STØTTER VÅPENHVILE: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (t.v.) og kong Salman (t.h.) sier de støtter avtalen om våpenhvile og militær tilbaketrekning fra Hodeida i Jemen og at de ønsker en politisk løsning på krigen i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia sier de vil ha politisk løsning i Jemen

Saudi-Arabia, som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, vil nå ha en politisk løsning på konflikten.

nils.inge.kruhaug@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Houthi-opprørerne og representanter for Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering, som støttes av Saudi-Arabia, avsluttet tidligere i uka en runde med fredsforhandlinger i Sverige.

Forhandlingene resulterte blant annet i en avtale om våpenhvile i den Houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida, der mesteparten av all nødhjelp til Jemen tas inn.

Drepte barn og blodig kynisme: Dette må du vite om Jemen-krigen

Vet du ikke hva Jemen-konflikten innebærer? Saken fortsetter under videoen.

les også

Jemen-samtalene er i gang: - En milepæl

Regjeringsvennlig milits har med flystøtte fra Saudi-Arabia og soldater fra De forente arabiske emirater de siste månedene forsøkt å erobre Hodeida, men uten å lykkes. Under samtalene i Sverige gikk begge parter med på å trekke sine styrker ut av byen.

Saudi-Arabias kong Salman, og landets de facto leder kronprins Mohammed bin Salman sier i en felles kunngjøring at de støtter avtalen som ble inngått i Sverige. De to sier videre at de «støtter en politisk løsning» på den snart fire år lange krigen.

les også

Lave forventninger før fredssamtaler om Jemen i Sverige

Over 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havnen i Hodeida, som har vært livsnerven for millioner av mennesker som er avhengige av nødhjelp.

14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN nå truet av sult.

30. november reagerte eksperter verden over da Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias prins Mohammad bin Salman utvekslet denne hjertelige håndhilsingen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder