LETTET: Wankaew Takamma (68), bestemoren til Natthawut Thakamsai (14) som var blant de 12 guttene som ble fanget i grotten Tham Luang i Mae Sai i Thailand, forteller at hun er lettet. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

Barnebarnet ble reddet ut av grotten: – Først tenkte jeg på å kjefte på ham

MAE SAI (VG) Bestemoren til Natthawut Thakamsai (14) tror ikke barnebarnet kommer til å dra tilbake til Tham Luang-grotten etter at han var fanget der i over to uker. Nå vil hun at han skal bli kvitt uflaks og ulykke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Da nyheten kom om at alle var reddet, ville jeg så gjerne dra å besøke barnebarnet mitt, men jeg er syk og har problemer med magen. Jeg fikk høre fra datteren min at han hadde det fint og at det var bedre at jeg ble hjemme, sier Wankaew Takamma (68), mens hun skjærer grimaser og tar seg til magen.

Lørdag 23. juni dro hennes 14 år gamle barnebarn, Natthawut Thakamsai, til Tham Luang-grotten sammen med 11 lagkamerater og en fotballtrener fra fotballaget «Wild Boars».

les også

Grottedramaet i Thailand: Gutter har gått ned to kilo

VG møter henne i bakhagen hennes i et nabolag i utkanten av Mae Sai, byen i Nord-Thailand som har hatt alle verdens øyne rettet mot seg i over to uker.

De 12 guttene og fotballtreneren skulle utforske grotten etter fotballtrening på en av lagkameratenes fødselsdag da det begynte å regne kraftig. Regnvann blokkerte utgangen og fylte gangene i fjellet – slik at de måtte ta seg lenger inn i grotten. Til slutt var de innestengt.

FOTBALLBANEN: Her spaserer høner og kyllinger over den høye gressmatten hvor fotballaget «Wild Boars» til vanlig trener. De siste dagene er den brukt til landingsplass for redningshelikoptre. I det fjerne ser man fjellet hvor grotten ligger. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

Ville kjefte

En enorm redningsaksjon, med dykkere og redningsarbeidere fra hele verden, ble satt i gang.

– Først tenkte jeg på å kjefte på ham og si: Hvordan kunne du gå inn der!? sier bestemoren høylytt mens hun veiver med hendene.

Men etter hvert kom hun på andre tanker, spesielt etter at hun så de første bildet av barnebarnet og vennene i grotten rulle over TV-skjermene.

– Da jeg så ham på TV og leste om ham i avisene, ble jeg veldig bekymret. Nå kommer jeg ikke til å være sint på ham, bare ønske ham velkommen hjem, sier Wankaew, som lenge var redd for at Natthawut aldri skulle komme hjem.

BLE FUNNET: Engelske dykkere fant guttene fire kilometer inne i grotten etter at redningsmannskaper hadde lett etter dem i 10 dager. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

– Utrolig tøft

Guttenes foreldre oppholdt seg til alle døgnets tider oppe ved grotten under redningsaksjonen.

– Natthawuts far var ved grotten hver dag. Han er enebarn, og det ville vært utrolig tøft å miste ham, sier bestemoren.

les også

Grottedramaet i Thailand er over: – Et umulig oppdrag som vi klarte å gjennomføre

Under redningsaksjonen var leger utplassert i grotten for å sjekke guttenes helsetilstand under den farefulle ferden på fire kilometer. Over hundre personer var inne i grotten under hver enkelt aksjon.

Under operasjonen, hvor guttene måtte dykke nærmere én kilometer, lå de på bårer og hadde på seg spesialmasker, forteller den amerikanske dykkeren Derek Anderson i et intervju med nyhetsbyrået AP.

JUBEL: Tirsdag jublet og vinket folk når de så helikoptre frakte guttene og treneren til sykehuset. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

«Sov» under transporten

Anderson sier at redningsaksjonen ble uhyggelige mye mer komplisert enn de hadde forestilt seg, skriver NTB.

Fotballguttene, som var i alderen elleve til 26 år, hadde ingen dykkerfaring. Dødsfallet til den erfarne dykkeren Saman Gunan, understreket hvor farlig redningsaksjonen var.

Suksessfaktorene var ifølge Anderson at det voldsomme regnet aldri kom og at man klarte å pumpe vann ut av grotten.

Kort tid etter at de siste guttene og treneren var reddet ut av grotten, skal hovedvannpumpen ha sviktet. Gjenværende dykkere og redningsarbeidere rakk akkurat å komme seg ut, skriver The Guardian.

En av dykkerne, kommandør Chaiyananta Peeranarong, forteller at guttene «sov» under transporten.

– Noen av dem sov, andre beveget omtåket på fingrene, men alle pustet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Ikke før etter 17 dager i bekmørket var alle reddet ut. Jubelen sto i taket blant frivillige og lokalbefolkningen og verdensledere hyllet redningsaksjonen.

Uflaks?

Etter at de siste ambulansene kjørte ned fra fjellet tirsdag kveld, kunne foreldrene puste lettet ut.

– Natthawut hadde et sår på foten, men det går bra, sier bestemoren til VG.

Redningsarbeidere skriver på sosiale medier at tallet 13, ikke lenger trenger å bety ulykke og uflaks likevel.

Nå har bestemor Wankaew lagt en plan for hva barnebarnet skal gjøre når han kommer hjem. Hun tror nemlig at gutten må «kureres» for ulykke.

– Jeg vil at han skal være munk i 9 til 10 dager, sier Wankaew.

VGs thailandske tolk forklarer at thailendere tror at dersom man tjener som munk en stund, vil all uflaks forsvinne.

De første bildene

Noen timer etter intervjuet skal thailandske myndigheter slippe de første bildene av guttene på sykehuset, som viser foreldrene deres juble og vinke til barna gjennom et glassvindu.

Myndighetene forteller at guttene og treneren er ved god helse og har det bra, men at de må oppholde seg på sykehuset i nærmere en uke før de kan komme hjem.

FOTBALLSKOENE: Her ser man alle fotballskoene til Natthawut Thakamsai (14), ved inngangsdøren hos bestemoren. Snart kan han etter alt å dømme spille for «Wild Boars» igjen. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

Tilbake hos bestemoren til Natthawut står fotballskoene hans ved utgangsdøren. Snart skal han komme hjem igjen og spise middag hos bestemoren etter skoletid.

– Hva tenker du om redningsarbeidet som er utført?

– Jeg er veldig fornøyd, alle har gjort sitt beste. Jeg sette pris på hjelpen fra hele verden, svarer bestemoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder