OPPRETTHOLDER DOMMEN: Brendan Dassey soner en livstidsdom. Nå har appelldomstolen opprettholdt dommen med en 4–3 avgjørelse. Foto: Handout Reuters

«Making a Murderer»-nevøen: «Making a Murderer»-nevøen tapte kampen om løslatelse

Brendan Dassey som er dømt for medvirkning til drap i «Making a Murderer-saken», løslates likevel ikke. Det har en ankedomstol bestemt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nettflix-serien «Making a Murderer» handler om voldtektsdømte Steven Avery som ble frikjent etter å ha sonet 18 år av en dom på 32 års fengsel. Nye DNA-bevis viste at han var uskyldig og Avery var en fri mann etter mange år bak murene. Dokumentarserien om Avery-saken var en av Nettflix første store suksesser, med mange millioner seere over hele verden.

DREPT FOTOGRAF: Teresa Halbach ble drept i 2005. Foto: Tom Pearce AP

Steven Avery ble løslatt i 2003. To år senere havnet han bak murene igjen. Da ble han og nevøen Brendan Dassey dømt for voldtekt og drap på fotografen Teresa Halbach.

VG+ Er han skyldig eller uskyldig

Trakk tilståelsen

Dassey var 16 år da drapet skjedde. Han trakk etter noen år tilståelsen. Prosessen for å få omgjort dommen, har nå endte med at en ankedomstol likevel har opprettholdt den i en 4–3 avgjørelse blant dommerne.

Et av de viktigste argumentene til Dasseys advokat var at den da 16 år gamle gutten ble avhørt på en manipulerende måte, i mange timer, uten advokat til stede. Brendan Dassey beskrives som en introvert, forsiktig gutt med IQ ned mot grensen til psykisk utviklingshemming.

LIVSTID: Etter å ha sonet 18 år for voldtekt ble Steven Avery løslatt i 2003. I 2007 var han bak murene igjen etter å ha dommen for voldtekt og drap på Teresa Hulbach. Foto: – AFP

Fire av dommerne mente ifølge CNN at tilståelsen kom etter avhør i trygge omgivelser. uten påvirkning eller press av noe slag og at Dassey forklarte seg om mange detaljer som svar på åpne spørsmål.

Mindretallet mener at opprettholdelsen er en alvorlig rettsskandale og at en utviklingshemmet tenåring er dømt til livsvarig fengsel.

Fem saker du bør lese om Making a Murderer

Beordret løslatelse

Det var i august 2016 at dommeren William E. Duffin i en lavere domstol satte dommen til side og beordret løslatelse av Dassey. Dette ble anket av det statlige justisdepartementet i Wisconsin. I juni i år opprettholdt 3 dommere i ankedomstolen Duffins avgjørelse med 2–1 avgjørelse, skriver CNN. Staten Wisconsin hadde da tre valg: Anke til Høyesterett, å godta avgjørelsen eller å anke saken for en full domstol. De valgte det siste. 4 av de syv dommerne mente dommen skulle opprettholdes.

Dermed fortsetter Brendan Dassey soningen av livstidsdommen. Onkelen Steven Avery (55) soner også en livstidsdom i et fengsel i Wisconsin. Han hevder fortsatt at han er uskyldig dømt og forsøker å få saken opp på nytt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder