SPESIALBÅT: «Seabed Constructor» ble også leid inn da selskapet Ocean Infinity prøvde å finne Malaysia Airlines-flyet MH370, som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing 8. mars 2014 med 239 personer om bord. Det søket måtte til slutt avblåses med uforrettet sak. Flyet er fortsatt ikke funnet. Foto: Swire Seabed

Norsk ubåt-jakt stoppet av kinesisk fiskebåt

Elleve dager etter at norske «Seabed Constructor» dro ut for å lete etter den argentinske ubåten som forsvant på mystisk vis i 2017, møtte de på overraskende problemer.

Ifølge den argentinske avisen Clarin, måtte en torpedobåtjager fra den argentinske marinen tilkalles tirsdag for å fjerne en kinesisk fiskebåt som nektet å flytte seg fra et av områdene det norske forskningsskipet skulle undersøke.

Se detaljert grafikk om leteaksjonen nederst i denne artikkelen.

les også

Norsk spesialskip leter etter savnet ubåt

Den siste uken har «Seabed Constructor» og de autonome ubåtene de har med seg startet undersøkelsene av en enormt område 200 nautiske mil, cirka 370 kilometer, øst for den argentinske havnen Comodoro Rivadavia.

Det er i dette området det amerikanske selskapet Ocean Infinity, på oppdrag fra den argentinske marinen, leter etter ubåten «ARA San Juan» og de 44 personene ombord som har vært borte siden 15. november i fjor.

Gammel fiskebåt

I løpet av de siste to ukene har forskningsskipet, som har hjemhavn i Bergen, sjekket ut åtte funn, som ble betegnet som interessante.

Ifølge den samme argentinske avisen viste det ene funnet seg å være en gammel fiskebåt, som også tidligere hadde blitt observert. Den gang også av et norsk skip, «Skandi Patagonia», som tilhører DOF Subsea, også det et selskap med tilholdssted i Bergen.

De andre syv funnene som har blitt sjekket ut blir betegnet som geologiske formasjoner på havbunnen.

Disse bildene som den argentinske marinen nylig delte på Twitter viser områdene det letes i:

Etter at det kinesiske fartøyet til slutt fjerne seg fra leteområdet, skal været ha blitt såpass dårlig at leteaksjonen foreløpig har blitt satt på pause.

Pårørende til det savnede ubåtmannskapet, som er ombord i det norske skipet, sier til Clarin at leteaksjonen skal igangsettes igjen på lørdag lokal tid.

MYSTERIUM: Den argentinske ubåten «ARA San Juan» med et mannskap på 44 personer har vært savnet siden november 2017. Foto: AFP / ARGENTINE NAVY

Mulig eksplosjon

Den siste meldingen fra ubåten kom klokken 08.36 lokal tid 15. november. Da ble det sagt at sjøvann hadde begynt å trenge inn i ventilasjonssystemet.

Det skal ha ført til en kortslutning i et av batteriene, som førte til et branntilløp i det dieseldrevne fartøyet.

En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, antas å ha vært en eksplosjon. Deretter ble det stille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder