ENIGE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer i parlamentet i Berlin. Foto: Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN

Regjeringskrise avverget i Tyskland

Tysklands statsminister Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer er blitt enige om et kompromiss i asylstriden, erfarer nyhetsbyrået DPAs kilder.

 • Marthe S. Lien
 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Dermed er en regjeringskrise i Tyskland etter alt å dømme unngått etter den bitre striden mellom CDU og CSU. Süddeutsche Zeitung melder at kompromisset innebærer blant annet at Seehofer forblir innenriksminister.

Kompromisset skal også inneholde en enighet om opprettelsen av transittmottak for asylsøkere registrert i andre land, på den tysk-østerrikske grensen. Derfra skal asylsøkerne sendes rett tilbake til landet de er registrert.

En verkebyll

– Det er virkelig et godt kompromiss, sier forbundskansler Angela Merkel etter krisemøtene, ifølge NTB.

Asylstriden har vært en verkebyll for Merkel, og har lenge hatt potensiale til å velte regjeringen.

les også

Tusenvis av briter søker statsborgerskap i EU

Etter at helgens krisemøter ikke ga noen løsning, har Merkels CDU og koalisjonspartnerne i CSU mandag gjort nok et forsøk på å komme til en enighet.

BLIR: Ifølge nyhetsbyrået DPA forblir Horst Seehofer i sin stilling som innenriksminister. Foto: Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har kommet fram til enighet, sa Seehofer, som også kunngjorde at han dermed fortsetter som innenriksminister i Merkels koalisjonsregjering. Da hadde han sittet flere timer i forhandlinger med Merkel.

CSUs partileder Horst Seehofer gikk i slutten av juni ut og truet med å forlate regjeringen dersom Merkel og CDU ikke skjerper Tysklands asylpolitikk.

les også

Erna Solberg: – Norge har forståelse for angrepet mot Syria

CSU krever at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på den tyske grensen. Merkel, på den andre siden, er motstander av dette og ønsker en felles europeisk løsning.

CDU har tidligere understreket at de er villig til å strekke seg langt for å berge regjeringen.

Enighet om en rekke mottak

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

les også

Roser EU for asyl-forliket

EU-toppene skal også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

Det forslaget har høstet sterk kritikk, men Seehofer var ikke fornøyd og ville uansett ha strengere tysk grensekontroll. Merkel mente EUs beslutning innfrir CSUs krav, noe Seehofer ikke var enig i.

Mot regjeringsfall

CSU krevde at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa og deporteres umiddelbart. Merkel er motstander av en slik alenegang og vil ha en felleseuropeisk løsning.

Dersom Seehofer hadde gjort alvor av sin trussel om å beordre stenging av grensa, ville han ha blitt avskjediget. Da ville CSU trukket seg fra regjeringen, som dermed ville falt. Om han selv hadde trukket seg fra regjeringen, var det uklart om CSU ville slått følge, skriver NTB.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel.

Les også

 1. Asylstrid i Ap: Sammenlignet asylmottak i Afrika med Guantánamo - beklager

  Abdullahi Mohamed Alason i Aps migrasjonsutvalg sammenlignet asylmottak i Afrika med USAs omstridte fangeleir på Cuba.
 2. Polakker vil heller droppe EU, enn å ta imot muslimske asylsøkere

  WARSZAWA ( VG) Polens motvilje mot å ta imot asylsøkere fra muslimske land har ledet til en dyp splittelse i EU, og en…

Mer om

 1. Tyskland
 2. Angela Merkel

Flere artikler

 1. Asylstrid kan kaste Tyskland ut i regjeringskrise

 2. Regjeringskrise truer Tyskland: Dette er de mulige scenariene

 3. Krisemøte i Tyskland: Vinn eller forsvinn for Merkel

 4. Kilder: Seehofer trekker seg som innenriksminister og CSU-sjef

 5. Brudd og bruduljer i Bayern

Fra andre aviser

 1. Tyskland trues av regjeringskrise. Krisemøte klokken 17.

  Aftenposten
 2. Regjeringskrise avverget i Tyskland

  Aftenposten
 3. Asylkampen i tysk politikk handler om gammelt nag, makt og posisjoner

  Bergens Tidende
 4. Skal Tyskland kunne avvise asylsøkere på grensen? Spørsmålet skaper åpen strid i Merkels regjering.

  Aftenposten
 5. To ukers «våpenhvile» for Merkel og regjeringskollega

  Bergens Tidende
 6. Aftenposten mener: Feil tidspunkt for Merkels avgang

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder