Statsminister Stefan Löfven (t.v.) og Socialdemokraterna leder foran valget i Sverige, mens Moderaterna og deres leder Ulf Kristersson (t.h.) er passert av Sverigedemokraterna. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

Sverige: Rødgrønne rykker fra, krise for Moderaterna

Socialdemokraterna er klart størst, og den rødgrønne blokken ligger an til å vinne valget i Sverige, viser et gjennomsnitt av de største meningsmålingene.

nils.inge.kruhaug@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Statsminister Stefan Löfvens parti har nå 25,2 prosent av velgerne i ryggen og ligger dermed an til å få 90 representanter i Riksdagen. Dette er en tilbakegang på 5,8 prosentpoeng fra valget i 2014 da Socialdemokraterna fikk 113 representanter.

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna er nest største parti med 19,5 prosents oppslutning, en framgang på 6,6 prosentpoeng fra forrige valg, viser et gjennomsnitt av de største meningsmålingene, utført av Poll of polls. Dette vil gi partiet 70 representanter mot dagens 42.

  • Grafen under oppdateres fortløpende, og viser et snitt beregnet av en modell utviklet ved Göteborgs universitet. Tallene er derfor noe annerledes enn i Poll of polls beregning:

For Erna Solbergs søsterparti Moderaterna er det full krise: Partiet har falt 5,8 prosentpoeng, og ligger an til bare 17,5 prosent og 62 representanter. Det er langt unna målsettingen til partiet som ved inngangen av valgkampen satset på å bli størst og overta statsministerposten.

Moderaterna-lederen: 20 år med feilslått politikk

Dersom valgresultatet 9. september blir slik Poll of polls tyder på, vil den rødgrønne blokken bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet få en samlet oppslutning på 40,7 prosent og 146 representanter i Riksdagen. Dette er 13 representanter færre enn i dag.

Den borgerlige alliansen, bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet har nå en samlet oppslutning på 37,4 prosent og ligger dermed an til 133 representanter, sju færre enn i dag.

VG har den siste uken fulgt Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson på turné. Reportasjene kan du lese her:

Mandag kom også Svenska Dagbladet (SvD) med en ny måling, som viser samme tendens med oppgang for statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna. Hans parti går frem til 26,2 prosent, mens Moderaterna ligger like under 18-tallet, og er omtrent jevnstore med Sverigedemokraterna.

På målingen som Sifo har utført for avisen,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder