VANSKELIG OPPGAVE: Cristina Cattaneo og hennes gruppe med patologer har fått i oppgave å identifisere kroppene det som kan være så mange som 900 døde migranter. Foto: Salvatore Cavalli AP

Jakter på identiteten til hundrevis av døde

En gruppe italienske patologer har fått i oppgave å finne identiteten til 800 døde migranter.

 • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

Cristina Cattaneo, som er patolog ved universitetet i Milano, leder gruppen med patologer som har fått i oppgave å identifisere likene til om lag 800 migranter som har mistet livet til havs, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Så mange migranter reiser over Middelhavet

Den 18. april 2015 begynte nødsamtalene å komme fra en fiskebåt fylt til randen med hundrevis av migranter. Den italienske kystvakten sendte et skip, men da migrantene så skipet samlet de seg på den ene siden av fiskebåten, noe som første til at den kantret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LETER ETTER PÅRØRENDE: Ved å analysere DNA fra kroppene til de døde migrantene, samt undersøkelser av klær og identifikasjonspapirer, skal gruppen prøve å komme i kontakt med de pårørende. Foto: Salvatore Cavalli AP

Hundrevis sperret inne under dekk

28 personer kom seg i sikkerhet, men hundrevis var sperret inne under dekk. Ett år senere returnerte kystvakten til stedet for å heve den forliste fiskebåten.

Milliardindustri: Slik jobber nettverkene som smugler mennesker til Europa

– Vann rant ut fra åpninger på siden av skipet, vi så menneskekropper gjennom åpningene, sier Paolo Pezzutti som ledet hevingen, ifølge AP.

Slik stenger Europa: Dette er Europas nye murer

For hver kvadratmeter av skipet som ble undersøkt ble det funnet fem menneskekropper. I motorrommet alene ble likene av 200 migranter funnet. Da arbeidet var fullført hadde mannskapene fylt 458 likposer, flere med mer enn en person i hver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOKUS: Cristina Cattaneo mener at det hadde vært mye større fokus på identifisering, hvis de avdøde hadde vært europeere eller amerikanere som hadde mistet livet i en ulykke. Foto: Antonio Calanni AP

Foreløpig ser ofrene ut til og kun bestå av menn og unge gutter fra alderen 12 til 27 år. Jobben til gruppen med patologer er å finne identiteten til det som kan være så mange som 900 døde, ved hjelp av DNA fra bein, tenner og ting funnet på kroppene til de avdøde.

Mister livet på sin ferd mot Europa

Hittil i 2016 har mer enn 316.899 personer kommet seg til Europa gjennom sjøveien, ifølge den internasjonale organisasjonen for migrering. For 3.611 har denne reisen endt med døden, ifølge AP.

Se bildene: Her tar det norske skipet menneskesmuglerne

I løpet av desember skal Cattaneos gruppe begynne arbeidet med å kontakte slektningene til de som hadde identifikasjonspapirer på seg da de ble funnet, og fortsette jakten epå de som leter etter sine kjære. Det kan bli en vanskelig oppgave når de døde kommer fra et titalls forskjellige land.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DØR PÅ VEIEN TIL EUROPA: Hitill i 2016 har mer enn 316.899 personer kommet seg til Europa gjennom sjøveien. For 3.611 har denne reisen endt med døden. Foto: Salvatore Cavalli AP

– Dersom vi ikke finner noen vi kan vise informasjon, eller bilder av de døde til risikerer vi at alt dette arbeidet blir gjort til ingen nytte, sier Vittorio Piscitelli i Italias nasjonale kontor for savnede personer til AP.

Les også: Da nordmenn var båtflyktninger i Middelhavet

Selv om jobben med å identifisere hundrevis av døde personer er og blir en utrolig vanskelig oppgave, er Cattaneo klar på viktigheten av at arbeidet fortsetter.

– Dette er den største katastrofen i Europa etter andre verdenskrig og det er den største humanitære katastrofen med tanke på antallet døde, uidentifiserte personer, sier Cattaneo til AP.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Pluss content

  Se dokumentar: Hvem var «Number 387»?

 2. 211 migranter i italiensk båtkarantene: 28 bekreftet coronasmittet

 3. Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

 4. Kallmyr om migranter som plukkes opp av norskeid skip: – Bør settes i land ved nærmeste havn

 5. Hva om hele Mandals befolkning druknet?

Fra andre aviser

 1. Aldri før har så mange migranter kommet til Italia på en måned

  Aftenposten
 2. Tortur, voldtekt og slaveri venter migranter i Libya

  Bergens Tidende
 3. Italia stenger sine havner for migrantskip – ber Malta ta ansvar

  Aftenposten
 4. Libysk opprørsgeneral blander seg inn i migrantkrisen

  Bergens Tidende
 5. Minst 22 personer funnet døde i båt ved Libya

  Aftenposten
 6. Dette skipet reiser til Libya-kysten med ungdom som skal stoppe migranter på vei til Europa

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder