TAR PÅ SEG SKYLDEN: Talsmann for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) Ehsanullah Ehsan (midten) fotografert i Waziristan i Pakistan i 2013. Han ringte Mushtaq Yusufzai (til venstre) søndag og sa hans organisasjon sto bak. FOTO: PRIVAT/AFP

Denne journalisten ble oppringt av Lahore-terroristene. Da spurte han hvorfor de dreper barn.

Først sprengte Taliban en bombe i en tettpakket lekeplass for barn. Deretter ringte de til journalist Mushaq Yusufzai for å forklare hvorfor.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fire år gammel

Plutselig ringte mobiltelefonen til den erfarne journalisten Mushtaq Yusufzai.

Det var søndag og kort tid etter at en selvmordbomber med 20 kilo eksplosiver sprengte seg i luften i en populær park i Lahore, Pakistan. Minst 72 mennesker døde. 24 av dem skal ifølge politiet i Punjab-provinsen ha vært barn.

VG snakket med Yusufzai mandag formiddag. Da fortalte han om den spesielle telefonsamtalen han hadde bare et halvt døgn i forveien:

Han arbeidet med nyheter om angrepet for den engelskspråklige avisen The News i Peshawar. Det var et afghansk nummer som ringte.

Ehsanullah Ehsan, talsmannen for en utbrytergruppe fra Taliban i Pakistan, Tehreek-e-Taliban Pakistan Jamaatul Ahrar (TTP-JA), var i den andre enden.

MISTET BARNET SITT: Kvinner sørger og trøster en mor som mistet sin sønni bombeangrepet på søndag. FOTO: K.m. Chaudary Ap

Påtok seg ansvaret

«Det var vi som organiserte angrepet i parken i Lahore. Målet var det kristne miljøet i byen som feiret påske», sa talsmannen til Yusufzai.

Det var ikke første gang de to hadde snakket sammen. Som journalist med terrorisme som arbeidsområdet, er Yusufzai blant reporterne med best kontaktnettverk i landet. Taliban hadde nummeret hans.

«Du vet at de aller fleste drepte er uskyldige kvinner og barn? Hvordan kan dere drepe barn?» svarte journalisten.

Til VG sier Yusufzai at Taliban-talsmannen tenkte seg lenge om før han svarte.
Til slutt sa han:

«Nei, det visste vi ikke. Det var kristne menn som var hovedmålet vårt. Vi ønsket ikke drepe kvinner eller barn».

Kort tid etterpå var telefonsamtalen over.

VGs Shazia Sarwar kommentar: Et internoppgjør muslimene selv må ta

KRIG I STAMMEOMRÅDENE: Den pakistanske hæren har de siste årene drevet Taliban på flukt fra grenseområdene nær Afghanistan, de de lenge hadde et fristed. Disse skolejentene har flyktet fra Waziristan på grunn av konflikten og lærerne deres ble drept av militante i 2013. Foto: Muhammed Muheisen Ap

Svake og desperate

Taliban i Pakistan har de siste årene vært hardt presset. I en lang periode i etterkant av terrorangrepene mot USA i 2001, var stammeområdene i Waziristan på grensen mellom Afghanistan og Pakistan et lovløst friområde for både Taliban og al-Qaida-medlemmer på flukt fra NATO og amerikanske spesialstyrker.

Den siste tiden har den pakistanske hæren vunnet mer kontroll i Waziristan, og det er ikke lenger et så godt gjemmested for ekstremistene.

– Taliban i Pakistan er svake nå fordi de ikke lenger har et fristed å oppholde seg for å planlegge aksjoner, sier Yusufzai.

Les også: Øyenvitne fra Oslo beskriver terrorangrepet

Etter at NATO i større grad har trukket seg ut av Afghanistan, opererer Taliban nå oftere fra afghansk side av grensen.

– Når de ringer har de oftest afghansk nummer, sier journalisten.

Selv om de er svake, tror han Lahore-angrepet er starten på en ny blodig tid i Pakistan.

– De sa til meg at det kommer flere angrep. De vil vise at de kan slå tilbake. Dette er nok starten på en kampanje, sier han.

TERROR, OG MER TERROR: Pakistan har i mange år vært blant landene i verden med flest terrorangrep og flest terrordøde. Bildet viser sørgene etter at Taliban angrep en kirke i Peshawar i 2013. Foto: Muhammed Muheisen Ap

Møtte Osama bin Laden to ganger

VG var mandag også i kontakt med en annen svært erfaren journalist i avisen The News.

Rahimullah Yusufzai er en av dem som kjenner terrorgruppene i Pakistan best.

To ganger, i 1998, møtte han personlig Osama bin Laden, noe ytters få journalister har gjort. Han ble dermed en av de siste som intervjuet den fryktede og ettersøkte terrorlederen, før terrorangrepene i New York 11. september 2001.

KJENNER EKSTREMISTENE: Journalist Rahimullah Yusufzai, i The News Peshawar. Foto: Andreas Bondevik NTB scanpix

71-åringen har også snakket med al-Qaidas nåværende leder Ayman al-Zawahiri. Han var dessuten en av de første journalistene som møtte Talibans myteomspunne leder Mullah Omar.

– Taliban i Pakistan har blitt svært svekket på grunn av hærens offensiv, men de har fortsatt kapasitet til å utføre store angrep, sier han til VG på telefon, og fortsetter:

– Nå skal de angripe Punjab i det som likner på en kampanje. Dette er også et tydelig signal til Pakistans statsminister. Punjab er nemlig hans hjemregion, og de ønsker hevn.

Rahimullah Yusufzai sier Taliban forsøker å gjemme seg, og at de lykkes relativt godt. Ifølge ham har de fortsatt mellom 5- og 10.000 krigere i landet.

– De kommer ikke til å gi seg, til tross for motstanden de har møtt. De vil ikke stoppes og de forsøker nå å vise at de fortsatt er relevante, sier han.

Den erfarne journalisten mener at det vil være håpløst for både Afghanistan og Pakistan hvis Taliban kan løpe frem og tilbake over grensen mellom de to landene.

– Hvis Afghanistan og Pakistan ikke blir enige om å samarbeide og finne en løsning på dette problemet, vil Taliban fortsette å holde seg sterke. Taliban overlevde 13 år med krig mot NATO, og nå kan de vokse. Dette vil bli blodig, avslutter han.

140 DØDE PÅ SKOLE: En pakistansk soldat holder vakt ved skolen i Peshawar som ble angrepet av pakistanske Taliban i 2014. 140 ble drept, flest av dem var barn. Foto: Muhammed Muheisen Ap

Les også

Mer om

  1. Pakistan
  2. Afghanistan

Flere artikler

  1. Pluss content

    Pakistan: Minst 72 drept i angrep mot familiepark Øyentvitne fra Oslo: Jeg så døde barnekropper: Spurte Lahore-terroristene: – Hvordan kan dere drepe barn?

  2. Lover hevn etter selvmordsangrep: – De fortjener ikke å bli kalt mennesker

  3. Mange barn blant over 70 drepte i Pakistan: Øyenvitne fra Oslo: Jeg så døde barnekropper

  4. Aslam Ahsan i Pakistan: – Folk jubler over massearrestasjoner

  5. Talibans øverste leder drept i droneangrep - slik var hans liv fra turistminster til Taliban-topp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder