VINNER: Marco Rubio taler til velgere i Puerto Rico. Nå ligger han an til å vinne nominasjonsvalget her.
VINNER: Marco Rubio taler til velgere i Puerto Rico. Nå ligger han an til å vinne nominasjonsvalget her. Foto: Alvin Baez , Reuters / NTB Scanpix

Rubios håp styrket av seier i Puerto Rico

UTENRIKS

Marco Rubio tok en overlegen seier med 74 prosent av stemmene i det republikanske nominasjonsvalget i Puerto Rico. Dermed rasker han med seg alle de 23 delegatene på øya.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 07.03.16 05:06

Opptellingen viser at Florida-senatoren Rubio fikk 27.485 av de drøyt 36.000 stemmene. Donald Trump fikk 14 prosent, Ted Cruz 9 prosent og John Kasich fattige 1 prosent.

Siden Rubio fikk over 50 prosent av stemmene i Puerto Ricos primærvalg, vinner han alle territoriets 20 delegater til partilandsmøtet i juli. De tre superdelegatene fra Puerto Rico har allerede gjort klart at de støtter Rubio.

For Rubio blir seieren hans andre i årets valgkamp etter at han vant Minnesota på supertirsdagen. Men han ligger fortsatt langt bak teten med Trump og Cruz. Etter seieren i Puerto Rico har Rubio samlet totalt 151 delegater så langt i nominasjonen. Trump står med 384, Cruz med 300 og Kasich med 37.

Les også: Cruz slo Trump i Kansas og Maine

Få velgere

Det republikanske partiet i Puerto Rico antok før partiets nominasjonsvalg at rundt 30.000 personer ville avlegge stemme. Puerto Rico har cirka 3,5 millioner innbyggere.

Selv om de er amerikanske statsborgere, har ikke Puerto Ricos innbyggere stemmerett ved presidentvalget i november, med mindre de flytter til fastlandet og registrerer seg i en delstat der.

De kan imidlertid delta i nominasjonsvalgene og slik påvirke partienes valg av presidentkandidat, og alle stemmeberettigede kan delta i republikanernes nominasjon, så lenge de undertegner en tilknytning til partiet før de avlegger stemme.

Så du denne? Så lei er Clinton av Trump

Flest demokrater

Politikk i Puerto Rico dreier seg mye om øyas forhold til USA. Ett av de større partiene går inn for at Puerto Rico blir en delstat i USA, mens de øvrige ønsker å beholde den delvis selvstyrte statusen øya har i dag, og et lite mindretall vil ha full uavhengighet.

Et stort flertall av øyas innbyggere er demokrater. Øyas republikanere har tradisjonelt vært tiltrukket av partiet som går inn for sterkere tilknytning til USA. Alle som ville delta i det republikanske primærvalget, måtte da også undertegne en erklæring om at de støtter at Puerto Rico blir USAs 51. delstat.

Her kan du lese mer om