SMUGLES TIL NORGE: Her ligger flere poser med såkalte syntetiske narkotiske stoffer, gjerne pakket inn i fargerike innpakninger. Disse posene ble beslaglagt og analysert av Kripos. Foto: KRIPOS ,

EU slår alarm om syntetisk narkotika

Svensk 18-åring døde etter overdose

Et titalls personer har dødd etter å ha tatt to nye syntetiske
narkotiske stoffer. Nå tar EUs narkotikabyrå grep for å få stoffene bort fra det europeiske markedet.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag publiserte EUs narkotikabyrå (EMCDDA) en omfattende rapport som tar for seg to nye psykoaktive substanser (NPS).

Stoffene, 4,4’-DMAR, bedre kjent under navnet Serotoni, og MT-45, blir gjerne omtalt som såkalte «legal highs» og har i stor grad ikke blitt omfattet av Europas narkotikalovverk.

Ifølge rapporten ble de sterkt beroligende og muskelavslappende stoffene først oppdaget på det europeiske narkotikamarkedet i 2012. De to narkotiske stoffene har i løpet av de siste tre årene ført til henholdsvis 31 og 28 dødsfall.

Ingen av stoffene har foreløpig blitt beslaglagt i Norge, men ifølge EUs risikovurdering har MT-45 både blitt beslaglagt og ført til dødsfall i Sverige.

«Den nåværende bruken av MT-45 i EUs medlemsland, Norge og Tyrkia ser ut til å være begrenset», står det i rapporten, før den oppgir at «det har blitt rapportert om dødelige og ikke-dødelige overdoser, som skjedde i en periode på seks måneder, fra kun ett medlemsland: Sverige».

Sett denne? Norske Sindre (18): Slik selger vi narko på Facebook

Svensk 18-åring døde etter overdose

Ifølge Aftonbladet døde en svensk 18-åring etter å ha tatt en overdose av det heroin-lignende stoffet i fjor. Mannen ble funnet livløs utendørs i tettstedet Klippan i Skåne og døde senere på sykehus.

EU-rapporten konkluderer med at narkotikaen er helsefarlig og at de to stoffene ikke har noen medisinsk bruksverdi.

«Som et resultat av dagens beslutning, oppfordres alle medlemsland i EU om å innføre kontroll- og straffetiltak innen et år», går det frem i rapporten.

Les også: «Badesalt»-dopet sprer frykt

Markedsføres som ecstasy og amfetamin

Flere av dødsfallene som knyttes til bruk av 4,4'-DMAR og MT-45 skal ha skjedd etter at personer ble lurt til å ta stoffet.

Ifølge EMCDDA har stoffene i flere tilfeller blitt solgt som ecstasy og amfetamin, uten at brukerne har forstått hvilket stoff de egentlig har kjøpt.

Stoffene har i all hovedsak blitt beslaglagt i pille- eller pulverform.

– Dagens beslutning om å introdusere nye kontrolltiltak rundt 4,4'-DMAR og MT-45 er enda et positivt eksempel på EUs evne til å møte nye farer som kan knyttes til psykoaktive substanser, sier Wolfgang Götz, leder for EUs narkotikabyrå, i en pressemelding.

Husker du? Politiet slår alarm om norsk narkoturisme

Ekspert: – Veldig potente og vanskelige å dosere

Forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Anne Line Bretteville-Jensen, sier til VG at det er viktig at nordmenn blir klar over farene ved bruk av de nye stoffene.

– Det er bare to av veldig mange psykoaktive stoffer. Det er viktig at både brukere og myndigheter blir gjort oppmerksomme på de store helsemessige risikoene som er forbundet med dem, sier Bretteville-Jensen til VG.

Et kjennetegn ved de syntetiske stoffene er hvor lett brukere kan ta overdose på dem, forteller eksperten.

– De er veldig potente og derfor vanskelig å dosere. Det er mye lettere å overdosere på disse enn de mer vanlige og tradisjonelle narkotiske stoffene.

Fått med deg? Psykotisk ungdom ruset på motedop raserte pasientrom

Utbredt i Norge

I 2013 tok FN opp problemet og påpekte farene ved at ungdom lures til å tro at syntetisk narkotika er ufarlig.

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt i VG at de nye syntetiske narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.

I sommer døde en 22 år gammel mann fra Nord-Trøndelag etter bruk av syntetisk cannabis. Dødsfallet er det første kjente tilfellet i Norge.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk

I fjor beslagla Tollvesenet totalt elleve kilo syntetisk narkotika - en dobling sammenlignet med året før.

– Elleve kilo høres kanskje ikke så mye ut, men det dreier seg altså om flere hundre tusen brukerdoser, sa Røse til VG tidligere i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder