STORT POLITIOPPBUD: Politistyrker i Minneapolis forsøker å spre folkemengdene under protestene som stadig øker i styrke. Foto: Thomas Nilsson / VG

Aggressivt og kaotisk i Minneapolis: Politiet skjøt gummikuler mot journalister fra Norge og Sverige

MINNEAPOLIS/OSLO (VG) Demonstrantene setter bygninger og biler i brann, politiet svarer med tåregass og gummikuler. En svensk journalist ble truffet av en gummikule og VGs fotograf ble siktet på med laser.

 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mikal Hem

– Plutselig smalt det, jeg falt sammen og mistet alle tingene mine. Jeg kjente at jeg var truffet i beinet. Jeg forsøkte å gjemme meg bak en bil, for ikke å bli truffet igjen. Så kom tåregassen. Jeg hadde gassmaske på meg, men jeg mistet retningssansen. Men jeg klarte å finne de andre journalistene, og vi kom oss inn i en bakgate, sier Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg i et intervju med sin egen avis.

Den svenske journalisten var i Minneapolis for å dekke demonstrasjonene etter at afrikansk-amerikanske George Floyd (44) døde etter en brutal politipågripelse. For fjerde dag på rad og til langt på natt trosset tusenvis av demonstranter portforbudet og tok til gatene i millionbyen Minneapolis.

– Det er en aggressiv og kaotisk stemning. Folk er enda sintere enn før, forteller VGs fotojournalist på stedet, Thomas Nilsson.

Demonstrantene ble møtt med politiets tåregass og gummikuler. Også pressefolk rapporterer nå at de blir truet av politiet i Minneapolis. VGs fotograf fikk kjenne dette på kroppen natt til lørdag.

Bakgrunn: Derfor er det bråk i USA

Ble skutt og siktet på

VGs fotograf Nilsson var sammen med Svanberg da de to opplevde at politiet skjøt med tåregass mot dem.

Han forteller at de sto rundt 50 meter unna en gruppe på rundt ti politifolk på en nokså folketom parkeringsplass.

– Plutselig ble hun truffet av en gummikule i låret. Hun sank litt sammen, og jeg kastet meg ned på bakken. Politiet fortsatte å skyte i vår retning. Vi bestemte oss for å løpe til andre siden av gaten for å søke tilflukt. Det var da jeg oppdaget at jeg hadde et rødt lasersikte på meg, i mageregionen, forteller Nilsson.

Etter rundt ti minutter på tilfluktsstedet tittet han forsiktig ut for å se. Da oppdaget han at han på ny får et lasersikte mot seg.

– Det er ganske sykt. Det var overraskende. Hittil har jeg følt at politiet har vært ganske greie mot meg under disse demonstrasjonene.

Nilsson mener at politiet må ha sett at de var pressefolk, og ikke en del av demonstrantene.

– Jeg hadde på meg to kameraer, pressekort rundt halsen, og hadde på hjelm og gassmaske. Vi tok bilder og oppførte oss på en annen måte en demonstrantene, sier han.

– Et mønster

Klas Granström, sjefredaktør i Expressen, sier til VG at det ikke kunne være noen tvil for politiet at Svanberg var der som journalist.

– Hun var tydelig identifisert som media, sier redaktøren.

Granström sier at det første han tenker på i denne situasjonen er Svanbergs sikkerhet. Man han understreker at dette ikke er hendelser man forventer i et demokratisk land som USA.

– Det er helt uakseptabelt at journalister havner i skuddlinjen på denne måten. Det er et forferdelig mønster i et demokratisk land, sier han.

– Du kaller det et mønster?

– Det er åpenbart at det er et mønster. Det er ikke bare Expressen som er blitt rammet. Det har vært flere lignende hendelser.

– Hva sier denne hendelsen om pressefriheten i USA?

– Av det vi ser akkurat nå, kan vi bare konkludere med at pressefriheten i USA utvannes.

Expressen har ikke innført noen nye sikkerhetsrutiner for hvordan avisen jobber i USA. Men Granström understreker hvor viktig det er at det som skjer i USA nå dekkes av mediene.

– Det er en utvikling som må overvåkes journalistisk. Jeg kjenner at dette er viktig, sier han.

SØKTE TILFLUKT: Thomas Nilsson minutter etter at han kom seg i sikkerhet.

Trakk våpen

Tidligere på kvelden opplevde VGs fotograf en annen episode med en politimann, som dro opp pistolen sin fra hylsteret da Nilsson kom gående i politimannens retning.

– Disse episodene viser at politiet i Minneapolis er i helspenn. De har ikke kontroll over situasjonen.

Nilsson er ikke alene om erfaringen. Den anerkjente gravejournalisten Madeleine Baran i AMP Reports skriver på Twitter at en politimann siktet på henne, og at han ikke senket våpenet selv etter hun hadde sagt at hun var journalist.

Fredag ble et kamerateam fra CNN pågrepet på direktesendt TV, mens de dekket demonstrasjonene i Minneapolis. Halvannen time senere ble de løslatt.

VG har forsøkt å komme i kontakt med politiet i Minneapolis for å få et svar på anklagene om truende atferd mot journalister, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Politiet grep ikke inn

Fredag kveld og natt var altså protestene i Minneapolis langt hissigere enn de foregående dagene.

Nasjonalgarden hadde stilt seg opp som en vegg mot demonstrantene, som svarte med å rope mot militæret og kaste flasker mot dem. Senere rykket politiet inn, og begynte å skyte med tåregass mot folkemengdene.

Men så trakk politistyrkene og militæret seg tilbake, og det oppsto flere timer med vakuum der demonstrantene fikk herje fritt i gatene.

Tusenvis av mennesker gikk gjennom gatene. Flere satte biler i brann og brøt seg inn i butikker. Til slutt ankom folkemengden en bank rett ved politistasjonen, der de knuste vinduene, strømmet inn i banken og satte den i brann. Ingen politimenn var til stede, ifølge VGs fotograf.

Biler kjørte i høyt tempo gjennom gatene, og det ble fyrt opp fyrverkeri. Nilsson beskriver stemningen på gaten som «absurd». Han ble også vitne til at tre av demonstrantene gikk løs på en person, og hørte også pistolskudd bli avfyrt.

Omsider kom politiet tilbake og forsøkte å få kontroll over folkemengdene ved å skyte med tåregassgranater og gummikuler.

Krever at alle politimenn arresteres

Til tross for at kaos hersket i gatene i Minneapolis, er flertallet av demonstranter fredelige. Mange av dem er svært kritiske til vandalismen.

– Det er mange måter folk kan uttrykke sitt sinne på, og dette er ikke den riktige måten å gjøre det på. Det er sykt. Jeg har ikke ord, sier Kevin (25), som bor i nabolaget.

SKEPTISK TIL OPPTØYENE: Kevin (25) står og ser på at nabolaget hans står i flammer. Han ønsker at vandalismen slutter. Foto: Thomas Nilsson / VG

Channah Roseann (25) som også bor i nabolaget, sier at mange tiår og flere generasjoner med frustrasjon har bygd seg opp til det som nå utspiller seg i Minneapolis.

«I can’t breathe»: Slik er svarte i USA blitt utsatt for politivold

– Selv ikke portforbudet klarte å holde oss inne. Vi har fredfulle protester. Det eneste som blir vist på TV er aggresjonen og opptøyene, og det er bare en liten del av det som skjer, sier hun til VG.

Kevin, Channah og flere VG snakket med på stedet med tar til orde for at samtlige politimenn som var involvert i pågripelsen av Floyd arresteres.

– De myrdet en ubevæpnet mann, og for det må de i fengsel, sier Kevin.

DEMONSTRERER: Søskenparet Channah Roseann (25) og Symytry (28) sier de deltar i de fredelige protestene. Foto: Thomas Nilsson / VG

Bildene i denne saken ble tatt av Thomas Nilsson i samme tidsrom som de omtalte hendelsene. Han har rapportert fra urolighetene i Minneapolis den siste uken. Han har innhentet sitater fra øyenvitner i denne saken, men er også selv involvert og sitert. Saken er derfor skrevet av hjemmeredaksjonen i Oslo.

Les også

 1. Her blir CNN-teamet arrestert på direktesendt TV

  CNNs korrespondent Omar Jimenez og hans team ble pågrepet mens de dekket demonstrasjonene mot politivold i millionbyen…
 2. Verdens farligste gjenger

  De står bak drap, tortur, kidnapping, utpressing, narkotikasalg og menneskesmugling.
  Pluss content
 3. «I can’t breathe»

  Pluss content
 4. Anders Magnus: – De hadde bestemt seg for å drepe oss

  NRKs utenrikskorrespondent Anders Magnus har rapportert fra naturkatastrofer, terror, krig og sult.
  Pluss content

Mer om

 1. USA
 2. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Journalister angrepet i USA: Ble blind etter å ha blitt skutt i øyet

 2. Ble blind etter opptøyene: – Det er brutalt der ute

 3. Lastebilsjåfør pågrepet etter å ha kjørt mot demonstranter i Minneapolis: – Noe av det farligste jeg har sett

 4. Store demonstrasjoner sprer seg over USA

 5. Voldsomme videoer spres på nett - ryster USA

Fra andre aviser

 1. – Politi skjøt gummikuler mot VG-fotograf og svensk journalist i Minneapolis

  Fædrelandsvennen
 2. Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

  Bergens Tidende
 3. Protestene mot politivold sprer seg i USA

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet i Minneapolis skal granskes

  Aftenposten
 5. Trumps trussel uten effekt på rasende demonstranter

  Bergens Tidende
 6. USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder