ØYENVITNE: Livvakten Amanullah var vitne til terroristangrepet, der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) ble drept. Foto: AFP

- Jeg så en mann bli delt nesten i to

(VG Nett) Livvakten Amanullah var vitne til hvordan flere bevæpnede menn i politiuniform meide ned gjester og ansatte i angrepet på Kabul Serena Hotel mandag kveld.

 • Halstein Røyseland

Artikkelen er over 12 år gammel

- Jeg så flere mennesker som ble skutt ned i hotellobbyen. På parkeringsplassen utenfor så jeg en mann bli delt nesten i to av en granat, sier Amanullah til nyhetsbyrået AFP.

Amanullah, livvakt for sjefen til Afghanistans olympiske komité, ble selv truffet av et skudd i armen, og kulehullene i frakken hans vitner om dramaet som utspant seg i angrepet, der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) ble drept.

FNs sikkerhetsråd fordømmer selvmordsangrepet.

- Gud reddet meg, sier Amanullah i intervjuet.

Menn i politiuniform

Livvakten forteller at han daglig eskorterte Mohammad Anwar Jigdaleg til Kabul Serena Hotel, der OL-sjefen trente i trimrommet.

DREPT: Journalist Carsten Thomassen døde da terrorister slo til mot Serena Hotel i Kabul mandag. Foto: Dagbladet

Han ventet på parkeringsplassen utenfor hotellet da han plutselig hørte skudd og en høy eksplosjon - som senere viste seg å være den ene selvmordsbomberen.

Like etter fulgte to nye smell, som skal ha vært fra granater.

- Da så jeg fem menn i politiuniform som kom inn gjennom hovedporten. Jeg trodde det var politimenn som kom for å sikre området etter eksplosjonen, forteller Amanullah.

Ifølge Amanullah tok to menn med AK-47-rifler posisjon på hver sin side av porten.

- En mann holdt hendene over hodet for å overgi seg, men han ble sprayet med kuler av mannen på høyre side av porten. Mannen falt død til bakken, forteller livvakten.

(NB! Artikkelen fortsetter under bildet.)

DREPT: Her blir en av de drepte i angrepet mandag, gravlagt i Kabul. Foto: AFP

Panikk og forvirring

- Folk var preget av panikk og forvirring. De visste ikke om mennene i politiuniform faktisk var politi eller ikke. Jeg falt til bakken. En sjåfør som sto på parkeringsplassen ble nesten delt i to av en granat, sier Amanullah, med flakkende øyne og frykt i blikket.

I mellomtiden fortsatte tre menn med våpen inn i lobbyen.

- En av dem skjøt en mann som satt i resepsjonen og drepte ham. De andre begynte å skyte mot fire menn i lobbyen, sier Amanulla.

Dagbladet-journalist Thomassen var en av dem som ble truffet.

Det var på dette tidspunktet at det gikk opp for Amanullah at terroristene ikke var politimenn. Han løp inn i bygningen for å finne Jigdaleg, men ble selv beskutt.

Ifølge Amanullah var det fem menn som angrep, men afghansk etterretningstjeneste mener det var totalt tre personer som deltok i angrepet. En av dem ble skutt ved porten til hotellets parkeringsplass. En annen sprengte seg selv nær inngangen til hotellets lobby. Den tredje kom seg inn på hotellet og skjøt seg vei gjennom lobbyen.

- Etter å ha drept flere gjester sprengte ikke den tredje personen seg selv. Kanskje han ombestemte seg av en eller annen grunn. Han skiftet klær, og senere, mens sikkerhetsfolk gjennomsøkte åstedet, ble han arrestert, sa Amrullah Saleh, sjefen for den afghanske etterretningstjenesten, på en pressekonferanse i Kabul tirsdag.

VGTV:Mintes kollega

Dukket for å unngå skudd

BESKUTT: Scanpix-fotografen Stian Lysberg Solum slapp uskadd fra bombeangrepet og skytingen mot Serena Hotel i Kabul mandag, men tror hendelsen vil prege ham resten av livet. Foto: Espen Braata

Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum var en av de som befant seg på hotellet da de tre mennene gikk til angrep. Han befant seg i resepsjonsområdet sammen med Carsten Thomassen fra Dagbladet.

En mann i afghansk politiuniform hevet kalasjnikovgeværet sitt for å skyte mot Scanpix-fotografen da Solum fikk øye på ham:

- Jeg kastet meg fremover idet han tok opp våpenet, fordi jeg så at han kom til å skyte. Jeg fikk kastet meg til side i sikkerhet og lå der, men jeg aner ikke hvor lenge. Jeg var kjemperedd for at han skulle komme inn i gangen, forteller Solum til NTB.

Åtte drept

Totalt mistet åtte personer livet i angrepet, som Taliban har påtatt seg skylden for. Blant disse var altså den norske journalisten Carsten Thomassen. I tillegg ble flere personer skadet. Blant disse var en ansatt i norsk UD. Han ligger fremdeles på feltsykehuset ved den militære delen av flyplassen i Kabul. Tilstanden hans er alvorlig.

Den norske delegasjonen er ventet hjem til Norge tirsdag kveld etter at Jonas Gahr Støre avbrøt resten av sitt planlagte opphold i Afghanistan.

Norske myndigheter sier de ikke har noen grunn til å tro at angrepet var spesielt rettet mot Støre og hans delegasjon. De får støtte for synet fra blant annet NATO.

Taliban sa i går at de ikke visste at Støre befant seg på hotellet. I dag har de imidlertid hevdet at de ville angripe når han var der.

DREPT PÅ HOTELL: Carsten Thomassen ble drept i et Taliban-angrep på Kabul Serena Hotel. Foto: SCANPIX

Les også

 1. Uvanlig med offentlighet om reiserute

  Offentlighet rundt reiseruten til en utenriksminister på tur i krigsområder er svært uvanlig i Norges naboland.
 2. Taliban truer med nye angrep

  (VG Nett) Taliban truer med nye angrep mot utlendinger i Afghanistans hovedstad Kabul.
 3. Dagbladet-journalist drept

  (VG Nett) Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) døde mandag kveld av skadene han ble påført under et…
 4. Støres delegasjon på vei hjem

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og resten av den norske delegasjonen har nå forlatt Afghanistan.
 5. - Han drepte flere gjester på Støres hotell

  (VG Nett) Dette overvåkingsbildet fra Kabul Serena Hotel skal vise en av mennene som i går utførte attentatet…
 6. Sorg i Stortinget

  Det var sorg i Stortinget tirsdag etter drapet på journalist Carsten Thomassen.
 7. Dukket for dette skuddet

  (VG Nett) Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum opplevde angrepet i Kabul på nært hold.
 8. - Føles meningsløst å jobbe i dag

  (VG Nett) Hele Dagbladet er i dyp sorg etter tapet av sin kollega Carsten Thomassen.
 9. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

  KABUL (VG) Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet i Kabul etter terroraksjonen mot Serena…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. - Han drepte flere gjester på Støres hotell

 2. Dukket for dette skuddet

 3. Dagbladet-journalist skutt og skadet

 4. - Visste om terrorplaner før Serena-angrepet

 5. Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder