Trump hevder han sa feil i Helsingfors

Donald Trump sier at han tror Russland forsøkte å påvirke valget i 2016, men at det ikke hadde noe å si for valgresultatet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fra det ovale kontor sier han at han «aksepterer» amerikansk etterretnings konklusjon i etterforskningen av russisk innblanding i USA-valget i 2016.

les også

Hardt ut mot Trumps helomvending: «24 timer for sent og fra feil sted»

– Jeg har full tillit til amerikansk etterretning. Det har jeg alltid hatt, sa Trump da han møtte pressen tirsdag.

Trump hevder også at han sa feil under pressekonferansen han hadde i Helsingfors i etterkant av møtet med Russlands president mandag.

les også

Forsker om Trumps møte med Putin: – Han er spak og tafatt

På pressekonferansen sa Trump at han «ikke ser noen grunn til at Russland var ansvarlig», og kommentaren har fått sterke reaksjoner, også innad i det republikanske partiet.

– Setningen skulle være: «Jeg ser ingen grunn til hvorfor det ikke skulle være Russland», hevder han.

Trump fortalte også at han ikke tror Russlands innblanding påvirket valgresultatet, men at de nå gjør «alt de kan for å unngå russisk innblanding i valget i 2018».

les også

Tidligere utenriksminister: «Jeg har aldri sett en amerikansk president gjøre i nærheten av hva president Trump gjorde i dag.»

Kritikk

I tillegg fortalte Trump at han og Putin snakket om situasjonen i Midtøsten og Nord-Koreas atomvåpenprogram, samt krigen i Syria. Flere demokratiske senatorer brukte ord som «flaut», «trist» og «komplett skam», for å beskrive mandagens pressekonferanse.

Han fikk også flengende kritikk fra flere medlemmer av den amerikanske kongressen etter pressekonferansen med Vladimir Putin i Helsingfors i går.

TOPPMØTE: Donald Trump og Vladimir Putin snakker med pressen i Helsingfors etter å ha snakket sammen i over to timer, uten andre enn tolker til stede. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / TT NYHETSBYRÅN

Ikke bare var demokratiske kongressmedlemmer svært krasse i sin kritikk av den amerikanske presidenten, også Trumps egne partifeller i Det republikanske partiet har kommet med svært negative karakteristikker av presidentens opptreden.

Tidligere presidentkandidat for republikanerne, John McCain, kalte mandag det hele for «et lavpunkt» i presidenthistorien.

les også

Putin: Vi har ikke noe dritt på Trump

– USA har ikke skylden

Trump fikk spesielt mye kritikk for å tilsynelatende godta Putins påstand om at Russland ikke har forsøkt å påvirke valgresultatet i det amerikanske valg, selv om amerikanske etterretningsorganisasjoner mener å kunne dokumentere at slike forsøkt har funnet sted.

«Det er ingen tvil om at Russland blandet seg inn i vårt valg [ ...] Dette er ikke bare konklusjonen til amerikansk etterretning, men også til etterretningskomiteen i Representantenes hus», sa leder i Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, i en uttalelse.

Mange var også kritiske til at Trump sa at både USA og Russland hadde skyld i det dårlige forholdet mellom de to landene.

«Det er bisart og direkte feil. USA har ikke skylden. Amerika vil ha et godt forhold til det russiske folket, men Vladimir Putin og hans bøller viser sovjetlignende aggresjon», sier republikaneren Ben Sasse.

Under møtet med pressen tirsdag fortalte Trump at forholdet mellom de to landene hadde bltt «vesentlig mye bedre».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder