Norsk nynazist gikk først i svensk nazi-demonstrasjon: Da nynazistene marsjerte gjennom den svenske byen, stilte Tess (42) seg midt i veien

Tess Asplund knyttet (42) hånden og trådte fram på gaten i svenske Borlänge. Der gikk norske Haakon Forwald først i nynazisttoget.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg rakk ikke tenke. Jeg kjente bare at det ikke får marsjere nazister i våre gater, sier Tess til Aftonbladet om markeringen under den nynazistiske organisasjonen Nordiska motstandsrørelsens 1. mai-demonstrasjonen i hjembyen hennes i Midt-Sverige.

Haakon Forwald er en av de tre mennene som Tess Asplund hever knyttneven mot. På David Lagerlöfs bilde er han i hvit skjorte midt i bildet, lengst vekk av de tre mennene som ledet gruppen gjennom Borlänges gater.

Norske deltagere

Nazi-organisasjonen skriver på sin hjemmeside at flere norske medlemmer deltok i demonstrasjonen. Det bekrefter også stiftelsen Expo overfor VG. Expo, med forfatter Stieg Larsson som en av grunnleggerne, overvåker den organiserte intoleransen og er godt kjent med medlemmene i Nordiska motstandsrørelsen.

Bildet av den svenske kvinnen som står på gaten med armen hevet mot tre demonstrenende nynazister i hvite skjorter og slips, har fått voldsom oppmerksomhet. Det sammenlignes med andre ikoniske anti-rasisme bilder. Det gjør Tess Asplund ydmyk.

– Sammen kan vi kjempe mot rasismen

Hun håper at at alle forstår at den knyttede neven ikke er en oppfordring til vold, men en fredelig protest mot noe hun ikke vil ha i gatene der hun lever.

– Jeg er så vant til min knyttneve. Det er min Nelson Mandela-gest som jeg har brukt siden jeg ble aktivist for 26 år siden. Man må våge å vise at det ikke er ok at nazister får demonstrere i gatene våre. Jeg er 43 år, 163 cm høy og veier 50 kilo. Det er ikke mye. Men sammen kan vi kjempe mot rasismen, sier den svenske kvinnen til Aftonbladet.

Hevder bildet er arrangert

Haakon Forwald leder den norske fraksjonen av Den nordiske motstandsbevegelsen.

Til VG forteller nordmannen at han deltok i 1.mai-demonstrasjonen under parolen «Kamp mot storfinans og folkeforrædere».

–Er dere nynazister?

– Vi beskriver oss som nasjonalsosialister, og kjenner oss ikke igjen i medias definisjon av nazisme og rasisme, sier Forwald og forklarer hvordan han opplevde situasjonen:

PROTEST: Tess Asplund (42) ville ikke ha de skjortekledde nynazistene i gatene. David Lagerlöfs bilde sammenlignes med andre, ikoniske antirasismebilder. Norske Haakon Forwald er står lengst bort fra fotografen. Foto: David Lagerlöf/Expo / TT / NTB scanpix

– Hun gikk foran oss hvorpå en av de andre dyttet henne, før politiet kom og tok henne med bort.

Forwald mener hendelsen ikke var så spontant som Tess Asplund gir inntrykk av.

– Det virker som hendelsen var planlagt og arrangert, ikke en tilfeldighet slik som avisene presenterer det. Den samme fotografen har også tidligere tatt bilder av henne, og jeg synes det fremsto som planlagt og utspekulert, sier Forwald.

Han ble ikke overrasket da Asplund stilte seg foran dem, men reagerer i ettertid på hvordan bildet blir omtalt.

– Det er ganske vanlig at det forekommer provokasjoner fra meningsmotstandere, så det var ikke uventet. Jeg ser imidlertid at det hun gjorde blir beskrevet som modig, og det synes jeg ikke det er. Vi har ikke tradisjon for å gå til angrep på meningsmotstandere, sier Forwald.

Skarp konflikt

Sjefredaktør Daniel Poohl i Expo Stiftelsen mener bildet som fotograf Daniel Lagerlöf tok av Tess Asplund illustrerer hvordan motstand ser ut.

– Det illustrerer mot, stolthet og en skarp konflikt i vårt samfunn. Og nei, det er ikke arrangert. Vår fotograf var på eksakt samme sted som veldig mange som så det samme. Han befant seg i en vinkel som gjorde at han kunne ta et veldig slagkraftig bilde. Det finnes også film fra hendelsen som viser at dette ikke er arrangert, sier Daniel Poohl.

IKON: Dette er et av Sveriges mest kjente pressebilder. Det heter «Tanten med väskan» og ble tatt under en demonstrasjon 13.april 1985 i Växjö. Kvinnen deltok i en demonstrasjon mot nynazister. Foto: Hans Runesson

Han tror bildet har vakt spesiell oppsikt i Sverige fordi det finnes et annet kjent bilde tatt i Växjö på 80-tallet.

– Det er kanskje årets bilde gjennom alle tider i Sverige. Daniel Lagerlöfs bilde er en moderne versjon av dette, sier sjefredaktøren i Expo Stiftelsen om bildet tatt av Hans Runesson.

Les også: Anti-muslimer møtt av Blitz og Nye SOS Rasisme under demonstrasjon

Fotograf David Lagerlöf er blitt nedringt de siste dagene, først av svenske medier som skriver om det allerede ikoniske bildet. Nå sprer oppmerksomheten seg utenfor Sverige.

– Det er åpenbart et bilde som berører og det er noe man som fotograf ønsker at bildene skal gjøre. Jeg antar at det er det klassiske David mot Goliat som rører folk. En person som våger å stille seg i veien for ganske skrekkinngytende personer, sier Lagerlöf til Aftonbladet.

Vaktbikkje

Tess Asplund er talskvinne for Fokus Afrofobi i Sverige som er en vaktbikkje i kampen mot rasisme.

– Nelson Mandela er min viktigste rollemodell. Han stod for likhet for alle mennesker. Han tilbragte 27 år i fengsel og da han ble løslatt snakket han om fred. Han var en fantastisk mann. Han står for fred og rettferdighet, han er en mann full av kjærlighet, sier Asplund til Expo.

Flere av de 300 demonstrantene er tidligere dømt for voldsforbrytelser. Tess var ikke redd.

– Jeg var ikke redd. Jeg var forbannet, sier hun. 42-åringen ble etter sin markering vist vekk av svensk politi.

Pegida Norge i 2015: Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

Til SVT utdyper Asplund:

– Jeg synes flere burde våge å si i fra, på andre måter, i sin hverdag. Rasisme er blitt normalisert. Det finnes en hverdagsrasisme ingen skal behøve å møte. Altfor ofte hører man noen si «jævla neger». Jeg opplevde det for et par måneder siden da jeg var ute og gikk tur. En mann i 70-årene gikk bak meg og sa plutselig: Kan du gå fortere din jævla neger. Personlig er jeg blitt vant til det, men jeg fortsetter kampen. Vi får aldri venne oss til det.

Les også: Svenske kvinner går ut på sosiale medier mot rasisme

Som et motsvar til den nynazistiske demonstrasjonen arrangerte nettverket Dalarne mot rasisme en motdemonstrasjon. De ga også ti kroner per meter nazistene gikk til en organisasjon som hjelper enslige, mindreårige asylsøkere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder