TRODDE PÅ DIALOG: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) støttet opp om den norske militære deltagelsen i bombetoktene mot Libyas diktator Muamar al-Gaddafi. Men parallelt fulgte UD forhandlingssporet i samtaler med diktatorens sønn, Saif al-Islam. Foto:Max Rossi,

Støre med hemmelige Libya-forhandlinger

Sendte håndplukket team til samtaler med Gaddafi-sønn

Fortsatte fredsforhandlingene mens norske fly bombet

Holdt USAs utenriksminister Hillary Clinton informert

Samtidig som Norge deltok i bombetokter mot Gaddafi-regimet i Libya, ledet daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre hemmelige fredsforhandlinger med Gaddafis sønn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da FNs Sikkerhetsråd voterte over militær intervensjon i Libya 17. mars 2011, var to av Støres håndplukkede menn i Libyas hovedstad Tripoli. Der fulgte de avstemningen direkte på TV sammen med oberst Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi.

Dette kommer frem i den uautoriserte biografien om Støre, «Seierherren», skrevet av Ståle Wig, som lanseres i dag.

Her fortelles det i detalj om de hemmelige møtene Utenriksdepartementet (UD) under Støres ledelse holdt med representanter for opprørerne og Gaddafi-regimet, mens borgerkrigen raste og Norge deltok i den NATO-ledede bombingen av Libya.

TUNGVEKTER: Jon Hanssen-Bauer er en av de mest erfarne diplomatene i Utenriksdepartementet. Bildet er fra et tidligere oppdrag i Sri-Lanka i 2006. Foto:Gemunu Amarasinghe,AP

– Jeg kan ikke gå god for alle detaljene i boken, men det er riktig at Norge var engasjert som aktiv tilrettelegger av samtaler mellom opposisjonen og regimet i Libya med sikte på en politisk løsning våren 2011, bekrefter Jonas Gahr Støre til VG (se også egen sak).

Les også:Kommentar: Spillet om Libya

Politisk løsning

Formålet med møtene var å meisle ut et forslag til våpenhvile og en politisk løsning. VG får bekreftet hovedtrekkene i avsløringen av kilder i UD.

– Fra UDs side har vi ingen kommentar til Norges engasjement i freds- og forsoningsprosesser, er den offisielle kommentaren fra informasjonssjef Frode O. Andersen i UD.

Noen dager før FN-vedtaket gikk Støre ut på NRK og advarte mot en militær intervensjon i Libya. To dager senere snudde den nåværende Ap-lederen tilsynelatende, og ga støtte til en militær løsning

Men Støre hadde altså inngående kjennskap til en løsning mer i tråd med hans sterke tro på dialog og diplomati:

Kort etter at opprøret i Libya begynte, skal Støres spesialrepresentant i Midtøsten, Jon Hanssen-Bauer ha blitt kontaktet av en kilde som ba Norge opprette kontakt med Gaddafi-regimet.

Støre ledet møtet

Boken beskriver hvordan Støre ledet et møte der det ble bestemt at Hanssen-Bauer, og fredsforsker Henrik Thune, som Støre hadde håndplukket til UD, skulle lede forhandlingene.

BRUTAL SLUTT: De hemmelige forhandlingene skal ha strandet siden man ikke kom til enighet om Muammar al-Gaddafis skjebne. 20. oktober 2011 ble Gaddafi fanget og drept. Foto:Reuters Tv,Reuters

VG har kontaktet både Thune, som er tilbake i forskerjobben, og Hanssen-Bauer, som fortsatt er Midtøsten-utsending. Begge viser til at de ikke kan uttale seg grunnet taushetsplikten.

Ifølge boken opprettet UD-teamet kontakt med Saif al-Islam, og i slutten av februar 2011 skal de ha fått beskjed om at både opposisjonen, som hadde base i byen Benghazi, og Gaddafis sønn ønsket dem velkommen til landet.

Da FN-vedtaket var et faktum, startet bombingen allerede lørdag 19. mars. Det ble klart at Støres menn måtte ut, men Thune og Hanssen-Bauer fant raskt ut at flytransport ble umulig. Etter flere dager kom de seg ut landeveien og over til Tunisia.

Norske jagerfly

Men selv etter at Norge sendte jagerfly som deltok meget aktivt i bombekampanjen, som i økende grad ble en luftkrig mot Gaddafis menn, fortsatte forhandlingene.

Ifølge boken skal det ha vært snakk om mellom 20-30 møter, holdt i Oslo, Paris og Tunisia. For å overbevise partene om at den norske staten støttet initiativet fullt ut, tok Støre imot en representant for både opposisjonen og Gaddafi på sitt kontor i Oslo i mars og april 2011.

Et premiss for møtene var at begge parter kunne benekte dem, står det i boken. Støre skal ha holdt USAs daværende utenriksminister Hillary Clinton informert underveis.

Da deler av opplysningene sommeren 2011 ble lekket av en russisk diplomat, nektet norsk UD å kommentere saken, og kort tid etter kom det meldinger fra begge sider i Libya som benektet forhandlinger.

Mislyktes med forhandlingene

Like fullt skal forhandlerne ha kommet fram til en skisse som innebar avvæpning og en maktoverføring gjennom demokratiske valg. Samtidig som Gaddafi utad hevdet at ingen nåde skulle bli vist til opprørerne, skal man ha kommet fram til en enighet om at han skulle gå av etter en viss tid.

FENGSLET: Saif al-Islam Gaddafi i retten i Zintan i Libya 25. mai i år. Foto:Stringer,Reuters

Men ifølge boken strandet forhandlingene på hva som skulle bli Gaddafis endelige

skjebne. Det samme stengte døren for forhandlinger den Afrikanske Union (AU) ledet på samme tid.

20. oktober 2011 endte diktatorens 42 år lange styre, da bilkolonnen hans ble bombet av NATO. Noen få timer ble Gaddafi fanget, etter å ha gjemt seg i et betongrør.

Bildene av Gaddafi som ble dratt ut, mishandlet og skutt gikk verden rundt. Saif al-Islam ble noen dager senere fanget da han forsøkte å flykte, og han risikerer nå dødsstraff.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder