MANGEL PÅ OLJE: USA bruker langt mer energi enn landet klarer å produsere. Obama og McCain er uenige i hvordan landet skal løse energikrisen. Foto: AFP

Hvor mye CO2 skal USA spytte ut?

(VG Nett) Både Barack Obama og John McCain er langt mer opptatt av klima enn det George W. Bush noen gang har vist.

  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

McCain vil kutte utslippet av CO2 og andre drivhusgasser med 60 prosent fra nivået i 1990 innen 2050. Obama har sagt at han mener landet må kutte 80 prosent.

I tillegg er de uenige om hvordan de skal gjøre det. McCain mener dette skal gjøres gjennom markedsbaserte tiltak som skal gjøre energibruk dyrere. Men han vil dele ut flere utslippskvoter gratis. Obama derimot vil innføre et obligatorisk kvotesystem, og mener utslippskvotene bør auksjoneres ut til høystbydende.

LES:Dette er forskjellene mellom Obama og McCain

Karbonfangst

McCain har også uttrykt støtte til et program verdt 2 milliarder dollar for å utvikle karbonfangst og annen forskning av rent kull og utvikling. Han vil gi skattefradrag for de som kjøper biler som ikke slipper ut CO2, og en dusør $300 millioner til den bedriften som utvikler bedre batterier for hybridbiler.

DEBATT: Barack Obama og John McCain hilser på hverandre etter en TV-debatt. Nå nærmer det seg dommens dag for kandidatene. Foto: Reuters

McCain har flere ganger vært skeptsik til Bush sin klimapolitikk og brøt med den sittende presidenten om global oppvarming. Han ledet Senatets innsats for å begrense klimagassutslipp.

Oljehandel

McCain ønsker seg mer oljeboring og bygging av 45 atomkraftverk innen 2030. Men han presiserer at han ikke vil lete etter olje i arktiske områder. Han vil ikke subsidiere biodrivstoff, og ønsker ikke økt beskatning av oljeselskaper.

Obama har lovt å etablere et fond med 150 milliarder dollar til de som bruker biodrivstoff, vindkraft, solcelle-paneler, hybridbiler, ren kullkraft-teknologi og andre klimavennlige tiltak. Heller ikke Obama vil lete etter olje i arktiske områder, og foreslår en økt skatt på oljeselskaper. Han vil innføre flere verktøy slik at 25 prosentav USAs energiforbruk kommer fra fornybare energikilder som vind, solenergi og biomasse av 2025. Innen 2015 skal en million hybridbiler være på de amerikanske veiene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder