REGIMEKRITIKER: Jamal Khashoggi (59) forsvant tirsdag etter et besøk ved det saudiske konsulatet i Istanbul. Foto: Osman Orsal / Reuters

Familien til forsvunnet journalist: Vi stoler på Saudi-Arabia

ISTANBUL (VG) Familien til den forsvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggi sier at de setter lit til Saudi-Arabias etterforskning.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over ett år gammel

Forsvinningssaken om journalisten Jamal Khashoggi (59) fra Saudi-Arabia har skapt uro både i Tyrkia, Saudi-Arabia og USA, og kan få internasjonale politiske konsekvenser.

Det var 2. oktober at 59-åringen, som egentlig bor i USA, oppsøkte det saudiske konsulatet i Istanbul i forbindelse med en ekteskapslisens. Han kom aldri ut igjen, ifølge den tyrkiske forloveden som ventet på ham utenfor. Khashoggi har markert seg som en kritiker av det saudiske regimet.

Dette er saken: Regimekritiker sporløst forsvunnet

DEMONSTRASJON: Khashoggis støttespiller demonstrerte utenfor det saudiske konsulatet i Istanbul fredag, i front Nobels fredsprisvinner og journalist Tawakkol Karman fra Jemen. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Det finnes to påstander om hva som siden skjedde. Ingen av dem er foreløpig sannsynliggjort med beviser:

  • Tyrkiske myndigheter hevder at Khashoggi ble myrdet av en drapsliga på 15 menn sendt fra Saudi-Arabia, og at journalisten skal ha blitt partert og fraktet ut i kasser.
  • Saudiske myndigheter kaller anklagene «grunnløse», og hevder at journalisten forlot konsulatet på sedvanlig vis og forsvant på egen hånd.

Broren: Vi stoler på regjeringen

I et intervju med den regimevennlige saudiske TV-kanalen Al Arabiya sier Khashoggi-familien, som er en kjent klan i Saudi-Arabia, at de har tillit til den saudiske forklaringen.

– Vi stoler på regjeringen, og at den gjør alt den kan for Jamal Khashoggi, sier Motasem Khashoggi, 59-åringens bror og familiens talsperson.

Salah Khashoggi, den forsvunne journalistens eldste sønn, sier til Al Arabiya at han stiller seg bak den saudiske etterforskningen, og at bare den kan «gi positive resultater, og bringe oss sannheten».

les også

Erdogan: Vokter flyplass og konsulat etter forsvinningssak

Hevder flere utnytter situasjonen

Familien mener at enkelte land og deres medier utnytter forsvinningssaken til å drive en svertekampanje mot Saudi-Arabia, ifølge TV-kanalen.

– Vi ber disse menneskene om å forbli stille ettersom deres hensikter har feilet, sier broren, og advarer mot «falske nyhetssaker».

Familien stiller seg også kritisk til den tyrkiske kvinnen, som skal være Khashoggis forlovede.

– Vi kjenner henne ikke, vi vet ikke hvor hun kommer fra, og hun tilhører ikke vår familie. Hennes uttalelser og tilstedeværelse kan være for å fremme egen agenda, sier broren.

Konsulatet: Finnes ikke overvåkningsvideo

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har gitt Tyrkia grønt lys til å gjennomsøke konsulatet, som er saudisk grunn. Men dette har fortsatt ikke funnet sted, av uvisse årsaker.

Lørdag fikk Reuters’ journalister en omvisning i det seks etasjers høye konsulatet i business-området 4. Levent i Istanbul. Bygget inneholder visumskranker, kontorer, kjøkken, toaletter, lagerrom, vaktrom og en kjeller med et bønnerom. Konsulatet er omgitt av piggtrådgjerder og politisperringer, og har inngang både på baksiden og fremsiden.

– Jeg kan bekrefte at Jamal hverken befinner seg på konsulatet, eller i Saudi-Arabia. Konsulatet og ambassaden leter etter ham. Vi er bekymret, sa konsulen Mohammad al-Otaibi til Reuters.

Han kalte drapsanklagene «motbydelige» og «noe som ikke hører hjemme i mediene».

Men da nyhetsbyrået etterspurte overvåkningsvideo av at Khashoggi forlater konsulatet, slik saudiske myndigheter hevder han gjorde, er svaret at det ikke finnes noen video. Overvåkningskameraene fungerte ikke, ifølge konsulen.

Les også

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

  2. Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

  3. Erdogan: Vokter flyplass og konsulat etter forsvinningssak

  4. Saudi-Arabia og Tyrkia krangler om forsvinningsmysterium

  5. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder