LYTTER: Blivende president Donald Trump lytter til en reporters spørsmål i Trumnp Tower mandag. Foto: Evan Vucci AP

Rapport hevder Russland har skandalevideo av Trump

CHICAGO/OSLO (VG) USAs etterretningssjef har informert Trump om en rapport som hevder at Russland sitter på sensitiv informasjon om ham, skriver amerikanske medier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Trump ble informert om saken i møtet han hadde med USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke, melder CNN, Buzzfeed og flere andre amerikanske medier.

Her ble det redegjort om det etterretningssjefene mener var russiske forsøk på å hjelpe ham i valgkampen. Men i tillegg skal Trump ha fått et sammendrag av påstander som stammer fra en privat etterretningsrapport.

Det dreier seg om informasjon knyttet til Trumps privatliv og økonomi.

Én av påstandene i rapporten går ut på at russisk etterretning sitter på et videoopptak av Trump i en kompromitterende situasjon, skriver New York Times.

Få oversikt: Dette er Donald Trumps regjering

– Politisk heksejakt

Både Trump selv og medarbeiderne hans har avvist påstandene.

Da de første meldingene om rapporten kom tirsdag kveld norsk tid, var den påtroppende presidenten som vanlig raskt ute og kommenterte saken på Twitter:

«Falske nyheter! En total politisk heksejakt», skriver den påtroppende presidenten. Onsdag holder Trump en lenge planlagt pressekonferanse i New York.

Den påtroppende presidenten fortsatte sin twitter-tirade onsdag – i sedvanlig stil med store bokstaver. Han skriver blant annet at rapporten ifølge russiske myndigheter er fabrikkert, og at Russland aldri har forsøkt å presse ham.

Også russiske myndigheter avviser påstandene.

– Kreml har ikke kompromitterende opplysninger om Trump. Disse påstandene er helt uriktige og et åpenbart forsøk på å skade våre bilaterale forbindelser, sier Dmitrij Peskov, talsperson for Russlands president Vladimir Putin, ifølge NTB.

Hyret inn av Trumps motstandere

Det har gått rykter om sensitiv informasjon om Trump i Russlands hender allerede før presidentvalget, men det er altså først nå at det vurderes som troverdig.

Den private etterretningsrapporten skal ha blitt utarbeidet av en tidligere britisk etterretningsagent som opprinnelig ble hyret av republikanske motstandere av Trump. Senere skal mannens informasjonsinnhenting ha blitt finansiert av Det demokratiske partiet.

CNN skriver at det amerikanske føderale politiet FBI nå har gjort en nærmere vurdering av den britiske eksagenten og konkludert med at han og nettverket hans er troverdige, skriver NTB.

Russisk påvirkning

De potensielle konsekvensene dersom informasjonen i rapporten skulle stemme, førte til at etterretningssjef James Clapper valgte å informere Trump og Obama underveis i etterforskningen, skriver New York Times.

Clapper og toppsjefene i CIA, FBI og NSA redegjorde tirsdag kveld også om at Russland aktivt har forsøkt å påvirke det amerikanske valget, blant annet ved å hacke Demokratene. Russlands president Vladimir Putin har flere ganger benektet dette.

Bakgrunn: Slik skal russerne ha forsøkt å påvirke valget

Under redegjørelsen uttalte Clapper likevel at «Russland har forsøkt å påvirke valg i flere dusin land».

Russerne skal også ha innhentet informasjon fra inaktive systemer tilknyttet Republikanernes nasjonalkomité.

– Vi har imidlertid ingen beviser for at Trump-kampanjen eller RNCs aktive systemer ble hacket. Russerne var uten tvil innom RNCs domene, men kunne muligens bare finne de gamle systemene, sa FBI-sjef James Comey under redegjørelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder