Søreide tok ikke opp menneskerettigheter med Kinas president

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tok opp menneskerettigheter i politiske samtaler i Kina, men ikke under selve møtet med president Xi Jinping.

alexander.vestrum@ntb.no

Utenriksministeren sier at hun tok opp temaet «under de politiske samtalene som fulgte» tirsdag kveld – altså under banketten.

les også

Xi Jinping gratulerte kongeparet med gullbryllupet

– Jeg tok det opp i mine politiske møter, som fulgte rett i etterkant. Nettopp fordi møtet mellom presidenten og kongen ikke er det beste formatet å ta disse spørsmålene i, sier Søreide til NTB.

Les også: Skuffende, Søreide

Mellom statsoverhodene

Under statsbesøk foregår møtet formelt sett mellom statsoverhodene. Dermed er det kong Harald som samtaler med den kinesiske presidenten. Han har også muligheten til å gi ordet videre til andre – deriblant statsrådene.

les også

Dronningen fikk oppfylt 33 år gammel drøm

Søreide bekrefter at hun fikk ordet under møtet med presidenten. Likevel tok hun ikke opp menneskerettighetsspørsmål.

– Akkurat det formatet, i møtet mellom de to statslederne, er ikke det best egnede formatet for å gjøre det. Det er nettopp derfor jeg som utenriksminister, og ansvarlig for utenrikspolitikken, gjør det vi alltid gjør. Nemlig å ta dette i de politiske samtalene som fulgte rett etter, sier Søreide.

– Ikke være besatt av menneskerettigheter

Etter kongens møte med presidenten fikk den kinesiske UD-toppen Liu Weimin spørsmål fra norsk presse om menneskerettigheter.

les også

Forsvarsdepartementet undersøker datautstyr etter Kina-avsløring

– Vestlige journalister har en tendens til å bare fokusere på dette temaet, sier Liu, som er nestleder i Europa-avdelingen i det kinesiske utenriksdepartementet og var sendt ut på vegne av myndighetene for å oppsummere møtet.

Liu understrekte at samtalene – som varte en halvtime lenger enn planlagt – handlet om et «bredt spekter av saker».

– Så dersom vi bare fokuserer på menneskerettigheter, vil det bli misvisende. Vi må også ha et åpent sinn i stedet for å være besatt av menneskerettigheter, sa Liu.

Les også: Kina hevder Interpol-sjef mottok bestikkelser

Bekymrede diplomater

Norske diplomater tegner et dystert bilde av menneskerettssituasjonen i Kina og mener at myndighetene på flere områder har strammet grepet.

I en rapport hjem til UD som NTB har fått tilgang til, trekker diplomatene ved Norges ambassade i Beijing fram en rekke kritiske forhold.

les også

Bloomberg: IT-ekspert skal ha bevis på kinesisk spionasje mot teleselskap

Rapporten ble skrevet i juni og viser blant annet til Kinas fengsling av menneskerettsforsvarere og advokater. Dette «bekrefter inntrykket av et Kommunistparti som de siste årene slår hardt ned på virksomhet som oppfattes å gå imot dets interesser», heter det.

De norske diplomatene i Kina er også bekymret over forholdene for den uiguriske minoriteten i Xinjiang.

«Etter at Chen Quanguo tok over som partisekretær i Xinjiang i august 2016, har det kommet stadige innstramninger i Kinas største provins, særlig rettet mot den uiguriske minoriteten», påpeker de.

Fikk du med deg? Kommisjon: – Menneskerettighetskrise for muslimsk minoritet i Kina

– Tatt opp i påfølgende samtaler

Den siste tiden har det kommet flere urovekkende rapporter fra Xinjiang-regionen i Kina. Ifølge en Amnesty-rapport som nylig kom ut, blir opp mot én million muslimske uigurer holdt innesperret i interneringsleirer – flere av dem på svært tynt grunnlag.

les også

Betente Kina-spørsmål splitter utenrikskomiteen

Søreide sier at hun blant annet tok opp situasjonen i Xinjiang i de påfølgende samtalene.

President Xi Jinping har over bordet takket ja til kong Haralds invitasjon til gjenvisitt. Tidspunktet er ikke avklart ennå. Det norske besøket i Kina varer fram fredag. I tillegg til kong Harald og dronning Sonja deltar en stor, norsk delegasjon med flere regjeringsmedlemmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder