STØTTE: Sjefen for taxiselskapet Michel Pétre, forteller at sjåføren får støtte av kollegaene etter den dramatiske opplevelsen. Foto: HARALD HENDEN

Hans sjåfør kjørte terroristene

BRUSSEL (VG) Hit til denne sentralen i bydelen Forest i
Brussel kom taxibestillingen fra de tre terroristene som deltok i angrepet mot flyplassen tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sjefen for taxiselskapet Taxi Vert, Michel Pétre, bekrefter overfor VG at det var en av hans sjåfører som kjørte de tre mennene som senere ble fanget opp av overvåkningskameraer inne i terminalbygningen på flyplassen. To av dem er identifisert som selvmordsbomberne Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui, mens politiet fortsatt jakter på den tredje av terroristene.

Bakgrunn: De skal ha stått bak terrorangrepet

Sjåføren skal ha plukket opp de tre mennene ved en leilighet i bydelen Schaerbeek. Det var her politiet senere fant et IS-flagg og ingredienser til bombeproduksjon under en razzia.

– Stusset på lukt

Pétre ønsker ikke å utdype hva som gjorde at den erfarne sjåføren først fikk mistanke om at hans passasjerer kunne være knyttet til det blodige terrorangrepet, men han bekrefter at sjåføren meldte fra til politiet om de tre passasjerene mindre enn en time etter eksplosjonen.

Overfor politiet skal sjåføren blant annet ha forklart at de tre mennene nektet å ta imot hjelp til å løfte de tunge koffertene inn og ut av bilen.

SENTRAL: Her i dispatch-rommet til Taxi Vert i bydelen Forest kom samtalen fra terroristene inn. Sjefen for selskapet, Michel Pétre, forteller at sjåføren ringte politiet under en time etter eksplosjonen på flyplassen. Foto: HARALD HENDEN

– Vi frakter mellom 7000 og 8000 passasjerer hver dag, alle oppfører seg forskjellig og alle kan ha sine ulike særegenheter. Det var først da han hørte nyheten om eksplosjonen at han tok kontakt med politiet og ga uttrykk for sin mistanke mot passasjerene, sier Pétre.

Les også: Denne leiligheten leide terroristene

Den belgiske nettavisen Dernière Heure viser imidlertid til kilder som forteller at sjåføren stusset på lukt av ammoniakk som etter hvert fylte bilen, uten at han konfronterte passasjerene med den merkelige lukten.

Ifølge de samme kildene skal to av passasjerene ha vært nesten påfallende tause på veien til flyplassen, mens mannen som nå er etterlyst skal ha snakket med sjåføren og blant annet uttrykt sitt sinne mot USA. Da de ankom flyplassen skal sjåføren ha lagt merke til noen hvite spor på koffertene.

Tilbake på jobb

Likevel plukket han opp en ny passasjer for å fortsette arbeidsdagen. På vei tilbake til byen kom meldingene om eksplosjonen på flyplassen han akkurat hadde forlatt.

TV-kanalen RTB har tidligere meldt at mennene i utgangspunktet ønsket å ha med mer bagasje, men at det ikke var plass i bilen. Det ønsker ikke taxisjefen å kommentere.

Sjåføren som fraktet terroristene, og de store mengdene eksplosiver de hadde med seg, er nå tilbake i jobb. Han får støtte av kollegaene, men ifølge sjefen har han ikke gitt uttrykk for behov for noen spesiell oppfølging.

Kona savnet etter terrorangrepet: Nekter å gi opp håpet

– Han har ufrivillig blitt del av noe forferdelig, og som alle andre er vi preget av det som har skjedd, men våre tanker går først og fremst til dem som er direkte berørt.

Jakter mann med hatt

Store politistyrker jakter nå på mannen som vises på overvåkningsbildet fra flyplassen sammen med Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui. På bildene skiller han seg klart fra de to selvmordsbomberne ved å gå med hvit jakke og en hatt. I tillegg har de begge en hanske på venstre hånd, trolig for å skjule bombens utløsermekanisme.

Gigantisk menneskejakt i Brussel: Her stopper terrorpoliti mistenkelig bil

I likhet med de to andre, så har mannen med hatt en bag med sprengstoff på bagasjetrallen. Bagen ble forlatt på flyplassen, men bomben ble ikke detonert sammen med de andre. Ifølge politiet gikk den først av etter at området var evakuert og ingen ble skadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder