Slik vil EU redde grensesamarbeidet

Vil ha tilbake et grenseløst Schengen

Piggtrådgjerder er reist og asylsøkere i hopetall vet ikke hva som vil skje med dem. Schengen-avtalen er nær full kollaps. Nå skal EU ta grep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

November er fristen og dette er målet:

• Et grensesamarbeid mellom de 26 Schengen-landene som faktisk fungerer, med passfrie reiser innad i Europa og forsterket kontroll langs de 44.000 kilometer lange yttergrensene. Poenget er at asylsøkere blir registrert og identifisert på forsvarlig vis, og ikke blir returnert eller vist videre til en mer åpen nabo.

Har du lest? Her startet det grenseløse Europa

Under en pressekonferanse i Brussel i formiddag, legger EU frem planen for å nå målet: Et slags «veikart» til hvordan Schengen-samarbeidet, en av bærebjelkene i EU, kan stables på beina igjen. Dagens møte er en forberedelse til toppmøtet mellom EU og Tyrkia 7. mars. Samtidig er Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris for å drøfte toppmøtet.

Krisetiltakene

EU-kommisjonens redningsplan består av blant annet:

• Å innføre en felles europeisk grense- og kystvakt ved sørgrensen til Hellas. Fristen er til høsten.

• At Hellas må skjerpe kontroll ved grensene innen 12. mai.

• At EU-land slutter å «vinke gjennom» migranter og asylsøkere, og begynner å håndtere dem selv.

• At enkelte Schengen-landene som har innført grensekontroll avslutter dette, og heller koordinerer seg.

– Den ekstraordinære, midlertidige grensekontrollen som åtte land nå har på plass, er i henhold til reglene. Men den skal være midlertidig, og vi bør tilbake til en grensefri Schengen-sone så raskt som mulig, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos under pressekonferansen.

Dette skal skje innen desember.

Står «asylfast»

Ifølge EU tok om lag 1,55 millioner mennesker seg over yttergrensene til Schengen i fjor. Strømmen har bare vedvart. Opptil 150.000 flyktninger og migranter står fast langs den såkalte Balkan-ruten nordover fra Hellas.

Flere Schengen-land har tatt i bruk unntaksregelen og innført økt grensekontroll, deriblant Norge. En rekke av EUs medlemsland har strammet grepet om grensene sine. Makedonia har gått til det punkt å stenge grensen mot Hellas med et 30 kilometer langt piggtrådgjerde.

EU-eksperten Janne Haaland Matlary og flere med henne har omtalt situasjonen i Europa som «Ville Vesten» og et svarteperspill der landene kniver om å gjøre seg minst mulig attraktive for asylsøkere.

Norge krever færre flyktninger

En av løsningene som diskuteres i EU er å fordele flyktningene i oppsamlingsleirene sør i Europa mellom de andre landene.

Den norske regjeringen har sagt at de gjerne stiller opp på en europeisk dugnad. Men bare hvis Norge får færre flyktninger.

– Vi er for felleseuropeiske løsninger, men da må disse virke slik at asylsøkere direkte til Norge begrenses kraftig. Vi kan ikke både ha en stor tilstrømming av asylsøkere og ta imot migranter fra oppsamlingsleirer, slår statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) fast overfor Klassekampen.

Dette er den norske regjeringens 40 asylforslag:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder