VALG FOR EN NY RETNING: De konservative har foreløpig flertall i Irans parlament (i bakgrunn), men de reformvennlige prøver nå å komme på offensiven. Foto: Harald Henden , VG

Nye tider i Iran: Derfor stoler ikke innbyggerne på Vesten

TEHERAN (VG) Sanksjonene mot Iran er løftet og på fredag er det valg. Men åpning mot vestlige land til tross: Mange innbyggere sier at de overhodet ikke stoler på europeiske politikere eller investorer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi stoler ikke på Vesten. De i Iran som støtter reformer, kaller oss ekstremister. Sannheten er at vi må passe på ikke å bli infiltrert utenifra.

Ghoam-Ali Haddad-Adel sitter på en på en enkel stol på en scene, inne i en moske sentralt i Tehran, og snakker til sine tilhengere. Den gråhårede mannen leder en koalisjon av konservative politikere, og er samtidig rådgiver for, og nær venn av, Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Foto: ,

Fredag går iranere til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Valget er av stor betydning, fordi det av mange ses på som et valg for eller imot den reformvennlige presidenten Hassan Rohanis åpning mot Vesten.

Spørsmålet er: Hvilken retning skal Iran ta?

Etter at atomavtalen ble inngått i fjor, har vestens mangeårige, lammende økonomiske sanksjoner mot det konservative landet blitt løftet. Investorer verden over reiser nå til Teheran for å gjøre forretninger. Iranske myndigheter reiser også ut i verden for å investere.

Det er ikke alle som er like glade for utviklingen. Haddad-Adel fortsetter fra scenen:

– Parlamentet må kjempe mot infiltrasjon fra de vestlige landene. Vi må alle stå imot. Den iranske befolkningen blir avhengig av vestlige produkter, og det må ikke skje!

VIL IKKE BLI INFILTRERT: Leder for den konservative koalisjonen Ghoam-Ali Haddad Adel vil ikke at Irans innbyggere skal bli avhengig av vestlige produkter. Foto: Harald Henden , VG

«Den prinsippfaste storkoalisjonen» er den største ytterliggående politiske gruppen. Gruppen består i hovedsak av Ali Khameneis tilhengere, som legger stor vekt på islamske verdier. Koalisjonen støttes av mektige prester og skriftlærde, og eliten i Revolusjonsgarden.

Per Olav Ødegård kommenterer om Iran: Etikk og butikk

– USA holder ikke løfter

Utenfor moskeen der valgmøtet finner stedet, er det tydelig at det er den eldre generasjonen som i hovedsak støtter den konservative siden. De frykter for at vestlig kultur nå skal gripe tak i Iran.

Den 73 år gamle pensjonisten Ahmad Pouliman sier han hverken stoler på europeere eller amerikanere.

– USA kommer ikke til å holde sine løfter overfor oss. Obama er en løgner, sier han til VG.

KVINNEKAMP: Mange kvinner føler seg sviktet av Irans regjering, men parlamentsvalget kan ha stor betydning for iranske kvinners kamp for likestilling og makt i det mannsdominert prestestyret. Blant omlag 6000 kandidater til valget er 586 av dem kvinner. Bildet er tatt under den konservatives listes valgmøte. Foto: Harald Henden , VG

Han fortsetter:

– Hvorfor er alle så skeptiske til oss? Det er jo USA som har brukt atombomben i historien, ikke oss. Dessuten selger USA våpen til Saudi-Arabia for millioner av dollar, og Saudi-Arabia bruker det til angrepskrig i Jemen. USA vil ha krig i verden, fordi da tjener de penger på våpensalg.

Den tidligere ingeniøren Mahmoud Amit Ahmadi (63) nikker og er enig. Han mener at det ikke bør eksistere noe samarbeid mellom Iran og Europa og USA.

SINT PÅ EUROPA: Pensjonisten Ahmad Pouliman (73) sier at han ikke stoler på amerikanere og ikke på europeere. Heller ikke nordmenn. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden , VG

– Vesten ønsker å gjøre oss avhengige av dem, og det må vi ikke bli. I 38 år (siden revolusjonen i Iran i 1979) har vi vært uavhengige av Vesten. Slik må det fortsette. Sanksjonene har blitt brukt som et våpen mot oss, sier han.

Han mener at den reformvennlige presidentens oppmykning mot Vesten ikke er relevant for ham personlig.

– Jeg støtter det økonomiske systemet Iran har hatt før, en motstandsdyktig økonomi, der vi takler press utenifra. Det er viktig at Iran står på egne ben.

Les også: Iran viste skrytebilder av amerikanske soldatfanger

Verden er en jungel

At vestens sanksjoner mot Iran løftes, har enorm betydning for iransk økonomi. Blant annet kan eksport av iransk olje og gass til EU gjenopptas. Det generelle forbudet mot å gjøre forretninger med Irans energisektor fjernes. Iranske banker vil igjen bli koblet til det globale pengeoverføringssystemet, og utenlandske banker får utstede lån som bidrar til å finansiere handel med Iran.

Likevel er det det få som jubler høylytt. Som de konservative eldre, er forretningsmannen Touraj Mahmoudi skeptisk. VG møter han i kontorene til hans bedrift i Teheran, der det står mange pulter tomme.

FLERE VALG: Fredag velges også 88 representanter til den såkalte Ekspertforsamlingen, et mektig organ som holder oppsyn med Irans øverste leder Ali Khamenei og kan komme til å avgjøre hvem som blir hans etterfølger når han dør. Foto: Harald Henden , VG

I 20 år har han drevet et transportselskap som utfører import og eksport av varer, til og fra Iran.

– Jeg mistet svært mye penger og gode avtaler da Europa også innførte sine sanksjoner mot oss. Jeg ble hardt rammet, slik Vestens politikk har lammet oss alle de siste årene.

Før sanksjonene hadde Mahmoudi 36 ansatte. På grunn av vanskelige tider måtte over halvparten av de ansatte avsettes. Han har i dag 14 ansatte.

HARDT RAMMET: Forretningsmann Touraj Mahmoudi har drevet sin egen transportselskap i over 20 år. Hans bedrift ble hardt rammet av sanksjonene, og han er skeptisk til om han kan stole på Vesten i fremtidige forretninger. Foto: Harald Henden , VG

Fordi det ikke var lov å eksportere varer direkte mellom vestlige land og Iran under sanksjonstiden, måtte varene først importeres til Tyrkia eller Emiratene, for så å importeres videre derfra. Dette førte til over doble priser på alle varer, da landene som var mellomleddet, tok grovt betalt.

Mahmoudi stoler så lite på europeiske selskaper, selv etter at sanksjonene ble løftet, at han heller vil gjøre forretninger med India og Kina.

– Sanksjonene var dypt urettferdige. De har også gått hardt utover vanlige folks liv. Det har ført til at vi ikke lenger stoler på investorer fra Europa eller USA. Vi kan aldri vite om de igjen vil legge sanksjoner over oss, for å tvinge oss til å samarbeide politisk.

– Hva er din budskap til landene i Europa og Amerika?

– Jeg vil si en ting: Verden er som en jungel – du må drepe eller bli drept. Jeg liker ikke å tenke sånn, men jeg må. Hvis Iran ikke er sterke nok på egen hånd, vil vi bli knust av Vesten, sier han.

MANGE TIL URNENE: Iran har rundt 50 millioner stemmeberettigede, som må være over 18 år. Foto: Harald Henden , VG

Ungdommen vil ha åpenhet

Utenfor et valgmøte for den reformvillige listen står 22-åringen Shahab Miraze. Han er oppgitt over mange iraneres skepsis til omverden.

– Jeg vil at Iran skal ha et godt forhold til andre land, for det kan gi oss utvikling. Derfor er jeg svært glad for at sanksjonene er løftet.

Han forstår ikke hvorfor Iran, til tross for å være en strengt konservativt islamsk stat, skal sette en stopper for den nye tiden:

– Vi er et muslimsk land, og Islam har aldri vært noen hindring for utvikling. Jeg vil at både vår industri og vår kultur skal nærme seg Vesten. Islam er ikke imot utvikling.

– Hva vil du si til den eldre, mer konservative delen av befolkningen?

– I vår kultur skal vi egentlig ikke gi råd til de eldre, men jeg vil likevel si: Ikke vær så ekstremistiske. Tenk på den neste generasjonen som nå vokser opp, sier han.

VIL HA UTVIKLING: Shahab Miraze (22) stemmer reformistene fordi han ønsker at Iran skal bli en integrert del av verden, både økonomisk og kulturelt. Foto: Harald Henden , VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder