Kilder i Det hvite hus: Derfor avlyste Trump møtet med Nord-Korea

DET HVITE HUS (VG) Tidligere i dag ble det kjent at USAs president Donald Trump avlyser det planlagte møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Nå forteller Det hvite hus hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Nord-Korea har brutt en rekke løfter de ga oss i forkant av dette møtet.

Det sier en høytstående ansatt i Trump-administrasjonen til pressen i Det hvite hus. VG, som denne uken har fått tilgang der, var blant mediene som fikk høre at USA har forberedt seg på møtet siden 8. mars, da invitasjonen kom.

les også

Nord-Korea hevder å ha ødelagt atomanlegget i Punggye-ri

– Den gang ble det sagt at Kim Jung-un var klar til å nedruste og at han forstod at Sør-Korea og USA fremdeles kom til å holde militærøvelser. Siden har det vært en rekke brutte løfter, sier representanten for Trump-administrasjonen, som snakker under betingelse av anonymitet.

Bakgrunn: Trump avlyser Kim-møte med dramatisk brev

Han nevner blant annet at Nord-Korea etter forrige ukes militærøvelse mellom USA og Sør-Korea klagde på denne, og nektet å gjennomføre et planlagt møte med Sør-Korea.

– Møtte ikke opp

Men dette var ikke det eneste som gjorde at amerikanerne nå ikke stoler på Nord-Korea.

– Vi sendte et team til Singapore for å gjøre forberedelser. De skulle møte representanter fra Nord-Korea, men de kom ikke. Vi ventet og ventet, men de sviktet oss, sier han, og fortsetter med å si at Nord-Korea også brøt løftet om at eksperter skulle få være tilstede da de torsdag skulle ødelegge et atomanlegg.

Det skjedde ikke. I stedet var det bare journalister der, som ikke har kompetanse til å si om anlegget faktisk er ødelagt.

les også

Truer USA med å avlyse toppmøte etter Libya-utspill

Kommunikasjonen mellom USA og Nord-Korea har også vært dårlig.

– Den siste uken har vi forsøkt å få tak i dem, men de har ikke svart. Faktisk var det første vi hørte den propagandauttalelsen de kom med i går, der de sa at vi enten kunne møtes rundt et møtebord eller i atomkrig, sier tjenestemannen.

Donald Trump har hele tiden sagt at han kunne komme til å avlyse møtet. Det har han nå gjort, men til tross for at tilliten til Nord-Korea nå er tynnslitt håper han likevel at det kan skje i fremtiden.

– Presidenten ønsker veldig gjerne å få til dette. Derfor velger han å fremdeles holde døren åpen, men nå er ballen på Nord-Koreas banehalvdel, sier Trump-rådgiveren.

Endrer lite

Eksperter VG har snakket med sier avlysningen endrer lite.

– NATO støtter en fredelig fremforhandlet løsning for krisen på den koreanske halvøya. Vi ber alle nasjoner om å implementere grundige FN-sanksjoner mot Nord-Korea, skriver en talsperson for NATO til VG i en e-post, som fortsetter:

les også

Kilde: USA vurderer å kutte FN-støtte etter palestinsk medlemskap

– Nord-Koreas atom- og missilprogrammer er en tydelig trussel mot våre partnere, men de er også en trussel mot NATOs allierte. Allierte vil fortsette å legge press på Nord-Korea for å skrinlegge sine atomvåpenprogrammer til vi ser konkrete endringer i deres handlingsmønster. Disse endringene må være varige.

Uttalelsen kom etter at president i USA, Donald Trump, tidligere i dag avlyste det planlagte møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til VG at prosessen frem mot det planlagte toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un har vært preget av usikkerhetsmomenter.

les også

Khamenei stiller krav til Europa om de vil berge atomavtalen

– Utfordringene vil bestå, og bestrebelsene med å få Nord-Korea inn i et forpliktende forhandlingsspor må fortsette. Dette er viktig for å redusere spenningsnivået og helt nødvendig for å finne fredelige, politiske løsninger på konflikten.

– Ikke overraskende

– Jeg hadde regnet med at møtet skulle avholdes. Det er i Nord-Koreas interesse, det har det vært lenge, men det har også vært i Trumps personlige interesse. Han vil fremstå som en mann som får til ting, sier Jo Jakobsen, professor i internasjonal politikk på Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU).

les også

Trump avlyser toppmøte med Nord-Korea

Han sier imidlertid at det ikke kom som et stort sjokk at Trump nå avlyser møtet.

– Det er ikke særlig overraskende. Amerikanerne er i en posisjon der de kan droppe møtet og si at Nord-Korea må fortsette på den velviljen og moderasjonen de har vist i det siste.

Liten betydning

Jakobsen sier videre at han ikke tror det har så mye å si for forholdet mellom de to landene at møtet nå blir avlyst. Han tror ikke USA ville fått utrettet noe med møtet.

UBETYDELIG: Professor ved NTNU, Jo Jakobsen, mener det ikke har mye å si at Donald Trump trekker seg fra toppmøtet med Kim Jong-un. Foto: Privat / NTNU

– Mange har vært optimistiske, men jeg mener det ikke er noen grunn til å være det med tanke på atomvåpen. Sannheten er at Nord-Korea har atomvåpen, og de kommer ikke til å gi opp disse selv om USA ønsker det.

Han mener USA trolig må hardere til verks dersom de vil at Nord-Korea skal gi opp våpnene.

– Det vil nesten være på grensen til galskap å gi opp atomvåpen. De har investert enorme ressurser i å fremstille atomvåpen fordi det er den ultimate sikkerhetsgarantien mot et angrep utenfra. I praksis er det kun militære grep som kan hjelpe.

TYPISK: Historiker Ole O. Moen mener Trump har tatt på seg for mye av æren for de diplomatiske fremskrittene til Nord-Korea. Foto: Geir Olsen

Typisk Trump

Historiker og professor emeritus Ole O Moen mener på sin side at det var ventet at møtet ikke ble noe av.

– Det har jo vært typisk Trump. Det var mye som tydet på at det ikke skulle bli noe av møtet, det diplomatiske språket ligger på et nivå som Trump ikke behersker, sier han.

Husker du? Professor Ole O. Moen om Trump: – En livsfarlig mann

Moen mener også at Trump har tatt mye av æren for møtet, selv om det ikke er på sin plass.

– I virkeligheten så er det vel en tilnærming som er blitt iverksatt med veldig mye ofring fra Sør-Koreas side.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder