Tusenvis samlet i statsminister-demonstrasjon - kastet egg

Islandsk politiker til VG: – Folk er sinte

Islendinger i hopetall demonstrerte mandag kveld og krevde statsministerens avgang etter Panama-avsløringene.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Demonstrasjonen mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson utenfor Alltinget i Reykjavik startet klokken 19.00 mandag norsk tid.

Den ble preget av høylydte rop om nyvalg og krav om at regjeringen må gå av. Det ble banket taktfast på tønner og brent bengalske lys.

Ifølge Aftenposten var 8.000 demonstranter tilstede.

Tidligere mandag forklarte statsministeren seg for Alltinget. Der har opposisjonen varslet et mistillitsforslag etter avsløringen.

– Jeg har betalt skatt av alt jeg skulle betale skatt av. Jeg har ikke gjort noe galt, sa statsministeren fra talerstolen i Alltinget, ifølge NRK.

Aftenposten skriver at demonstrantene kastet bananer og dopapir på den tradisjonsrike bygningen. Parlamentsmedlemmet Ásta Helgadóttir rapporterer om egg-kasting mot nasjonalforsamlingen på Twitter.

GRIS: Slik så det ut fra innsiden av parlamentet etter at demonstranter hadde kastet egg på bygningen. Foto: Ásta Guðrún Helgadóttir/Twitter

– Folk er sinte

Politikeren, som er valgt inn for det ferske Pirate Party, forteller til VG at det er unntakstilstand i islandsk politikk nå. Alle komitémøter og parlamentariske møter i morgen er kansellert, sier Helgadóttir.

TOK BILDET: Ásta Guðrún Helgadóttir. Foto: Margrét Ása Helgadóttir

– Det viser at regjeringen tar vårt mistillitsforslag mot den vir

kelig seriøst. Folk er sinte, overalt og i alle partier. Vi kan ikke si hva som kommer til å skje, bare tiden vil vise, men situasjonen tas veldig alvorlig av alle, sier hun til VG.

Vil ikke gå

BES OM Å GÅ: Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Her forklarer han seg for Islands folkevalgte i nasjonalforsamlingen mandag. Foto: Brynjar Gunnarsson Ap

Tidligere mandag proklamerte Gunnlaugsson at det ikke er aktuelt å trekke seg.

Dokumenter gjennomgått av en samarbeidende gruppe journalister verden over viser at Gunnlaugssons familie har eid et skatteparadis-selskap med krav mot islandske banker som kollapset i finanskrisen – uten å fortelle om det.

Dette har skjedd samtidig som ministeren har ledet arbeidet med forhandlinger om fordelingen av tapene etter bankkollapsen. Det blir hevdet at ministerens eget selskap har kommet gunstig ut av forhandlingene. Det har satt sinnene i kok på sagaøya.

I vinduet nederst i denne saken kan du se SVT-intervjuet Gunnlaugsson forlot søndag, etter at han ble konfrontert med avsløringene.

KREVER AVGANG: Demonstranter med paroler utenfor Alltinget mandag kveld. Foto: Vilhelm Stokstad/tt NTB scanpix

Les også: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

10.000 meldte ankomst

Islandsk politi satte mandag ettermiddag og kveld ut barrikader og sperringer i forkant av den varslede demonstrasjonen etter den internasjonale Panama-avsløringen.

– Vi håper at publikum vil samarbeide med oss og vise nok respekt for politiet til å ikke kaste ting på oss eller på noen måte gjøre oss til målet for protesten, sa politisjef Ásgeir Þór Ásgeirsson i Reykjavik-politiet til Morgunbladid.

På demonstrasjonens Facebook-side hadde over 10.000 personer på forhånd gitt uttrykk for at de ville møte opp.

Mandag kveld hadde 27.000 signert et opprop mot statsministeren.

MONTERTE SPERRINGER: Reykjavik-politiet forbereder seg til demonstrasjonen. Foto: Júlíus Sigurjónsson Iceland Monitor/Morgunbladid

Familiearv involvert

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kom det frem at den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Wintris var registrert på De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner. Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de islandske bankene som kollapset under finanskrisen, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.

Alt om avsløringene «the Panama Papers» finner du på ICIJ.

Også to andre islandske ministre, finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Ólöf Nordal, har ifølge gigantavsløringen forbindelser til selskaper registrert i skatteparadis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder