GIS UT PÅ NYTT: Ikke på over 70 år har tyskerne kunnet kjøpe Mein Kampf hos bokhandlere. Men dette endrer seg allerede i januar i år. Foto: Tobias Schwarz , Afp

Mein Kampf gis ut i ny versjon

For første gang på 70 år vil tyskere ha muligheten til å kjøpe Mein Kampf i bokhandelen.

 • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Etter andre verdenskrig ble Adolf Hitlers ideologiske manifest og hovedverk, Mein Kampf, ulovlig å selge. Det var myndighetene i delstaten Bayern som fikk rettighetene til boken av de allierte etter krigen, og de har ikke villet gi den ut.

I over 70 år har det derfor ikke vært mulig å kjøpe den omstridte boken, som opprinnelig kom ut i to bind i 1925 og 1927.

Men på nyttårsaften gikk opphavsrettene på Mein Kampf ut. Og allerede tidlig i januar vil boken være tilgjenlig for tyskere i bokhandlere over hele landet.

Les også: Signert utgave av Hitlers bok gikk for 390.000 kroner

Men boken, der Hitler redegjorde for grunntrekkene nasjonalsosialismen og la frem sitt rasesyn, vil ikke fremstå slik den gjorde før og under andre verdenskrig.

Det er nemlig instituttet for moderne historie (IFZ) i München som har bestemt seg for å gi ut Hitlers selvbiografiske verk. Og den kommer i en svært spesiell versjon.

2005: Mein Kampf toppet salgslistene i Tyrkia

Tusenvis av kritiske kommentarer

– Intensjonen er å sette boken inn i en historisk kontekst, for å vise hvordan Hitler vevde sannheter, halvsannheter og direkte løgner sammen slik han ville for å oppnå best mulig propaganda for nazismen, sa historiker Christian Hartmann til New York Times i desember.

Han leder temaet på fem som jobber med nyutgivelsen av boken, en versjon som vil inneholde tusenvis av kritiske kommentarer.

Les også: Hitler brukte store doser kokain

– Dette er en av de viktigste restene etter det tredje riket, mener Hartmann og sammenligner det med Hitlers feriested i Obersalzberg, som nå besøkes av rundt to millioner turister årlig.

Boken har vært publisert i flere andre land, som for eksempel USA, der ikke de samme rettighetene gjaldt.

MANIFEST: Første bind av Mein Kampf kom ut i 1925, der Hitler presenterte sitt rasesyn og politiske program. Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

I Tyskland er det mange som tidligere har argumentert for at man kun skaper mer mystikk rundt Hitlers manifest, ved å holde tilbake rettighetene på boken.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal ideen om å gi ut boken med kritiske kommentarer ha vært lansert så tidlig som på 1960-talle. I 2002 gikk nobvelprisvinner Günter Grass ut og sa at Hitler-forbudet burde oppheves.

Les også: Hitlers hemmelige tunnel

– Alle kjenner tittelen, men ingen kjenner innholdet

Hitler skrev boken det første bindet av Mein Kampf i 1924, da han sonet en fengselsstraff for ølkjellerkuppet i 1923. Dette bindet ble diktert til Rudolf Hess, som Hitler sonet sammen med.

Vennskapet mellom de skulle riktignok ikke vare, da Hess i 1941 ønsket få i stand en fredsavtale mellom England og Tyskland. Samme år fordømte Hitler han som landsforræder. Hess ble sittende i Spandau-fengselet i Berlin frem til sin død i 1987.

I 1930 ble de to bindene sammenfattet til ett bind. Og etter at nazistene kom til makten 1. januar 1933 ble boken kopiert opp i mange millioner utgaver.

Sven-Felix Kellerhoff, redaktør i avisen Die Welt, mener Hitlers bok har fått en spesiell status nettopp fordi den har vært forbudt.

Les også: Norges verste nazister

– Problemet med Mein Kampf er at alle kjenner tittelen, men ingenting til innholdet. Myten går ut på at den er så farlig at den ikke kan bli overlatt til det tyske publikum, sier han til New York Times.

Nyutgivelsen vil komme i to bind med totalt 1948 sider. Til Hitlers orginaltekst vil det stå 3500 kommentarer og anmerkninger, og prisen blir på rundt 550 kroner. Et eventuelt overskudd vil ifølge Hartmann gå til veldedige formål.

– Vi har forsøkt å gjennomføre den mest omfattende granskningen og avvisningen av Mein Kampf som er mulig, sier Hartmann til AFP.

Les også: Vegvesenet jobbet for Hitler

Les også

 1. Nazi-regissør Leni Riefenstahls liv blir film

  Leni Riefenstahl (1902-2003) skapte en ny sjanger med sine storslåtte nazipropagandafilmer.
 2. Hitler-vin ender i retten i Italia

  Det amerikanske paret trodde knapt sine egne øyne da de kom over flere flasker med Hitler-vin i en matbutikk i Italia.
 3. 13 minutter fra å drepe Hitler - i ølkjeller

  De fleste kjenner det berømte, mislykkede attentatet mot Hitler i 1944. Færre vet at kl. 21.20 8.
 4. Hitlers «Mein Kampf» under hammeren

  En signert førsteutgave av Adolf Hitlers «Mein Kampf» ble onsdag lagt fram for salg i London.
 5. Hitler topper salgslistene i Tyrkia

  (VG Nett) En ulovlig utgave av «Mein Kampf» selger som varmt hvetebrød i Tyrkia for tiden.
 6. Hitlers bok beslaglagt

  PRAHA: Tsjekkisk politi beslagla i dag flere hundre eksemplarer av Adolf Hitlers bok "Mein Kampf".

Mer om

 1. Andre verdenskrig
 2. Tyskland

Flere artikler

 1. 190417: Adolf Hitler (Bakgrunn, Francis, kan gjenbrukes)

 2. Copy: 190417: Adolf Hitler (Bakgrunn, Francis, kan gjenbrukes)

 3. Pluss content

  Hitler skulle hatt livstid: Slik kunne andre verdenskrig vært forhindret

 4. Pluss content

  Symbolene som fikk verden til å skjelve

 5. Pluss content

  Dagboken som avslører maktspillet om Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder