Putin ber russerne om å stemme

Vladimir Putin oppfordrer russere til å bruke stemmeretten i søndagens valg. Mange velgere kan bli sittende hjemme ettersom resultatet ser ut til å være avgjort på forhånd.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

FAVORITTEN: Dimitrij Medvedev (t.v.) er tatt under president Putins vinger. Foto: AP

- Hver enkelts mening er viktig. Jeg ber dere om å delta i valget søndag og stemme for vår og deres framtid, sa president Putin i en TV-overført tale fredag.

Det knytter seg liten spenning til presidentvalget søndag ettersom Putins utvalgte presidentkandidat Dmitrij Medvedev leder stort på meningsmålingene.

Likevel ber Putin innstendig om at folk ikke må bli hjemme.

- I disse dager har dere mulighet til å svare på disse spørsmålene på uavhengig basis og gjøre et bevisst valg, sa han i talen som er den siste han holder før søndagens valg.

Legitimitet

En lav valgdeltakelse vil bidra til å skape tvil om valgets legitimitet.

De fleste vestlige observatører har meldt avbud ettersom de mener at det egentlig bare finnes én reell presidentkandidat.

De tre andre kandidatene har langt mindre oppslutning enn Medvedev, som nå er førstestatsminister og en av Putins nærmeste medarbeidere.

Mens statlige russiske medier har brukt stor plass på Medvedev, har opposisjonskandidatene knapt fått sendetid.

Lukket ute

To liberale opposisjonspolitikere er nektet å stille som kandidater ettersom valgkomiteen mente de ikke fylte de formelle kriteriene.

I sin siste tale nevnte ikke Putin Medvedev, men han fremholdt at Russland står overfor store og kompliserte utfordringer og at det er svært viktig å velge riktig mann:

- Hvem vil bidra til at posten som statsoverhode virkelig får verdi for millioner av mennesker, for alle innbyggere i vårt store hjemland? spurte Putin retorisk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder