BRUDD: Nusrafronten bryter med Al-Qaida for å sikre framtiden i Syria. Foto: Khalil Ashawi Reuters

Nusrafronten bryter med al-Qaida

Al-Qaidas fløy i Syria, Jabhat al-Nusra, bryter med moderorganisasjonen. Men amerikanerne er ikke overbevist.

  • Birk Tjeldflaat Helle
Publisert:

– Vi erklærer at alle operasjoner under navnet «Jabhat al-Nusra» kanselleres, og oppretter med det den nye gruppen «Jabhat Fath al-Sham». Vi understreker at den nye organisasjonen ikke har noen forbindelser til eksterne krefter.

Det opplyser leder Abu Mohamad al-Jolani i en tale sendt på TV-kanalen Al Jazeera torsdag kveld.

Målet med bruddet er trolig å sikre en fremtid i Syria.

Al-Qaida-krigere i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

Analytikere peker på at gruppen ønsker å fjerne det stigma som er forbundet med å være al-Qaidas forlengede arm. Tanken bak er at gruppen med bruddet i større grad enn før kan kjempe side om side med såkalte moderate opprørsgrupper i Syria.

Dette kan bidra til å beskytte gruppen mot amerikanske og russiske luftangrep ettersom de moderate gruppene omfattes av våpenhvilen fra tidligere i år – som mer eller mindre har brutt sammen. I tillegg er flere av gruppene representert blant opposisjonen som har deltatt i vårens fredssamtalene for Syria i Genève.

Nusrafronten er den nest største ekstremistgruppen i Syria etter rivalen IS. Hovedfokuset deres har vært styrte president Bashar Al-Assad, snarere enn å etterfølge Al Qaidas globale mål, skriver The Washington Post.

IS og Nusrafronten: To alen av samme stykke

Dette har gjort mer moderate grupper har samarbeidet med Nusrafronten, både mot regimet og mot IS.

Likevel vil ikke gruppens brudd med moderorganisasjonen endre mye for USA.

– For Washington er Nusrafrontens grunnleggende natur det samme som Al-Qaidas, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Elizabeth Trudeau til den amerikanske avisen i forkant av bruddet.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder