VGs journalist i Teheran: - Folk har begynt å maskere seg

- Sammenstøt mellom politi og demonstranter

TEHERAN/OSLO (VG Nett) Stemningen i Irans hovedstad Teheran er svært kaotisk etter valget. Hele området rundt regjeringslokalet er stengt. Politi med køller jager folk fra gatene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Adèl (@Mynumberone1988) | Twitter

Mens de roper «Mousavi, Mosauvi, gi oss vår stemme tilbake!» stormer tilhengerne av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi ut i Teherans gater, lørdag morgen.

De som nekter å fjerne seg blir jaget av politi med køller.

Det er meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og væpnet politi.

Ifølge twittermeldinger fra Iran melder vitner om at flere personer er skadet etter sammenstøt med politiet. Mange skal være fraktet til Sajjad-sykehuset.

VGs journalist Per Olav Ødegaard og fotograf Helge Mikalsen befinner seg to kvartaler fra innenriksdepartementet i den iranske hovedstaden.

- Alle vet at det har vært valgfusk:Norsk-iransk ekspert svarer om valget

- Nå har folk begynt å samles på gatehjørnene og mange demonstranter maskerer seg. Det går rykter om ansamlinger av Mousavi-tilhengere flere steder i byen, forteller Ødegaard til VG Nett på telefon fra Teheran ved 12-tiden norsk tid.

Jager folk vekk

Ifølge teamet hersker det kaos i gatene få timer etter at den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad ble utropt som valgvinner.

Les også:Dette er Mahmoud Ahmadinejad

- Vi ser sikkerhetsvakter på motorsykler som jager folk bort fra gatene ved innenriksdepartementet. Det er en veldig spent og uavklart situasjon, sier Ødegaard.

Fotograf Helge Mikalsen forteller at det er umulig å ta bilder i området. Flere TV-team har blitt fratatt tapene sine.

- Vi blir jaget bort fra steder med mange mennesker, forteller han.

- Kupp-rykter

- Hovedkontoret til presidentkandidat Mir Hossein Mousavi er stengt av, supportere som har samlet seg utenfor blir slått med køller og jaget vekk. Heller ikke pressefolk får lov til å komme inn i bygningen. Ryktet går om at det er kupp på gang, sier fotograf Helge Mikaelsen.

Journalister forsøkte å nærme seg departementsbygningen i dag, men ble bryskt jaget bort av bevæpnede vakter.

Ødegaard forteller at de statlige nyhetskanalene ikke nevner valget med et ord.

- Det eneste de snakker om er barnebøker. Valget og resultatene har vi ikke hørt noe om, sier han.

Samtidig som myndighetene prøver å dekke over urolighetene, har VG blant annet snakket med en ung iransk mann som var fortvilet over situasjonen i landet:

- Vi må fortelle alle i hele verden at de må reagerer på det som skjer i Iran! Ikke vær stille - de lager et diktatur her, sier mannen til VG.

Tvil om resultatet

Ifølge Ødegaard hersker det fortsatt tvil blant folk om hvem som har vunnet valget.

- Vi ventet at de skulle offentliggjøre nye tall i morgentimene i dag, men det har så langt ikke skjedd, forteller Ødegaard.

- Det er mulig å gå forbi departementet, men de jager alle som beveger seg i gatene like ved. Vi ble også presset bort, sier han.

Saken fortsetter under bildet

STEMTE: Blekk på Mir Hossein Mousavis ene pekefinger viser at han har avgitt stemme i første omgang av presidentvalget i Iran fredag. Foto: Reuters

Ifølge meldinger fra internasjonale nyhetsbyråer brøt det ut store demonstrasjoner over hele Iran kort tid etter at valgkommisjonen utropte den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad som vinner.

Internasjonale medier melder at flere hundre tilhengere av motkandiaten Mousavi ble jaget bort fra Fatimi-plassen i Teheran lørdag.

Fotoforbud

- Politiet har vært innom kafeen vi sitter på og gitt beskjed om at hvis vi tar bilder av kafeen blir den stengt. Klokken 09.00 var fler journalister på innenriksministeriet for å få de offisielle resultatene. Vi vet at mange journalister som er der inne nå, men aner ikke om det var planlagt på forhånd. Situasjonen er høyst uoversiktlig, sier Helge Mikalsen.

Han forteller at trafikken på mobilnettet er sprengt, og at folk sliter med å sende tekstmeldinger.

Mousavi har tidligere uttalt at Mahmoud Ahmadinejad bevisst blokkerer mobilnettet for å forhindre at opposisjonen kommuniserer via tekstmeldinger.

VG Nett følger valget i Iran

FORTSATT UNG: I landsbyen Ahar i fjellene nord for Teheran er det ett valglokale,velgerne stiller seg i to køer, en for kvinner og en for menn. Her er de fleste kvinnene kledd i svart, men denne jenta er så ung at hun fortsatt kan være den fargerikeste i jenta i landsbyen. Valget i dag kan ha betydning om hun også kan være det i årene som kommer. Foto: Helge Mikalsen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder