ISRAEL SVARER: Bildet viser røyk som stiger fra granater som er avfyrt fra Israel i Maroun Al-ras i Libanon, på den israelsk-libanesiske grensen. Foto: AZIZ TAHER / REUTERS

Israel og Hizbollah angriper hverandre: Frykt for krig

BEIRUT/OSLO (VG): Israel og den Iran-støttede militsen Hizbollah har i dag angrepet hverandre i en dramatisk eskalering av konflikten mellom dem. - Vi er forberedt på et bredt spekter av scenarier, sier det israelske forsvaret til VG.

 • Amund Bakke Foss
 • Marie Melgård
 • Anniken Aronsen
 • Oda Ording

Artikkelen er over ett år gammel

Hizbollah skjøt ved 16-tiden i dag flere missiler fra den libanesiske siden av grensen mot en israelsk militærbase. En israelsk stridsvogn skal ha blitt truffet i det første angrepet.

Israelske militærstyrker bekreftet raskt at mål på deres side ble truffet, før de svarte på angrepet med omfattende styrke.

– Vi svarte ved å fyre artilleri mot stedet missilene kom fra. Det israelske forsvaret holder nå høy beredskap, både defensivt og offensivt, og er forberedt på et bredt spekter av scenarier, sier en pressetalsmann fra det israelske forsvaret til VG ved 18.15-tiden.

Søndag kveld gjentok statsminister Benjamin Netanyahu det samme.

– Jeg har gitt instrukser om å forberede hver tenkelig scenario, også vil vi bestemme hva neste trekk blir, avhengig av hva som skjer videre, sier Netanyahu, ifølge Reuters.

Dette er en mildere tone fra Netanyahu, som pleier å brukte sterke ordlag når han omtaler Israels fiender. Israels statsminister var imidlertid krystallklar på en ting:

– Vi har ikke lidd noen menneskelige tap, det er ingen skadde - ikke en gang en skramme, sa Netanyahu.

FNs fredsbevarende styrker ved fronten rapporterer nå at det har blitt ro i regionen for kvelden. UNIFIL, FNs midlertidige styrke i Libanon, oppgi at de har bedt begge sider om å «utøve størst mulig tilbakeholdenhet for å hindre ytterligere eskalering».

les også

Hizbollah-leder til israelske soldater etter droneangrep: – Vent på oss

Hevn etter droneangrep

Det har vært spent mellom Israel og Hizbollah lenge, men temperaturen økte etter et at to antatte israelske droner angrep et Hizbollah-dominert nabolag i Beirut søndag for en uke siden. Hizbollah ga Israel skylden for angrepet, og lovet å hevne seg.

– Disse aggressive handlingene truer den regionale stabiliteten og er ment å øke spenningen i regionen, sa Libanons statsminister Saad al-Hariri i en uttalelse.

Hizbollahs leder Hassan Nasrallah hadde følgende beskjed til israelske soldater etter angrepet:

– Vent på oss ved grensen, vent en dag, vent to dager, vent fire dager. Vent på oss, sa han.

SPENT STEMNING: Israelske styrker i Huladalen, nær den israelsk-libanesiske grensen. Foto: ATEF SAFADI / EPA

Midtøsten-ekspert: En region full av tente lunter

– Sannsynligvis ønsker ingen av partene at dette skal eskalere til en krig som i 2006, for da kan hele regionen eksplodere. Det er veldig mye som står på spill nå, sier Midtøsten-ekspert og professor emeritus, Nils A. Butenschøn til VG.

Han tror utvekslingen mellom Hizbollah og Israel heller handler om å posisjonere seg i det regionale spillet i Midtøsten. Israel er sterkt involvert i Syria, Irak, Libanon – men også i Iran, som er en av Hizbollahs viktigste støttespillere.

– Det er en region som er full av tente lunter, så man vet ikke hvor det kan smelle, og om dette setter i gang kjedereaksjoner, sier Butenschøn.

Etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran, har det vært store spenninger mellom Iran og USA. I sommer ble flere internasjonale skip angrepet i Persiabukta, og Donald Trump har selv forklart at han var nære å angripe Iran, men stanset minutter før. USAs har nå invitere allierte til å bidra i en militær operasjon i Persiabukta.

Iran er Hizbollas viktigste støttespiller, og organisasjonen anses for å være Irans viktigste regionale proxy.

– Kan det vi ser på den israelsk-libanesiske grensen ha koblinger til situasjonen i Iran?

– Det er sannsynlig at ting henger sammen. Man kan også si at Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan ha en fordel av spenning og at det er noen episoder som dette, men neppe full krig, før valget. Når det gjelder Iran, er de nok neppe interessert i en ytterligere eskalering, samtidig som de vil gi signaler om at de kan bite fra seg, sier Butenschøn.

les også

Norge deltok på hemmelig møte om militært samarbeid i Persiabukta

Frykter krig

Israel har bedt israelere som bor i en avstand på fire kilometer eller nærmere, om å holde seg innendørs og forberede seg på å søke dekning i bomberom.

VG var tidligere i år i grenseområdet der det i dag har vært trefninger. Der sa blant annet den libanesiske ordføreren Moussa Ali Sheet at Israel fortjener motstand:

– Jeg ser enkelt på det. Enhver ting som kan skade fienden, er noe vi bør gjøre. Vi frykter ingenting. Israel fortjener motstand, hver dag.

les også

En av verdens mest omstridte grenser: Her truer Israel og Hizbollah med angrep

I Libanon er den eskalerende konflikten nå på alles lepper. og mange innbyggere VG har snakket med den siste uken sier de frykter et omfattende angrep.

I et land vant med krig, frykter innbyggerne at det som nå skjer på grensen kan eskalere til en krig tilsvarende den i 2006:

Gjennom 34 dager i 2006 ble nabolaget Dahieh i Beirut bombet av angrepsfly fra Israel, som også da var i konflikt med Hizbollah. Så mange som 1300 libanesere skal ha blitt drept.

VG besøkte nabolaget i juli for å snakke med tidligere Hizbollah-krigere om en mulig krig mellom USA og Israel mot Iran. Flere menn VG da møtte sa at de var igjen klare til å ta til våpen.

HIZBOLLAH ANGREPET: Slik så det ut i Hizbollahs mediekontor i Beirut etter at en israelsk drone eksploderte i nabolaget Dahieh natt til søndag 25. august. Foto: NABIL MOUNZER / EPA Foto: NABIL MOUNZER / EPA

Sterkere enn på lenge

Den tungt bevæpnede og mektige libanesiske militsgruppen Hizbollah ble grunnlagt av den iranske revolusjonsgarden i 1982 – og sies nå å være sterkere enn på lenge. USA og Storbritannia anser Hizbollah som en terrororganisasjon. Samtidig er Hizbollah en politisk gruppe med ministerposter i Libanons regjering.

Hizbollah har også vært en av den syriske presidentens Bashar al-Assads viktigste støttespillere gjennom krigen i Syria.

Få oversikt over allianser og fiendskap: Se VGs store guide til Midtøsten her.

Israel ser på Hizbollah som Irans forlengede arm og har lenge uttalt at gruppen er en dødelig trussel. Den siste måneden har Israel også angrepet mål i Irak og Syria, for ifølge dem, å demme opp for trusselen fra Iran.

Les også

 1. Hizbollah-leder til israelske soldater etter droneangrep: – Vent på oss

  BEIRUT (VG) To antatte israelske droner angrep natt til søndag et Hizbollah-dominert nabolag i Beirut.
 2. Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut

  En talsmann for Hizbollah sier at en israelsk drone gikk ned i Beirut i Libanon mens en annen eksploderte i lufta tidlig…

Mer om

 1. Israel
 2. Libanon
 3. Hizbollah
 4. Midtøsten

Flere artikler

 1. Propagandakrig: Slik skal Israel ha forsøkt å lure Hizbollah - lot som soldater var skadet

 2. Hizbollah-leder til israelske soldater etter drone-angrep: – Vent på oss

 3. Israel har angrepet Iran-støttede Hizbollah ved Libanon-grensen

 4. Trumps trusler: Møt mennene som er klare for krig, hvis Iran trenger dem

 5. To israelske droner traff Hizbollah-nabolag i Libanon

Fra andre aviser

 1. Hizbollah-leder advarer Israel etter en rekke dronehendelser

  Aftenposten
 2. Israel svarer på Hizbollah-angrep

  Bergens Tidende
 3. Hasan og Yasir gir tommelen opp til fotografen. Nå er begge offer for Israels «drepende effektive» etterretning.

  Aftenposten
 4. En militær israelsk drone har styrtet i Libanon

  Aftenposten
 5. Kristne står mot muslimer i Libanon. Nå har de funnet frem slagvåpnene.

  Aftenposten
 6. Libaneserne demonstrerer mot sin gjennomkorrupte regjering, og nabolandene forsøker å øke sin innflytelse

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no