RAMMES HARDT: Medisinsk personell frakter en pasient med coronaviruset til sykehuset i Liege i Belgia. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Belgia har flere registerte coronadødsfall enn Kina

Belgia har ifølge VGs oversikt nå flere rapporterte dødsfall som følge av coronaviruset enn Kina. Det til tross for at Kina har opp mot 124 ganger så mange innbyggere.

 • Espen Solly

Artikkelen er over 164 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Belgia har omtrent 11,58 millioner innbyggere ifølge nettstedet Worldometer. Søndag formiddag er det rapportert om 3600 dødsfall som følge av coronaviruset i landet ifølge VGs oversikt. Kina har ifølge samme nettsted 1,438 milliarder innbyggere og har rapportert om 3343 dødsfall knyttet til viruset.

Dersom man ser på Sverige som har i nærheten av samme innbyggertall som Belgia med 10,1 millioner innbyggere ser man en vesentlig forskjell i antall smittede og døde.

ANTALL DØDE OG SMITTEDE: Tabellen viser landene som har flest registret coronasmittede i verden. Den viser også totale dødstall i landene og antallet smittede og døde per 100 000 innbyggere. Foto: Skjermdump, VGs coronaspesial

Hardere rammet enn Sverige

Sverige har 10151 smittede og 887 registrerte dødsfall, mens Belgia har 29647 smittede og 3600 registrerte dødsfall.

Sammenlignes veksten i dødstall mellom Belgia og Sverige kan man se ganske like grafer med tanke på hvor fort dødstallet dobler seg. I begge landene dobles nå tallet hver femte dag.

Som man ser på grafen under hadde Belgia en merkbart større økning enn Sverige de første fem dagene etter det tiende dødsfallet i landet.

VEKST I DØDSTALL: Grafen viser totalt antall døde i hvert land etter antall dager fra det tiende dødsfallet. Det benyttes en såkalt logaritmisk skala: Jo brattere kurven er, jo raskere dobler det totale dødstallet seg. Foto: Skjermdump, VGs coronaspesial

Noe av grunnen til at Belgias dødstall var høyere i begynnelsen av grafen kan ha noe å gjøre med at epidemien kan slå ut forskjellig fra land til land ifølge den belgiske virologen Emmanuel Andre.

– I Belgia var det for eksempel 150 nye utbrudd samtidig etter karnevalsesongen (slutten av februar, jou.anm.), så epidemien spredte seg raskt, sier Andre til Brussel Times.

Andre sier også ifølge avisen at offisielle rapporter viser at rundt 40 prosent av dødsfallene i Belgia skjer på sykehjem uten en offisiell test som bekrefter symptomer på coronaviruset.

Han mener også at den beste måten å sammenligne på er å kun ta med antall døde på sykehuset som er på 1840. Det er fremdeles over dobbelt så mange som Sverige.

Nærmer seg Italia

Belgias tall på antall døde per 100 000 innbyggere nærmer seg Italia. 31,1 personer dør per 100 000 innbyggere i Belgia, mens tallet i Italia er 32,2.

I grafen under kan man se at utviklingen i doblingstid i både Sverige og Belgia er nærmest på linje med Italias graf på samme tid omtrent 24 dager etter det tiende dødsfallet i landet.

UTVIKLING I DOBLINGSTID: Grafen viser hvordan doblingstiden for totale dødsfall (hvor raskt det totale dødstallet dobler seg) har utviklet seg for hvert land – dag for dag siden det 10. dødsfallet. Jo høyere tall, jo bedre. Foto: Skjermdump, VGs coronaspesial

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Belgia
 3. Sverige

Flere artikler

 1. I disse ferielandene har kurven flatet ut

 2. Svensk avis har ni sider med dødsannonser – og søndag kom meldingen om 29 nye coronadødsfall

 3. Financial Times: Dødstallene i Storbritannia kan være dobbelt så høye som rapportert

 4. Sverige har hatt flest coronadødsfall per innbygger i Europa den siste uka

 5. Registrerer corona-dødsfall på ulik måte: Sveriges dødstall fem ganger høyere enn i Norge

Fra andre aviser

 1. Belgia har verdens høyeste koronadødstall pr. innbygger. Nå innfører de en ny tellemåte.

  Aftenposten
 2. Hvordan går det med landene som er hardest rammet? Italia og Spania ser lyspunkter, mens USA stålsetter seg for grufulle dager

  Aftenposten
 3. Financial Times: Antall koronadødsfall kan være 60 prosent høyere enn registrert

  Aftenposten
 4. Tegnell forsvarer svensk koronastrategi etter forskeropprop

  Fædrelandsvennen
 5. Storbritannia har flest koronadødsfall i Europa

  Aftenposten
 6. Kraftig økning i virusdøde etter at Kina tok i bruk ny diagnostisering

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no