VIRUSFRYKT: Reisende beskytter seg med ansiktsmasker i ankomsthallen på den internasjonale lufthavnen i San Francisco. Foto: PETER DASILVA / EPA

USAs marine forbereder seg på pandemi

Den amerikanske marinen forbereder seg på en pandemi – men understreker at planleggingen ikke er uttrykk for større tro på at corona-utbruddet utvikler seg i en slik retning.

 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 148 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

En pandemi er et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker og sprer seg over store deler av verden. Torsdag var 504 registrert smittet og tre døde av det nye coronaviruset – utenfor Kina.

– Det å planlegge for det uforutsette er noe vi skylder det amerikanske folk, som profesjonelle militære, sier orlogskaptein Mike Hatfield ved den amerikanske nordkommandoen, ifølge Military Times.

les også

Kraftig økning i antall virusdøde etter ny testmetode: Dette er forklaringen

Ifølge kinesiske myndigheter er det totale antalle smittede personer i landet nå på 63.851, med 1380 dødsfall. Smitten er registrert i 27 land utenfor Kina.

Planene som iverksettes, skal beskytte militært personell, skip og installasjoner ved et større sykdomsutbrudd. De inneholder prosedyrer for respons, isolasjon og karantene og tiltak for å behandle dem som kan være smittet.

Militært personell som har vært i Kina etter 2. februar, er bedt om å holde seg hjemme eller ordne midlertidig innkvartering i to uker. De bes om å begrense nærkontakt med andre i perioden og søke bistand, hvis de får symptomer.

les også

WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

Lederen for det nasjonale senteret for luftveissykdommer i USA, Nancy Messonnier, uttalte mandag at det er svært sannsynlig at flere i USA blir diagnostisert med COVID19, som er det offisielle navnet på det nye coronaviruset.

Messonnier la til at den største infeksjonstrusselen mot amerikanere fremdeles er influensaviruset, som har smittet mer enn 22 millioner og tatt livet av 12.000 i USA siden oktober i fjor.

Til sammenligning er 14 amerikanere bekreftet smittet av COVID19.

les også

16 myter og fakta om coronaviruset

Verdens helseorganisasjon WHO oppgir et lavere antall smittede, fordi de bare registrerer tilfeller som er bekreftet ved et laboratorium. Ifølge WHO var 47.054 bekreftet smittet torsdag, 504 av dem utenfor Kina.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. WHO
 4. Kina

Flere artikler

 1. WHO: Erklærer Covid-19 en pandemi

 2. Lyspunkt om coronavirus: Flere friskmeldt enn nye syke

 3. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

 4. Trump vil ta i bruk lov fra Korea-krigen

 5. Nå er det flere corona-dødsfall i USA enn i Kina

Fra andre aviser

 1. De første smittetilfellene i Europa er bekreftet i Frankrike

  Aftenposten
 2. 26 personer er døde, og over 830 er bekreftet smittet. Dette vet vi om det nye lungeviruset.

  Aftenposten
 3. Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller

  Bergens Tidende
 4. Rekordhøyt antall nye smittede i verden

  Fædrelandsvennen
 5. Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker

  Fædrelandsvennen
 6. Viruset har nådd Vesten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder