SENDT PÅ TV: Slik så rakettutskytningene ut da opptakene ble vist på TV i Sør-Korea. Bildet er tatt av en TV-skjerm på togstasjonen i Seoul. Foto: Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN

Reaksjoner på at Nord-Korea skal ha avfyrt flere missiler

Kortdistansemissilene fløy mellom 70 og 100 kilometer, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

  • Amalie Frøystad Nærø
  • Toini Thanem

Artikkelen er over ett år gammel

Nord-Korea skal ha avfyrt en rekke kortdistansemissiler i flere omganger, melder militæret i Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået.

les også

Putin og Kim perlevenner etter sitt første møte

– Svært bekymret

Missilene skal ha blitt sendt opp fra byen Wonsan ved østkysten. Første gang klokken 09.06 lørdag lokal tid, og deretter flere missiler klokken 09.27.

I en uttalelse fra presidenten i Sør-Korea lørdag heter det at Sør-Korea er «svært bekymret» over rakettoppskytingen. Sør-Korea ber i uttalelsen sin nabo unngå handlinger som øker den militære spenningen på Korea-halvøya. Den sørkoreanske regjeringen mener også at Nord-Koreas siste handlinger er brudd på de militære avtalene mellom landene.

MISSILER: Nord-Korea skal ha avfyrt flere missiler for første gang siden 2017. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un da han besøkte Russland i april. Foto: Alexander Safronov / AP

les også

Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen

Atomnedrustning

– Vi forventer at Nord-Korea aktivt arbeider for en rask gjenopptagelse av samtaler om atomnedrustning, uttaler en talskvinne for den sørkoreanske presidenten, ifølge Reuters.

Ifølge Sør-Koreas forsvarsminister fløy missilene mellom 70 og 100 kilometer i nordøstlig retning før de landet i Japanhavet. Myndighetene i Sør-Korea og USA «analyserer missilets detaljer», heter det i uttalelsen.

les også

Kim Jong-un åpent for nytt møte med Donald Trump

– Vi er klar over Nord-Koreas handlinger, og fortsetter å følge med, heter det i en uttalelse fra myndighetene i USA ifølge AFP.

Militæret i Sør-Korea meldte først at det dreide seg om én missil, men kom litt senere med en ny uttalelse om at det skal dreie seg om flere.

Dette skal være den første missiltesten Nord-Korea har gjennomført siden november 2017. Da testet de et langdistansemissil, som Nord-Korea selv hevdet kunne nå «hele USA».

les også

Røde Kors: Opplever mer lukket Nord-Korea etter toppmøte-kollaps

Full beredskap

Lørdag morgen norsk tid sitter myndighetene i Sør-Korea i krisemøter.

– Vi følger situasjonen tett, og utveksler informasjon med USA, sier en talsperson fra militæret til nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge Sveriges Radio opprettholder nå det sørkoreanske militæret full beredskap sammen med USA.

Før det første toppmøtet med USAs president Donald Trump lovet Kim Jong-un at de ikke skulle gjennomføre missiltester så lenge Nord-Korea var i dialog med USA. Landet har imidlertid testet andre våpen siden den gang.

I april hevdet Nord-Korea at de hadde hatt en testøvelse med et nytt presisjonsvåpen.

Det var Nord-Koreas første offentlige våpentest siden toppmøtet med USA i Vietnam i februar, ifølge Reuters. Trump fremstilte dialogen med Kim da som en stor triumf, men mislyktes i å få diktatoren til å kvitte seg med sine atomvåpen.

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Nord-Korea bekrefter missiltester

  2. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt to missiler

  3. Her flekser Nord-Korea muskler før bestefar Kims fødselsdag

  4. Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser» og for et «ubrukelig menneske»

  5. Trump avfeier Nord-Koreas «julegave»-trusler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder