Stor innvandringsskepsis i Italia

Sebastian Trentino (54) er nabo til Europas største asylmottak: – Jeg liker dem ikke

MINEO (VG) Sicilia har den høyeste arbeidsledigheten i hele Europa. Og det største asylmottaket. Sauebonden Sebastian Trentino er nærmeste nabo.

Artikkelen er over tre år gammel

VG PÅ SICILIA: Fotograf Terje Bringedal og journalist Ingeborg Huse Amundsen.

Blekoransje, toetasjers hus ligger på rekke og rad i flere kilometer i et ingenmannsland med jordlapper så langt øyet kan se. Før 2011 holdt NATO til her. Nå bor det om lag 3500 flyktninger og migranter i leiren, gjerdet inne og konstant overvåket av kamera og bevæpnede vakter på hvileløs patrulje.

Listhaug på Sicilia: Frykter migrasjonspresset skal øke

På veien utenfor går sauebonden Sebastian Trentino (54) med dyrene sine. Han er asylmottaket Cara Mineos nærmeste – og nesten eneste – nabo.

– Jeg liker ikke dem ikke. De er ikke av vår rase. De oppfører seg dårlig. De stjeler dyrene mine og bråker fra morgen til kveld, hevder han om naboene.

VG i Pozzallo: Hit kommer det flere asylbarn alene

Han er ikke alene om innvandringskepsis. 43 prosent av den italienske befolkningen sa i juni i fjor at de ønsket en migrasjonsblokade, ifølge en meningsmåling i avisen Il Giornale.

Reddet av norske «Siem Pilot»

Vaktene vil ikke slippe VG inn i mottaket. Flyktningene og migrantene kan derimot bevege seg fritt, så lenge de melder seg i kontrollposten. Langs bilveiene utenfor møter blant annet vennene Kewen (24), Kuyji (19) og Netsanet (21) fra Eritrea. De sitter ved et appelsintre og spiser frukt.

Bakgrunn: Tallene som varsler ny dødssommer

– Vi sitter bare her og spiser appelsin, for vi er frie! sier Kewen og smiler så stort han kan.

For kort tid siden følte de seg ikke frie, forteller de. Etter en to måneder lang flukt fra Eritrea til Libya, steg de om bord i en flyktningbåt med 200 personer. Etter åtte timer til sjøs, ble de plukket opp av et stort skip, sier de. «Siem Pilot», «Norway», sier Kewen, og sikter til den norske båten som redder flyktninger.

– Vi overlevde, takk Gud. Nå vil vi lære og jobbe, sier han.

FRIHET: Netsanet (21) (f.v.), Kuyji (19) og Kewen (24), fra Eritrea har bodd i mottakslandsbyen i to uker. Hver dag går de ut for å spise appelsiner. Foto: Terje Bringedal VG

Finner svart arbeid

Trioen har vært i Mineo i to uker. De har vært inne på asylintervju, og venter på at søknaden skal behandles. Det kan ta alt fra seks til 18 måneder. I denne perioden skal de leve for 2,5 euro dagen, og de har ikke lov til å jobbe.

Det bringer flere av asylsøkerne til nærmeste landsby, søvnige Mineo med sine 5200 innbyggere, som klatrer oppover åssiden i horisonten. Her handler de mat og fyller på kontantkortet.

Flere finner også svart arbeid her. Det kan til og med arbeidsgiveren bekrefte.

Norge: Slik havner forsvunne asylsøkere i kriminelle miljøer

– Jeg hadde to migranter som jobbet her i baren. De bar opp paller med flasker på loftet. Men de jobbet her bare i ti minutter, sier bartender Salvador Cadente (47).

To politimenn kledd i sivil hadde fulgt med på dem, og Cadente fikk 4000 euro i bot. Siden har han ikke ansatt migranter, sier han.

Leste du? Slik jobber menneskesmuglerne

VIL SENDE DEM I RETUR: Arbeidsledige Pino Turrisi sitter på den lokale baren i landsbyen Mineo. Han er kritisk til de nyankomne og hevder de tar 300 euro av trygden hans hvert år. Foto: Terje Bringedal VG

Har flest arbeidsledige i Europa

På Sicilia er migrantene attraktive for jobber som å sanke appelsiner og oliven på gårdene. Gjennomsnittslønnen er på 15-20 euro, mens en vanlig ansatt vil koste minst 50 euro dagen, skatt ekskludert.

Pino Turrisi (50) er gjest i baren. Han er arbeidsledig, noe som ikke er uvanlig på Sicilia: Øya har den høyeste andelen arbeidsledighet i Europa (over 42 prosent i fjor), ifølge Eurostat.

– Jeg liker ikke migrantene. De tar jobbene våre, og de tar 300 euro av trygden min hvert år, påstår Turrisi.

Turrisi viser til at det nasjonale pensjonsfondet (INS) tar en viss prosentandel til såkalt «solidaritet». 50-åringen tolker det dithen at staten bruker hele potten på de nyankomne på bekostning av ressurssvake italienere.

– Den italienske staten har glemt sine egne som sliter, på grunn av all denne solidariteten med migrantene, hevder Mineo-innbyggeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder