NATO-SETTING; Ine Eriksen Søreide kom til Munchen fra et NATO-møte i Brussel før helgen, her sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Ash Carter (i midten). Foto: Virginia Mayo , Ap

Søreide: Frykter at Europa
må «stenge portene»

Høykommissæren ønsker sikker vei ut for 450 000 kvoteflyktninger

MÜNCHEN (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) frykter at Europa ikke vil kunne ta imot flyktninger med de største behovene, dersom menneskestrømmen mot Europa fortsetter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er min største frykt, sa den norske forsvarsministeren i en paneldebatt under sikkerhetskonferansen i München søndag morgen.

Norge er blant de landene i Europa som historisk har tatt imot flest kvoteflyktninger, men antallet som Norge nå er i stand til å ta imot og selve uttaket har vært under heftig politisk debatt.

Ønsker å tilby beskyttelse

– På grunn av strømmen av asylsøkere inn til Europa akkurat nå, vil vi over tid ikke være i stand til å gi beskyttelse for de med størst behov. Det ligger dypt nede i oss, vi flyktet selv fra krig og vi ønsker virkelig å kunne tilby beskyttelse, sa Ine Eriksen Søreide.

Innlegget hennes var et direkte svar på appellen fra FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi på München-konferansen.

Høykommissæren ber Europa og resten av verden om å ta ut tilsammen 450 000 flyktninger fra leirene i Syrias naboland, og sier at det er helt avgjørende for å lette på trykket i regionen.

Her er Høykommissærens bønn til Europa (link til UNHCRs hjemmeside)

– Ti prosent av flyktningene må få en sikker vei ut, uten å havne i hendene til menneskesmuglere og kriminelle nettverk. Dette er de mest sårbare, sa Grandi på sikkerhetskonferansen i München søndag morgen.

Ros og ris til EU

Uttaket av såkalte kvoteflyktninger etter Høykommissærens beslutning er en forutsetning for å kunne tilby opphold for de flyktningene som kan overleve i flyktningeleirene i regionen, i påvente at de en dag kanskje kan vende hjem til Syria, ifølge Filippo Grandi.

Han roste EU for vedtakene om å etablere såkalte hotspots i de landene som opplever størst press. Han er også positiv til EUs vedtatte byrdefordeling og prinsippene for human retur av de som ikke trenger beskyttelse.

– Men det hjelper ikke så lenge EU ikke oppfyller sine vedtak, sa Grandi.

Dramatisk å stenge portene

– Hvis strømmen av asylsøkere fortsetter å være så stor at vi ikke klarer å beskytte de med størst behov, vil vi også måtte stenge portene for de som virkelig har et reellt behov for beskyttelse, sa Ine Eriksen Søreide i sitt sluttinnlegg.

– Det vil være dramatisk beslutning for Europa, sa forsvarsministeren, og understreket at det dermed er enda viktigere å tilby hjelp til de som oppholder seg i regionen, la forsvarsministeren til i paneldebatten i München.

10 milliarder

Søreide trakk fram giverlandskonferansen i London i forrige uke, som den norske regjeringen tok initiativet til.

Det varslet statsminister Erna Solberg varslet et bidrag på 10 milliarder kroner de neste fire årene. Søreide la til at halvparten av disse pengene skal brukes til utdanning.

Omstridte kvoteflyktninger

Kvoteflyktninger er imidlertid også svært omstridt i den norske politiske debatten. Våren 2015 varslet Ap sammen med et flertall av partiene på Stortinget at de ønsket en norsk kvote på 10 000 kvoteflyktninger fra Syria-krigen over to år.

Etter forhandlinger med regjeringspartiet Høyre i Stortinget, ble tallet redusert til 8000 kvoteflyktninger over tre år.

Det andre regjeringspartiet Frp, brøt forhandlingene og nektet å delta i avtalen. SV sto også utenfor, men med motsatt begrunnelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder