UTVIKLER NYE MISSILER: Nord-Korea er angivelig i ferd med å demontere deler av dette rakettanlegget i Sohae, men amerikansk etterretning tror landet produserer én til to interkontinentale missiler ved et annet anlegg. Foto: Airbus Defense & Space/38 North / AP / NTB scanpix

USA tror Nord-Korea utvikler nye missiler

Amerikansk etterretning tror Nord-Korea er i ferd med å utvikle nye missiler, skriver Washington Post.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kilder med kjennskap til etterretningsinformasjonen, opplyser til avisen at det trolig utvikles minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.

Amerikansk etterretning mener at satellittbilder fra Sanumdong kan tyde på at ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon.

les også

VG i Nord-Korea: – Vi har atomvåpen for å forsvare vårt land og folk mot USA

les også

Håndtrykkene som endret verden

Pluss content

– Ingen atomtrussel

Dette skjer halvannen måned etter at president Donald Trump møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore og de to ble enige om å starte forhandlinger om nordkoreansk nedrustning.

Trump hevdet etter møtet at Nord-Korea ikke lenger utgjorde noen atomtrussel, men ble korrigert av sin egen utenriksminister.

– Alle kan nå føle seg mye tryggere enn den dagen jeg inntok presidentkontoret. Nord-Korea utgjør ikke lenger noen atomtrussel, skrev Trump på Twitter etter hjemkomsten fra Singapore.

les også

Nord-Korea og Sør-Korea enige om å gjenopprette militær direktelinje

Anriker uran

– De produserer fortsatt spaltbart materiale, medga utenriksminister Mike Pompeo under en høring i Senatets utenrikskomité noen uker senere.

Han viste til rapporter om at nordkoreanerne angivelig driver anrikning av uran ved et hemmelig anlegg i Kangson.

Dersom Nord-Korea skulle være i ferd med å produsere flere Hwasong-15-missiler, innebærer ikke det i seg selv at landet utvider sin militære kapasitet, understreker Washington Posts kilde.

Nord-Korea har samtidig ødelagt sitt anlegg for atomprøvesprengninger i Pyonggye-ri og er ifølge amerikansk etterretning nå også i ferd med å demontere et testanlegg for motorer ved et rakettanlegg i Sohae.

FREDSSAMTALER: Den nordkoreanske generalløytnanten An Ik-san blir tatt imot av den sørkoreanske majorgeneralen Kim Do-gyun i forkant av et møte i grensebyen Panmunjom i Sør-Korea, tirsdag formiddag lokal tid. Foto: HANDOUT / X80001

Nord- og Sør-Korea i fredssamtaler på grensen

Samtidig er representanter fra Nord- og Sør-Korea på tirsdag i gang med de planlagte samtalene i grensebyen Panmunjom. Målet er å implementere atomavtalen fra april.

Møtet, som holdes på generalnivå, begynte tirsdag morgen lokal tid, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Gjennom samtalene håper de to partene å finne ut hvordan de skal implementere avtalen som ble inngått mellom Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i april.

Partene er enige om formelt å avslutte Koreakrigen og om en fullstendig atomnedrustning. Det faktiske innholdet i avtalen har likevel blitt sterkt kritisert for å være for vagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder