Flere millioner russere bor i Russlands naboland

Putin-utsending: Latvia bør være redde

MEKTIG NABO: Dette kartet viser hvor mange russere som bor i de tidligere sovjetrepublikkene. Foto: Grafikk:ANDERS BERGAN/IVAR GAASØ,VG

Frykter Putins plan

RIGA (VG) Hun er latvisk, ektemannen russisk. Begge frykter hva slags planer Vladimir Putin har for hjemlandet deres.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Med russisk militærstøtte har borgerkrigen i Donetsk i Øst-Ukraina de siste ukene eksplodert i nye blodige kamper.

– Det som har skjedd i Øst-Ukraina kan også skje her. Dessverre, sier Vladimirs Naomovs (53).

VG møter ham og kona Ieva Helmute (51) i det lille grafiske verkstedet de driver i sentrum av Riga – den hovedstaden i tidligere Sovjet med høyest andel russere. Nesten halvparten av innbyggerne her har russisk opphav.

– Jeg er russisk. Jeg er født av en russisk familie, gikk på russisk skole, tjenestegjorde i den sovjetiske hæren og snakket ikke latvisk før jeg møtte kona, sier Naomovs.

Han er ikke alene. Av Latvias drøye to millioner innbyggere er nesten hver tredje russisk.

Artikkelen fortsetter under bildet

SAVNER IKKE SOVJET: - Hvis det trengs, vil vi slåss for landet vårt, sier Vladimirs Naomovs (53). Han driver grafikkverkstedet Grafika Skola i gamlebyen i Riga sammen med kona Ieva Helmute (51), og er ett av svært mange russisk-latviske ektepar i Latvia. Foto:Rune Thomas Ege,VG

– Både her i Latvia og andre tidligere sovjetrepublikker er det områder der den russiske innflytelsen er sterk. Hvis de som ønsker å skape uro spiller spillet sitt riktig, kan de skape mye ustabilitet, sier Ieva Helmute.

Flere steder langs den russiske grensen øst i Latvia har lokale myndigheter slått alarm etter oppblomstring av prorussiske grupper.

RUNE THOMAS EGE - I LATVIA Foto:VG,

Som VG skrev fredag, er frykten for Russlands neste steg så stor at Lativas naboland Litauen har gitt ut en egen manual som beskriver hva innbyggerne bør gjøre i tilfelle krigen skulle bryte ut – i en eller annen form.

– Russland har drevet slike hybridkriger i uminnelige tider. Jeg vil ikke si vi er redde. Men det er ikke en komfortabel situasjon, sier Vladimirs.

Putins spesialrådgiver Sergei Markov gjør ikke noe for å bedre usikkerheten.

- Latvia og Estland bør være redde

– Dere i Sverige trenger ikke å være redde. Men Latvia og Estland bør være redde. Hvis det blir en storkrig, er det mulig at det ikke blir noe som helst igjen av disse landene, sa han i et intervju med svenske SVT før jul.

Med samme retorikk som hos flere andre høytstående russiske embetsmenn hinter han om at Russland vil forsøke å «redde» russiske statsborgere i andre land.

– Problemet er russofobien som finnes hos den ledende eliten i Vest. Russofobi er rasisme mot russere. Får dere landene deres til å slutte å være russofober, kommer livet deres til å bli mye enklere, sa han i intervjuet.

For forholdet mellom Russland og de baltiske nabolandene, som både er NATO- og EU-medlemmer, blir stadig dårligere. Ved nyttår tok Latvia over presidentskapet i EU – og gjorde dermed det iskalde forholdet enda kaldere.

Norske soldater i kald krig

– Vi må se på grensesikkerheten, ikke bare fra et politi- og rettsmessig ståsted, men også fra et forsvarspolitisk synspunkt. Vi må diskutere styrking av EUs forsvar, sier Latvias utenriksminister Edgars Rinkevic.

I hele høst var norske soldater på øvelser i Latvia - og paraderte gjennom gatene i Riga. I vår skal de tilbake, sammen med NATO-soldater fra flere andre land.

Latvia er nå i sentrum for den nye kalde krigen mellom NATO og Russland.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIL FORTSETTE I FRIHET: Julia Antonova (19), Atis Volodka (21) og Uliana Kisilica (20) er født og oppvokst i et fritt Latvia – og vet ikke hvordan livet var da landet var en del av Sovjetunionen. De ønsker seg fortsatt et fritt Latvia. Foto:Rune Thomas Ege,VG

– Vi er stolte av landet vårt. Vi er et sterkt land med en sterk kultur, sier Julia Antonova (19).

Også blant henne og vennene Atis Volodka (21) Uliana Kisilica (20) er forholdet til Russland et hett tema. Og de frykter Putins neste skritt.

Men ingen av dem ser for seg en russisk invasjon, 25 år etter Sovjetunionens fall.

– Det er de eldre som er mest redde for okkupasjon. Det er jo de som virkelig husker hvordan det var, sier Atis.

HVA ER PLANEN?: Russlands president Vladimir Putin. Foto:Alexander Zemlianichenko,Ap

Som ekteparet i det lille grafiske verkstedet.

Hun viser VG bilder av besteforeldrene som ble sendt til sovjetiske fangeleirer i Sibir. Han forteller om tiden der alle snakket russisk. Og grøsser ved tanken.

– Jeg håper folket vårt, politikerne våre – og ikke minst etterretningstjenesten vår – er smarte nok til å se at det som skjer i Ukraina ikke var noe som skjedde over natten. I Ukraina levde russere og ukrainere veldig delt. Da uroen begynte, var det lett å få med seg nok folk til at det blir farlig, sier Vladimirs.

Og ekteparet er ikke i tvil: Vladimir Putin var mesterhjernen både bak invasjonen av Krim og det som nå skjer i Øst-Ukraina.

Frykter skitten krig

– Jeg liker ham ikke. Det er noe med ham som menneske, måten han snakker på, måten han opptrer på. Mange gjør narr av ham, men han er en farlig mann, mener Ieva.

– Han er smart. Han er oppfostret av KGB, og det gjennomsyrer ham. Jeg ser ikke på ham som leder for et land, men representant for et system. Og der gjør han en veldig bra jobb, sier Vladimirs.

– Det er det som er skummelt, og det er det som gjør ham farlig.

De frykter en russisk hybridkrig. Og konsekvensene.

– Hvis det trengs, vil vi slåss for landet vårt, sier Vladimirs.

– Mot russerne – mot «dine egne»?

– Mot hvem som helst. Vi kan ikke godta at friheten vi fikk til slutt skal tas fra våre barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder