STOPP: En forhandler på et marked i Wuhan avbildet 21. mai. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Wuhan innfører forbud mot å spise ville dyr

Myndighetene i byen bekrefter at de iverksetter forbudet mot å spise ville dyr som Kina varslet i februar. Også jakt blir forbudt.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over 44 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Den kinesiske byen med rundt elleve millioner innbyggere i Hubei-provinsen var stedet der det første tilfellet av det nye coronaviruset ble bekreftet i slutten av 2019.

Virusets opprinnelse ble ifølge Folkehelseinstituttet tidlig knyttet til et såkalt våtmarked i Wuhan der ville dyr slaktes og selges.

24. februar hurtigbehandlet sentrale kinesiske myndigheter et vedtak om å forby inntak av og handel med ville dyr. Ifølge South China Post skulle forbudet trå i kraft umiddelbart. Forbudet skulle også gjelde jakt på og transport av ville dyr.

Torsdag kom nyheten om at myndighetene i Wuhan har bekreftet at de igangsetter forbudet.

– Nettbaserte handelsplattformer, kommersielle markeder, landbruksmarkeder og restauranter, skal i likhet med transport – og logistikkselskaper ikke forsyne lokaler eller tjenester for inntak av vilt dyreliv, opplyste myndighetene på sine nettsider.

les også

Faktisk.no: Dette vet vi om hvor coronaviruset kommer fra

Forbudet i Wuhan gleder også jakt, med unntak av der formålet er forskning, kontroll med bestanden eller overvåkning av epidemiske sykdommer. Det er også forbudt å avle fram dyr som ikke er husdyr. Også der er det unntak, blant annet for å sikre arters overlevelse, men disse må være forhåndsgodkjent av myndighetene.

Smutthull

Bruk av ville dyr i forskning og medisinsk bruk er unntatt forbudet. Dette åpner for mange smutthull, som for eksempel handel med skjelldyrs skjell, bjørne-galle og flaggermus-avføring som brukes i tradisjonell kinesisk medisin.

les også

Trumps smitteekspert: Tror viruset utviklet seg i naturen – ikke i kinesisk laboratorium

Ifølge Sydney Morning Herald frykter dyrevernere et smutthull for pelsdyroppdretterne om produktene fra dyrene brukes til forskning eller medisin.

CNBC understreker at i tradisjonell kinesisk medisin, er det heller ikke noe skille mellom mat og medisin: Flere dyr spises fordi det antas å gi medisinsk effekt.

Sysselsetter mange millioner

Landets konsum og handel med ville dyr er ifølge en 2017-rapport støttet av myndighetene verdsatt til 74 milliarder dollar, rundt 740 milliarder kroner. Over 14 millioner mennesker jobber i bransjen. 

Føderale og regionale myndigheter sier de jobber med planer for å kompensere menneskene som jobber i ville dyr-handelen. Så langt har to provinser skissert et program for å støtte bønder og oppdrettere over til alternative inntektskilder.

les også

Pompeo hevder det er «enorme bevis» for at coronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

Ifølge CBC News sier dyrevern-aktivister at dette er første gang kinesiske myndigheter har lovet kompensasjon for restriksjonene. 

Også Sars-epidemien for 17 år siden ble knyttet til inntak av ville dyr, spesifikt desmerkatt.

Kina har registrert 4600 døde og 84.000 bekreftede smittetilfeller knyttet til covid-19. På verdensbasis er flere enn fem millioner registrert smittet og nær 330.000 dødsfall knyttet til viruset, ifølge VGs oversikt.

Les også

Mer om

 1. Wuhan
 2. Coronaviruset
 3. Kina
 4. Dyrevern

Flere artikler

 1. Wuhan innfører forbud mot å spise ville dyr

 2. Viruslaboratorium i Wuhan: Umulig at vi er kilde til pandemien

 3. New York Times: USAs etterretning presses for å koble coronaviruset med Wuhan-laboratorier

 4. Wuhan: Vil coronateste 11 millioner på ti dager

 5. Pluss content

  Derfor kommer de farlige virusene fra Kina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder