FLAGGER: USAs ambassade i Seoul i Sør-Korea markerte 20. mai starten av den årlige festivalen Korea Queer Culture Festival. USAs ambassader får lov til å vise flagget på vegger, men ikke heise det på ambassadens offisielle flaggstang. Foto: JEON HEON-KYUN / EPA

Pompeo: USAs ambassader får ikke heise regnbueflagget

Utenriksminister Mike Pompeo nedlegger forbud mot at amerikanske ambassader heiser det internasjonale flagget for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

  • NTB-AP

Det bekrefter det amerikanske utenriksdepartementet etter at det er kommet kritikk mot avgjørelsen. Pompeo har ved tidligere anledninger uttalt at han definerer ekteskap som forbindelse mellom mann og kvinne, men at han også respekterer ansatte, uansett seksuell legning.

– Ministerens holdning hva angår flaggstangen er at kun det amerikanske flagget skal vaie der, sier talsperson for USAs UD, Morgan Ortagus.

les også

Klistret regnbueflagg på kommunehuset i Tvedestrand

Administrasjonen til den forrige presidenten, Barack Obama, tillot flagging med regnbueflagget på ambassadenes hovedflaggstang og flagget også med regnbueflagg på Det hvite hus i 2015 da høyesterett i USA legaliserte likekjønnede ekteskap.

Ortagus sier at ambassader og konsulater står fritt til å flagge med regnbueflagg andre steder på eiendommene sine i juni, den såkalt Pride-måneden da det tradisjonelt er en rekke arrangementer til støtte for bevegelsen der flagget er blitt et av de sterkeste symbolene de senere årene.

I fjor deltok rekordmange i pride-paraden i Oslo. Se video her:

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ga bildeteksten uttrykk for at USAs ambassader heller ikke kan vise frem regnbueflagget på vegger utendørs, slik ambassaden i Seoul her har gjort. Dette er ikke riktig, det er kun det å heise regnbueflagget på ambassadens offisielle flaggstenger som blir forbudt. Bildeteksten er endret 11. juni kl. 03.22.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder