NASJONALIST: Meral Aksener taler uten manus til sine nye partifeller under et gigantisk bilde av landsfader Atatürk. Hennes nye parti, Iyi Parti, er Tyrkias «eneste ekte nasjonalister», ifølge henne. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Dette er kvinnen som skal utfordre Erdogan

ISTANBUL (VG) Meral Aksener (61) mener Tyrkias president lider av «maktforgiftning», og lover å dømme ham hvis hun får mulighet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lyskasterne sveiper over det fullsatte stadionet i Istanbul. Folk reiser seg fra tribunen og synger kampsanger. Lyden av klapping og tramping er øredøvende. Det bygger seg opp, hun de alle venter på er blitt annonsert fra scenen. Så inntar hun podiet, selvsikker i rød dressjakke og nyklipt bob.

Hun er Meral Aksener (61), ultranasjonalisten som vil bli Tyrkias første kvinnelige president.

– Vi lover ved Gud at vi skal vinne valget og dømme regjeringen for de feilene den har begått. Vi skal løfte Tyrkia ut av gjørmen, sier Aksener og hytter med neven under landsfader Atatürks skue.

HJEMMEBANE: «Den fryktløse Aksener» roper de nyvervede partimedlemmene i den fullsatte arenaen i Istanbul. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Hun er på hjemmebane denne søndagen under en partikonferanse for det nyetablerte Iyi Parti («det gode partiet). Nå reiser hun land og strand rundt i et forsøk på å innynde seg hos Tyrkias 80 millioner innbyggere.

– Overalt på min vei møter jeg stor støtte. Interessen er så enorm at det er vanskelig å gå rundt i gatene, forteller Aksener til VG.

les også

Her sitter 170 journalister fengslet: – Det er fullstendig lovløshet i Tyrkia

«Frykter ingen»

Akesener trenger all støtte hun kan få når hun skal stille som presidentkandidat mot Tyrkias sterke mann, Recep Tayyip Erdogan (64) fra regjeringspartiet AKP, høsten 2019. Erdogan har sittet ved makten i 15 år.

Den siste som forsøkte å utfordre Erdogan, gikk det dårlig med. Partileder Selahattin Demirtas i det kurdervennlige HDP er blitt terrortiltalt og kastet i fengsel. Aksener er allerede blitt anklaget for å ha bånd til Gülen-bevegelsen, som myndighetene mener sto bak kuppforsøket i 2016, noe hun har avvist.

Vi frykter ingen. Hverken jeg eller mine venner er redde, og vi lar oss ikke skremme av alle hindringene eller truslene fra myndighetene, sier Meral Akesener til VG.

VIL IKKE SAMARBEIDE: Overfor VG bekrefter Aksener at hun vil stille som presidentkandidat og at Iyi Parti ikke vil inngå i noen koalisjon. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Erdogan om påstand om «kontrollert kupp»: – Skammelig å si sånt

Kalles «hunnulv» og «jernkvinne»

Akesener er ingen ny stemme i tyrkisk politikk. Inntil nylig var hun medlem av nasjonalistpartiet MHP, og har vært både statsråd og parlamentariker. Hun er blitt omtalt som Tyrkias svar på Frankrikes ultrakonservative Marine Le Pen, og har fått kallenavn som «hunnulven asena» og «jernkvinnen».

– Jeg er den eneste kvinnen som har vært i tyrkisk politikk uforstyrret gjennom 25 år. Jeg har gjennomgått svært krevende tider, og jeg har overlevd. De kaller meg sannsynligvis disse navnene fordi de stemmer overens med virkeligheten, sier Aksener.

FESTSTEMNING: Partikonferanser i Tyrkia kjennetegnes ved høyt volum på stereoanlegget, trampeklapp og lyseffekter. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Her kriger tyrkiske soldater i Nord-Syria

Mener Erdogan er «maktforgiftet»

Aksener forlot MHP etter en bitter strid med partileder Devlet Bacheli i forbindelse med fjorårets folkeavstemning om utvidede fullmakter til presidenten. Aksener var imot, og ikke lenge etter at et marginalt flertall sa ja til en enda mektigere Erdogan, gjorde hun comeback i ny drakt.

– Hva synes du om president Erdogan og utviklingen av Tyrkia de siste årene?

– Jeg kjenner Erdogan fra gammelt av. Familiene våre besøkte hverandre inntil nylig. Jeg observerer at han er blitt forgiftet av makten, spesielt de siste årene. Erdogan har selv opplevd å bli frarøvet friheten, men nå er det han som innskrenker hele samfunnets frihet, svarer Akesener på VGs spørsmål.

VELGER AKSENER: Neslihan Mert (47) og venninnen Muge Akbulut (44) meldte seg inn i Iyi Parti så fort det ble etablert i oktober. De stemte henholdsvis MHP og CHP før. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Tyrkia: Slik er Erdogans fjellby

Tar stemmer fra opposisjonen

Iyi Parti er ventet å stjele flere stemmer fra MHP, men også fra Tyrkias største opposisjonsparti, kemalistene CHP. VG møter flere nyvervede partimedlemmer som har byttet bane:

– CHP har en passiv leder som ikke klarer å samle oss. Jeg ble med i Iyi Parti fordi jeg frykter for mine barns fremtid under dagens regjering, med økonomiske problemer, terror og korrupsjon, sier Muge Akbulut (44).

– Aksener inspirerer meg. Hun er en sterk kvinne i et sterkt parti som kan skape et sterkt Tyrkia, mener Neslihan Mert (47), som har pleid å stemme MHP.

«JERNKVINNEN»: Aksener er blitt omtalt som «jernkvinnen» i utenlandsk presse. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Tyrkiske avhoppere etter kuppforsøket har fått asyl i Norge

Vil styrke menneskerettigheter – men ikke for kurdere

Siden kuppforsøket sommeren 2016, har det vært unntakstilstand og omfattende utrenskinger i Tyrkia der flere titalls tusen er blitt terrortiltalt.

– I Tyrkia har begrepene «rettferdighet» og «frihet» mistet sin betydning. Domstolene i Tyrkia er ikke lenger uavhengige og upartiske. Vår største prioritet er å styrke rettferdighet, uavhengighet og menneskerettigheter, sier Aksener.

Samtidig er det kjent at Aksener, som en nasjonalist langt ute på høyresiden, ikke under noen omstendighet ønsker å gi kurderne i Tyrkia egne rettigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder