MISTET TRE BARN: Her er Anders Holch Povlsen og kona Anne Holch Povlsen på rød løper i forbindelse med feiringen av kronprins Frederiks bursdag i København i mai 2018. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Sri Lanka-terroren: Tre danske barn blant de drepte

COLOMBO (VG) Den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen og kona mistet tre barn i angrepene.

Bestseller-milliardæren og kona Anne Holch Povlsen var på påskeferie sammen med barna da det søndag ble gjennomført åtte angrep på Sri Lanka. De mistet tre av sine fire barn i terroren.

– Det kan vi dessverre bekrefte. Vi ber dere respektere privatlivets fred, og vi har derfor ingen ytterligere kommentar, skriver kommunikasjonssjef Jesper Stubkier i selskapet i en e-post til VG.

Bakgrunn: Dette vet vi om angrepene

Anders Holch Povlsen er ifølge Bloomberg Danmarks rikeste mann. Han arvet selskapet Bestseller da han var 28 år gammel. Selskapet står bak klesmerker som Vero Moda, Only og Jack&Jones. Han eier også blant annet Zalando og Asos. 46-åringen har en formue på 41,6 milliarder kroner.

For få dager siden la en av døtrene til den danske milliardæren ut feriebilde fra Sri Lanka. Ifølge Ekstra Bladet har barna alltid blitt skjermet fra rampelyset, og deres alder er foreløpig ukjent. Det er så langt også uklart hvor søsknene ble drept.

Syv selvmordsbombere

Dødstallet etter terroren er mandag morgen oppe i 290. I tillegg er rundt 500 såret. Til sammen 24 personer er pågrepet, men så langt har ingen tatt på seg skylden for de brutale angrepene.

Etterforsker Ariyananda Welianga sier til nyhetsbyrået AP at syv selvmordsbombere sto bak de seks angrepene som rammet kirker og luksushoteller.

Les mer: 24 personer pågrepet etter angrepene

Ifølge flere srilankiske journalister har helseministeren i landet, Rajitha Senaratne, bekreftet at de mistenker islamistgruppen National Thowheed Jamath for å stå bak angrepene. Flere utenlandske medier har tidligere skrevet at gruppen varslet om angrep tidligere i april.

Gruppen fikk hjelp av et internasjonalt nettverk, opplyser myndighetene til nyhetsbyrået Reuters. Myndighetene har erklært unntakstilstand på hele Sri Lanka fra midnatt natt til tirsdag.

VG i Sri Lanka: Denne kirken ble hardest rammet av terroren - se video her:

Flere utenlandske

Turistminister John Amaratunga opplyser mandag ettermiddag til CNN at 39 turister ble drept i angrepene. I tillegg er 28 utenlandske skadet.

I tillegg til de danske barna, er åtte briter, tre indere, to tyrkere, én portugiser, én nederlender og én kineser blant de omkomne. Utenriksdepartementet i USA sier at flere amerikanerne er drept. Sky News Australia skriver mandag at også to australiere mistet livet i angrepene.

Det har så langt ikke kommet meldinger om norske dødsofre. Rundt 400 nordmenn hadde registrert seg som reisende på Sri Lanka da angrepene skjedde. Søndag kveld oppdaterte Utenriksdepartementet sitt reisevarsel, og fraråder nå alle reiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige.

Også myndighetene i USA har oppdatert sine reiseråd. De advarer om nye mulige terrorangrep mot turistområder, på transport og andre offentlige steder, skriver BBC.

Ap-Kamzy: «Den forferdelig frykten har kommet tilbake»

Nytt portforbud

Mandag kveld klokken 20 til tirsdag morgen klokken fire blir det innført et nytt portforbud i Colombo.

«Besøkende bes om å holde seg i ro, og ikke oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra myndigheter. De som befinner seg i berørte områder bør melde fra til familie og venner at de er trygge. Flyplassen er åpen, men det meldes om økte sikkerhetstiltak», skriver Utenriksdepartementet i en SMS til nordmenn på Sri Lanka mandag.

Myndighetene innførte portforbud i hele landet med umiddelbar virkning søndag formiddag. Dette ble opphevet mandag morgen klokken seks lokal tid.

VG I SRI LANKA: Helge Mikalsen og Amund Bakke Foss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder