min klient kan ikke idømmes til mer enn omtrent seks måneders fengsel, sier hun.

Hun er knallhard i sin kritikk mot bevisene som er lagt frem fra påtalemyndighetene. Hun snakker høyt og hardt mens hun legger trykk på flere ord i setningene.

– Hvis man i det hele tatt kan kalle det bevis, tordner hun.

les også

Madsens eks-kolleger: Diskuterte hvor man kunne skjule lik

Hun mener det ikke finnes fysiske bevis som feller Madsen, og hun mener at aktoratet i det store og det hele baserer saken sin på antakelser og indisier.

– Det er et krav i et rettssamfunn for å unngå justismord. Heller la ti skyldige gå fri, enn at én uskyldig blir dømt. Retten kan ikke og må ikke dømme ut fra en magefølelse, sier forsvareren.

– Hvis man i det hele tatt kan kalle det bevis, tordner hun.

Hun mener det ikke finnes fysiske bevis som feller Madsen, og hun mener at aktoratet i det store og det hele baserer saken sin på antakelser og indisier.

– Det er et krav i et rettssamfunn for å unngå justismord. Heller la ti skyldige gå fri, enn at én uskyldig blir dømt. Retten kan ikke og må ikke dømme ut fra en magefølelse, sier forsvareren.

– Utgjør høy risiko for andres liv

I sin prosedyre redegjorde aktor for at de rettspsykiatriske sakkyndige mener at Peter Madsen utgjør en stor fare for andre.
– Det er høy risiko for å gjennomføre fremtidig kriminalitet, noe som må forstås som at han vil være en vesentlig fare for andres liv og legeme, heter det i de sakkyndiges konklusjon.

De sakkyndige mener også at det foreligger høy risiko for fremtidig seksuell kriminalitet. I rapporten heter det at det er vanskelig å få et troverdig innblikk i Madsens seksualitet, men at han fremstår svært avvikende seksuelt.

– Det er ikke snakk om en spontan handling. Dette er planlagt. Han hadde direkte forsett om å begå et seksualdrap med vilje, sier Buch-Jepsen.

Mener han planla seksualdrap

Et av forholdene som påtalemyndigheten mener beviser at drapet på Kim Wall var planlagt, er at Peter Madsen hadde med seg ulike redskaper, som kniv, spissede skrutrekkere og sag, da han skulle på ubåttur med Kim Wall 10. august i fjor.

les også

Rettsmedisiner: Kim Wall kan ha vært i live da hun ble stukket

Buch-Jepsen argumenterer for at Madsen brukte disse gjenstandene til å utføre grov vold mot Wall, deriblant i underlivet. Aktor mener at disse skadene er påført med et seksuelt motiv.

Obduksjonen av Walls likdeler har imidlertid ikke kunnet fastslå noen sikker dødsårsak, men aktor mener at den mest sannsynlige årsaken er halshugging.

Madsen selv hevder hun døde av gassforgiftning. Det er ikke funnet tegn etter forgiftning i noen av likdelene, men rettsmedisinerne har bemerket at det heller ikke ville være naturlig å finne så lang tid etter dødsfallet. Rettsmedisinerne kan dermed ikke utelukke Madsens forklaring.

– Vi har fått den ene løgnaktige forklaringen etter den andre ettersom nye bevis har dukket opp. Han har tilpasset sin forklaring. Han er en patologisk løgner, og det er ikke noe jeg som aktor sier, men noe de rettspsykiatriske har konkludert med, sier Buch-Jepsen.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, mener derimot at hans forklaring er sannsynlig.

– Vi har hørt i retten at en slik ulykke godt kan skje ombord på en ubåt. Det vet vi fra en sak fra 2003, der man fant en kinesisk ubåt hvor alle om bord hadde dødd av forgiftning. Dermed er ikke min klients forklaring så usannsynlig som aktoratet skal ha det til, sier Engmark.

Aktor: Ikke-eksisterende troverdighet

Påtalemyndigheten mener at Madsen troverdighet ikke bare er lav, men ikke-eksisterende. Han har gjennom saken endret sin forklaring om hvordan Kim Wall døde tre ganger.

Madsen har forklart sine stadige endrede forklaringer med at han ønsket å skåne Kim Walls pårørende for detaljer rundt den «forferdelige måten Kim Wall døde på».

– Man skal høre mye før ørene faller av. Det er kun Peter Madsen som tror på det, sier Buch-Jepsen.

Dommen mot Peter Madsen skal etter planen bli avsagt 25. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder