Israel i kaos: − Aldri sett israelere stå mot israelere på denne måten
Israel er helt lammet av massedemonstrasjoner mot regjeringens forslag til rettsreform. Mandag ettermiddag meldes det om at reformen vil utsettes.
– Situasjonen er nå veldig, veldig alvorlig, sier Hilde Henriksen Waage, professor ved UiO og seniorforsker ved PRIO til VG.
Hun utdyper:
– Vi har aldri sett israelere stå mot israelere på denne måten. Hundretusener er i gatene. Det er en svært kraftig reaksjon fra halve det israelske samfunnet, rettet mot regjeringen.
Natt til søndag meldte Haaretz at en hardt presset statsminister Netanyahu avholdt møter om muligheten for å «fryse» lovendringen, som har ført til massive protester i Israel den siste tiden.
Etter klokken 17 mandag melder partiet til Israels sikkerhetsstatsråd, Itamar Ben-Gvir, at Netanyahu har gått med på å utsette reformen.
Ben-Gvir er Netanyahus koalisjonspartner i regjeringen. Utsettelsen skal være til april.
Rettsreformen har skapt store protester i landet, og gir blant annet mer makt til politikerne på bekostning av domstolene.
Det var varslet en uttalelse om reformen fra statsminister Netanyahu tidligere mandag morgen, men nå varsles det en uttalelse klokken 19.05.
Tidligere mandag oppfordret han demonstrantene om å oppføre seg ansvarlig og ikke ty til vold.
Ifølge Haaretz er så mange som 80.000 demonstranter samlet utenfor den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. I tillegg er det store demonstrasjoner i Tel Aviv.
Det siste døgnet har situasjonen eskalert kraftig:
- Statsminister Netanyahu sparket forsvarsministeren.
- Demonstrasjonene spredde seg helt til Netanyahus hjem.
- Det store fagforbundet Histadrut truer med storstreik.
- Streik blant flyplasspersonell fører til at flyplassen i Tel Aviv ble stengt.
- Blant andre som i løpet av mandag har sagt at de vil gå ut i streik er: Ambassadeansatte, kommunalt ansatte og sosialarbeidere, tek-sektoren, havnearbeidere, og ansatte på kjøpesentre. Det vil også den israelske juristforeningen i embetsverket, og den israelske legeforeningen.
- Fra tirsdag vil børsen også holde stengt, ifølge israelske medier.
Holder ikke med pause
– Hvis vi ikke gjør dette vil vi miste det israelske demokratiet. Dette er en historisk dag!
Det sier 36-åringen Inbal Orpaz til VG over telefon fra Tel Aviv mandag ettermiddag.
Til daglig jobber hun i tekonologisektoren i landet, men de siste månedene har hun lagt jobben til side.
– Nå jobber jeg fulltid som demonstrant, sier hun.
Idet VG snakker med henne organiserer hun demonstranter i digitale chat-grupper for å få så mange som mulig ut i gatene. Hun er svært fornøyd med oppmøtet.
– Vi vil ikke bare sette loven på pause, det holder ikke, vi vil også skrive en israelsk konstitusjon. Vi har forstått at demokratiet i dette landet er veldig skjørt, sier hun.
Dette er bakgrunnen for kaoset:
Benjamin Netanyahu tiltrådte igjen som statsminister 29. desember 2022, denne gangen for en historisk ytterliggående og nasjonalistisk regjering.
Han er landets lengstsittende statsminister med regjeringsperioder fra 1996 til 1999, og deretter fra 2009 til 2021.
Et av forslagene i den omstridte rettsreformen, som Netanyahu også gikk til valg på, går ut på at nasjonalforsamlingen Knesset kan vedta lover landets øverste domstol har avvist som grunnlovsstridige.
Det betyr at de med et flertall på 61 eller flere stemmer vil kunne overstyre Høyesterett.
Massive demonstrasjoner i Israel etter at Netanyahu sparket forsvarsministeren
Reformen vil også gi regjeringen mulighet til å utnevne et flertall av medlemmene i panelet som skal utpeke nye dommere. I dag utgjør regjeringens valgte medlemmer et mindretall av medlemmene i panelet.
Politikerne vil dermed nærmest få full kontroll over nominasjoner av dommere til Høyesterett.
De foreslåtte endringene har skapt sterk bekymring for et svekket rettsvesen og en nærmest enerådende makt for politikerne. Demonstrantene i Israel mener at demokratiet i Israel derfor står i umiddelbar fare.
Store streiker etter reform-kaos i Israel
– Dette er vår siste sjanse til å stoppe overgangen til diktatur. Jeg er her for å kjempe til siste slutt, sier 68 år gamle Matityahu Sperber, som har sluttet seg til demonstrantene ifølge NTB.
Ifølge meningsmålinger støtter om lag en firedel av befolkningen endringene, mens 50 prosent er imot.
Lovforslaget har også ført til oppsiktsvekkende kritikk fra deler av militæret. Finanssektoren i landet frykter at lovforslaget vil redusere investeringsviljen i Israel.
Hva gjør Netanyahu?
Kraften i demonstrasjonene har overrasket professor Henriksen Waage.
– Israel har jo alltid vært et demokrati for landets jødiske innbyggere. Nå ser vi et voldsomt sinne. Spørsmålet er nå: Hva skal Netanyahu gjøre?
Netanyahu ble i 2019 tiltalt for korrupsjon og tillitsbrudd, men har avvist anklagene. Loven Knesset vedtok i forrige uke, vil gjøre det langt vanskeligere å fjerne en statsminister.
Kritikere mener loven er skreddersydd for Netanyahu for å hindre at han eventuelt må gå av i forbindelse med korrupsjonsanklagene.
Landets riksadvokat ga i februar Netanyahu forbud mot å involvere seg direkte i reformen. Det skyldes at han selv kan dra fordeler av den ettersom han er tiltalt for korrupsjon.
Derfor er dagens situasjon en umulig hodepine for Netanyahu.
– Hvis denne rettsreformen settes på pause, tror jeg regjeringen vil bli oppløst. Samtidig er Netanyahu helt avhengig av regjeringen for å få gjennom en ny lov som gir ham immunitet. Faller regjeringen, kan Netanyahu ende i fengsel, sier Henriksen Waage og legger til:
– Det blir galt for ham, samme hva han gjør.
Tegnene på at regjeringen kan falle fra hverandre, ble enda sterkere etter at den israelske avisen Haaretz mandag skriver at justisminister Yariv Levin og Israels omstridte og ytterliggående sikkerhetsstatsråd Itamar Ben-Gvir begge skal ha truet med å si opp statsrådsjobbene dersom Netanyahu setter reformen på pause.
– Reformen må ikke bli stanset, og vi må ikke gi etter for anarki, skriver Ben -Gvir på sosiale medier, ifølge The New York Times.
Ben-Gvir var også en forkjemper for å sparke forsvarsminister Yoav Gallant, som oppfordret Netanyahu til å sette reformen på pause.