Grottedramaet i Thailand: Fortsetter å pumpe ut vann og bore hull i fjellet

MAE SAI (VG) Meldinger om tørt vær i 4–5 dager fremover, gir redningsmannskapene nytt håp om få guttene ut av grotten samme vei som de kom inn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Inne i Tham Lang-grotten går pumpene for fullt. Og fortsatt bores det hull inn i fjellet i jakten på andre veier ut enn gjennom den trange, vannfylte 4 kilometer lange «korridoren» de kom inn gjennom.

Kraftig vannføring

Pumpene har siden guttene ble funnet mandag, blitt flyttet stadig lenger inn. Torsdag begynte tømmingen av det tredje vannfylte kammeret. Men det er fortsatt områder helt inne ved guttene som er fulle av vann.

Blant annet skal det være trange ganger der vannet står helt opp til taket. Et av de mest utfordrende delene av grottegangen, er et søkk der det er cirka 70 centimeter fra bunn til topp. Videoer som er offentliggjort av redningsledelsen viser at vannføringen fortsatt er kraftig i deler av grottegangen.

STATUSRAPPORT: Redningsleder Narongsak Ostotthankorn møtte pressen lørdag morgen. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

At det ikke bare er å «få guttene ut fortest mulig» ble bekreftet fredag. Da omkom en erfaren, tidligere marinejeger inne i den vannfylte grottegangen. Han skal ha gått tom for luft på vei ut av grotten. Det tragiske dødsfallet satte et støkk i alle som er involvert i redningsarbeidet.

– Guttene er ikke klare for dykking, slo redningsleder Narongsak Ostotthankorn fast lørdag morgen.

les også

VG i Thailand: Frykter storm kan fylle grotten med vann

Han fortalte da at redningsaksjonen er heldige med været: De store vannmengdene som var ventet i helgen, faller ikke over Mae Sai-området. Det er ikke ventet regn på 4–5 dager.

– Derfor fortsetter vi å pumpe vann i håpet om at vannivået blir så lavt at vi kan ta guttene ut den veien de kom inn, sa Ostotthankorn som er guvernør i provinsen Chiang Rai.

Myndighetene venter nå på to store grupper med frivillige dykkere som skal ankomme senere lørdag og søndag. Etter det vil de være klare for å starte operasjonen med å redde de 13 innesperrede ut av grotten, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn, ifølge NTB.

– Planen jeg har holdt fast på helt fra start er at vi må få barna ut, og den avgjørende faktoren for denne planen er at det er så lite vann som mulig i grotten, sier Osatanakorn og legger til redningsarbeiderne har tømt så mye av vannet det er mulig å få ut av grotten

– Men hvis det regner og blir mer vann igjen, aner vi ikke hvilke risikofakter vi kommer til å stå overfor, sier han videre. Han advarer samtidig om økende nivå av karbondioksid i grotten.

Klatrere leter langs fjellsiden

Også i helgen finkjemmer klatrelag fjellet på jakt etter en vei inn til guttene. Grotten der de har søkt tilflukt, ligger mellom 800 og i kilometer inne i fjellet. Sjefen for Thailands ingeninørsinstitutt, Thanes Weerasin, er rådgiver for redningsarbeiderne. Han mener det vil være mulig å ta seg gjennom fjellet ved å bevege seg innover via hulrom og trange passasjer. På lørdagens pressekonferanse ble det opplyst at det er boret 100 hull inn i fjellet og at arbeidet fortsetter.

les også

Grottedramaet: Mener å ha funnet mulig fluktvei gjennom fjellet

På pressekonferansen lørdag opplyste redningsledelsen at arbeidet med å legge rør for lufttilførsel helt inn til stedet der guttene oppholder seg, er stanset, men at man har kontroll på oksygennivået. Før helgen ble det jobbet intenst med å sikre lufttilførsel til grotten. Da var oksygennivået falt fra 21 prosent til 15 prosent, som brannmann og grottedykker Ronny Arnesen beskriver som ned mot mennesket smertegrense.

Foto: VG i Thailand Georg Mevold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder