ANGREP MORALES HJEM: Et ødelagt portrett av Evo Morales i hans private hjem i Cochabamba søndag. Boligen er ifølge AP vandalisert av demonstranter. Foto: AP

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.

Feiringen i hovedstaden La Paz startet umiddelbart etter at Evo Morales, som har sittet med makten i Bolivia siden 2006, kunngjorde at han går av etter anklager om valgfusk. Fyrverkeri ble fyrt av, og folk samlet seg i gatene med flagg og jubel.

– Vi feirer at Bolivia er fri, sier en demonstrant til nyhetsbyrået AP.

Samtidig hevder Morales selv, og flere andre statsledere, at Morales er blitt utsatt for et statskupp. Natt til mandag melder den avgåtte presidenten også at det er utstedt en arrestordre på ham.

– En politibetjent sa offentlig at han er blitt bedt om å gjennomføre en ulovlig arrestordre mot meg. Samtidig har voldelige grupper angrepet hjemmet mitt. Kuppet ødelegger rettsstaten, skriver Morales på Twitter natt til mandag.

Denuncio ante el mundo y pueblo boliviano que un oficial de la policía anunció públicamente que tiene instrucción d… https://t.co/5YUtgp72y1

Øverstkommanderende for politiet i Bolivia sier at det ikke stemmer at det er noen offisiell arrestordre på Morales, og at han ikke har underskrevet noe slikt, skriver Reuters.

Opposisjonsleder Luis Fernando Camacho skriver imidlertid på Twitter at han også er informert om arrestordren. Han skriver at både politiet og militæret leter etter Morales. Han sier også at militæret har konfiskert presidentens fly.

Foto: HO / Bolivia TV

Anklaget for valgfusk

Tidligere søndag utlyste Morales nyvalg som følge av en rapport fra valgobservatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

De ga uttrykk for «dyp bekymring og overraskelse» under opptellingen av stemmer og konkluderer med at det var uregelmessigheter ved presidentvalget 20. oktober.

President Maria Choque Quispe og visepresident Antonio Costas i landets valgkommisjon ble pågrepet etter Morales’ avgang, og er ifølge politiet siktet for valgfusk, skriver NTB.

Les også: Topper i valgkommisjonen pågrepet

FEIRER I GATENE: En av Bolivias opposisjonsledere, Luis Fernando Camacho, hilser på tilhengere i gatene i La Paz etter nyheten om presidentens avgang. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / X03739

Både hærsjefen, politisjefen og opposisjonen i landet krevde søndag at Morales måtte gå av.

– Etter å ha analysert den konfliktfylte situasjonen i landet, ber vi presidenten om å gå av for å sikre stabilitet i Bolivia, sa hærsjef Williams Kaliman.

Fikk du med deg? Mexico tilbyr Morales asyl

Også visepresident Alvaro Garcia Linera og lederen for valgmyndigheten i Bolivia går av.

Det er ikke klart hvem som kommer til å ta over etter Morales, og FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse via talsperson Stephane dujarric natt til mandag at han er dypt bekymret over situasjonen i landet etter Morales’ avgang.

– Et kupp

Venezuelas president Nicolás Maduro skriver på Twitter at han fordømmer det han omtaler som et statskupp mot Bolivias president Evo Morales.

– Vi fordømmer kategorisk kuppet mot vår bror, presidenten, skriver Maduro.

Også britenes Labour-leder Jeremy Corbyn kaller avgangen for et kupp.

– Å se Evo Morales, som, sammen med en sterk bevegelse, har brakt så mye sosial fremgang bli tvunget fra makten av militæret er forferdelig. Jeg fordømmer dette kuppet mot det bolivianske folk og står sammen med dem for demokrati, sosial rettferdighet og uavhengighet, skriver han på Twitter.

Også Argentinas president Alberto Fernández, og Nicaraguas Daniel Ortega, sier de mener Morales er utsatt for et statskupp.

– Et statskupp fant sted i Bolivia som et resultat av felles aksjoner fra voldelige sivile, selvutnevnte politifolk og hærens passivitet, skriver Fernández på Twitter.

Brasils utenriksminister Ernesto Araújo mener imidlertid at Morales har tatt det riktige valget. Han skriver på Twitter at forsøket på valgfusk undergravet presidenten.

– Narrativet om et kupp bidrar bare til å egge opp til voldsbruk, skriver han.

Politisk kaos

Bolivia har blitt kastet ut i et politisk kaos etter at Morales, som har sittet ved makten siden 2006, for tre uker siden vant første runde av presidentvalget.

les også

Bolivia: Ordfører angrepet av folkemengde

Anklagene om valgfusk oppsto da stemmetellingen uten forklaring ble satt på pause i et døgn. Valgresultatet ga Morales akkurat nok stemmer til å slippe en valgrunde nummer to.

I en melding på Twitter etter at avgangen var et faktum, skriver Morales at han så seg nødt til å gå av så ikke de to opposisjonslederne Mesa og Camacho skal fortsette å «forfølge, kidnappe og mishandle mine minstre, fagforeningsledere og deres familier».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder