OVERLEVDE: Pavlina Pizova under pressekonferansen i Queenstown på New Zealand. Foto: James Allan AP

Pavlina (33) var savnet i fjellet i 30 dager - mistet kjæresten

Tsjekkiske Pavlina Pizova (33) var savnet i de newzealandske fjellene i 30 dager. Nå snakker hun om kuldehelvetet der hun mistet kjæresten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var sammen med partneren Ondrej Petr at Pizova bega seg ut på fjelltur i nasjonalparken Fiordland på Sørøya på New Zealand i slutten av juli. De fulgte den kjente turløypen Routeburn track, men etter to dager mistet de sporet på grunn av tungt snøfall og tåke, melder The Guardian.

På New Zealand er det vinter når det er sommer på den nordlige halvkule, og det var temperaturer under frysepunktet da paret bega seg ut på tur.

Hun forteller at de tilbragte en natt under åpen himmel, og at Petr neste dag skled, falt ned en bratt skråning og døde.

Har du lest: Turist døde i luftballongkrasj i Tyrkia.

ÉN OMKOM: Pavlina Pizova og Ondrej Petrpå et bilde politiet på New Zealand har frigitt. Foto: Politiet på New Zealand

Ekstreme snømengder

– Det var ekstreme værforhold. Vi fikk tungt snøfall og lave skyer som tvang oss til å overnatte under åpen himmel og påvirket planene våre om å nå hytten ved innsjøen Lake McKenzie, sier Pizova på en pressekonferanse i Queenstown fredag.

– Det var i forsøket på å nå hytta at den tragiske ulykken skjedde da min partner falt og døde, fortsetter hun.

Pizova skal ha tilbragt ytterligere to netter utendørs i kuldegrader, mens hun lette etter hytta på den 32 kilometer lange stien.

BODDE HER: Pizova tok seg inn i denne vakthytta ved McKenzie. Foto: NZ Police Media Centre

En oversetter var til stede under pressekonferansen, og forklarte at hun ikke skjønte hvordan Pizova hadde overlevd de ekstreme forholdene uten ly, men Pizova skal ha fortalt henne at hun puttet alt hun hadde i soveposen for å isolere den, og masserte føttene sine regelmessig.

– Hun er en ekstremt tøff kvinne, sa tolken.

Fikk du med deg: Skulle til Bergen, endte opp i Oslo.

Forfrosne føtter

Etter to netter under åpen himmel, klarte Pizova å ta seg fram til hytta, som lå to kilometer unna. Turen skal ha tatt så lang tid på grunn av dårlig sikt, utmattelse og frostskadde føtter.

Hun forteller i en uttalelse at hun vasset gjennom snø til midjen, at løypemarkørene var dekket av snø, og at hun derfor måtte finne veien selv.

Da hun endelig fant hytta, krøp hun gjennom et vindu og inn i vakthytta, hvor det var mat, ved og gass. Hytta hadde også en fjellradio, men Pizova forsto ikke bruksanvisningen som var på engelsk.

HELTER: Letemannskapet på vei til Pizova i snø til midjen. Hun kaller dem sine helter. Foto: NZ Police Media Centre

– På hytta tok jeg en vurdering av min fysiske helse, den dype snøen og det at det var områder med snøskredfare foran meg. Jeg visste at det var best å holde meg på det trygge stedet, forklarer tsjekkeren.

Hun skal ha gjort noen forsøk på å gå fra hytta, og lagde et par truger av turstaver og ved, men de vonde føttene og været satte en stopper. Hun skal også ha sett flere snøskred fra hytta. Pizova tegnet en stor H for «hjelp» i snøen, som hun markerte med aske fra peisovnen.

Siden ingen av de to hadde meldt i fra hvor de skulle, tok det nesten en måned før det tsjekkiske konsulatet slo alarm. Da politiet fant parets bil ved begynnelsen av stien onsdag, sendte de et helikopter langs løypa, og fant Pizova.

I god form

Hun ble funnet i bemerkelsesverdig god form, tatt i betraktning hva hun hadde vært gjennom, og var svært lettet da politiet kom.

TERRENGET: Slik ser det ut i området der Routeburn-løypen ligger. Foto: NZ Police Media Centre

Mens Pizova fremsto rolig og behersket på pressekonferansen, skal hun ha begynt å gråte stille da hun takket politiet på New Zealand, letemannskapet og oversetteren for hjelpen.

Hun oppfordret også andre turister til å fortelle noen de stoler på om turplanene, å ta med en nødsender og ikke å undervurdere været i New Zealand.

En omkommet person, som antas å være Ondrej Petr, ble funnet av politiet i området fredag og en rettsmedisinsk undersøkelse er igangsatt. Pizova håper på å kunne reise hjem til familien i Tsjekkia snart.

Politisjefen i distriktet, Olaf Jensen, mener Pizova gjorde rett i å bli i hytta, ifølge Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder