Midlertidig løsning på «shutdown» i USA

Hvis president Donald Trump ikke får midler til den mye omtalte Mexico-muren innen tre uker, truer han med å stenge ned statsapparatet igjen – eller erklære en nasjonal krise.

Publisert:Oppdatert: 26.01.19 kl. 04:55

USAs lengste «shutdown» i historien har vart i fem uker. Rundt 800.000 statlige ansatte har stått uten jobb, mens rundt 420.000 har jobbet uten å få betalt.

Nå stanses shutdownen – i alle fall midlertidig, kunngjorde president Donald Trump fredag kveld.

Kort etter vedtok først Senatet og deretter Representantenes hus enstemmig et midlertidig budsjett som avslutter nedstengningen. Ikke lenge etter signerte også Trump denne avtalen.

Det er enighet om å åpne statsapparatet i tre uker, mens republikanerne og demokratene fortsetter å diskutere bevilgninger til grensesikkerhet, og de 5,7 milliarder dollarene Trump vil ha til å bygge en mur mot Mexico.

Trump har altså ikke fått løfter om penger til den beryktede muren. Men han står like fast på kravet:

La meg være veldig tydelig: Vi har virkelig ikke noe annet valg enn å bygge en mektig mur eller stålbarrière. Hvis vi ikke får en rettferdig avtale fra kongressen, vil statsapparatet enten stenge ned igjen, eller så vil jeg bruke makten jeg har gjennom konstitusjonen for å adressere denne krisen, sa Trump, med referanse til at han har vurdert å erklære en nasjonal krise for å få midler til å bygge muren.

Enigheten kommer etter flere forsinkelser i den sivile flytrafikken, som følge av overarbeidede flygeledere og luftfartspersonell. Bevilgningene til alle etater og institusjoner som har vært stengt siden desember gjenopprettes i tre uker, slik at de som møter på jobb kan få lønn mens diskusjonen fortsetter.

Ifølge Washington Post er det flere som har valgt å å kjøre Uber eller jobbe som servitører, i tillegg til ubetalte 10-timersskift i kontrolltårnet. Luftfarts-forbundene har advart om at lange skift under stort press uten lønn går utover sikkerheten, og at systemet var i fare for å bryte sammen.

Avtalen om å forlenge bevilgningene til alle etater og institusjoner som har vært stengt siden før jul i tre uker ble vedtatt senere samme dag i Senatet, melder Afp.

1 av 2 ULØNNET: En sikkerhetsarbeider ved flyplassen i Philadelphia ser på kolleger og mennesker som har møtt opp for å støtte de ansatte demonstrere utenfor. Mark Makela / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Krise ved grensen

Senatet stemte torsdag over et liknende forslag fra demokratene om gjenåpne statsapparatet i to uker. Det skulle gi mer tid til å forhandle om budsjettet og midler til grensesikkerhet, men det ble nedstemt.

Det konkurrerende Trump-støttede forslaget fra republikanerne om å stoppe nedstengningen umiddelbart og bevilge 5,7 milliarder til en grensemur mot Mexico, falt også torsdag.

Nå skal det altså forhandles videre om både grensesikkerhet og penger til Mexico-muren - og både demokratene og republikanerne har hittil stått hardt på sitt.

– Murene vi bygger, er ikke middelalderske murer. De er smarte murer, sier Trump under pressekonferansen fredag, og fortsetter:

– Denne muren er laget av stål, og er gjennomsiktig, noe som er veldig viktig. Og de har sensorer, monitorer, droner og den nyeste teknologien. Vi trenger ikke 2000 meter med betongvegg fra hav til hav - vi foreslo aldri det, vi ville aldri ha det.

Trump fortsetter med å understreke at det han omtaler som en krise ved grensen, truer rikets sikkerhet.

– Dette er ikke et amerikansk problem, det er et verdensproblem. Men de kommer gjennom områder som ikke har noen murer. Vi kan sette en stopper for det.

Les mer: «Shutdown» i USA rammer flyvninger: - Akkurat det vi advarte mot

Truer med kriseerklæring

Trump sier han håper demokratene og republikanerne kan samarbeide om en løsning i de 21 dagene som kommer, men truet med konsekvenser om han ikke får det som han vil:

– Som dere alle vet har jeg et veldig mektig alternativ, og jeg har ikke valgt å bruke det denne gangen. Forhåpentligvis blir det ikke nødvendig, sier Trump.

CNN meldte torsdag at Det hvite hus forberedte et utkast en nasjonal kriseerklæring, for å få midler til å bygge Mexico-muren. Hvis Trump erklærer en nasjonal krise, må han i så fall omdirigere midler fra militære prosjekter med godkjenning fra Pentagon, og ta i bruk militære styrker.

Få innsikt: Dette innebærer en nasjonal krise

Kjernen i shutdown-konflikten dreier seg om Trumps fanesak – Mexicomuren. Demokratene er villige til å forhandle med presidenten om midler til grensesikkerhet, men Trump har avvist å gå med på dette uten at avtalen innebærer at muren blir bygget.

Det gikk en kule varmt da Trump diskuterte muren med Demokratene på Det ovale kontor i desember:

Publisert:Oppdatert: 26.01.19 kl. 04:55