PREGET: Bedar Bakht jobber på moskéen som massedrapsmann Omar Mateen tilhørte. Han har vanskelig for å forstå hva vennen Mateen har gjort, men forteller om store personlighetsforandringer i drapsmannen den siste tiden. Her lager han kveldsmat til sine trosfeller sammen med kona. Foto: LEIF-ÅGE REME
PREGET: Bedar Bakht jobber på moskéen som massedrapsmann Omar Mateen tilhørte. Han har vanskelig for å forstå hva vennen Mateen har gjort, men forteller om store personlighetsforandringer i drapsmannen den siste tiden. Her lager han kveldsmat til sine trosfeller sammen med kona. Foto: LEIF-ÅGE REME

Venn av massemorderen til VG: Ekstrem forandring den siste tiden

UTENRIKS

FORT PIERCE (VG) Bedar Bakht (53) kjente Omar Mateen fra han var liten. De siste månedene beskriver han drapsmannen som helt annerledes.

Publisert: Oppdatert: 14.06.16 12:07

– Da jeg så navnet hans på nyhetene nektet jeg å tro det var sant. Det har vært veldig tøft, sier Bakht til VG.

Han jobber som frivillig på moskéen Islamic Center i Port Pierce, hvor drapsmann Omar Mateen og hans familie har frekventert i over ti år.

VG møtte terroristens far: - Jeg tilgir ham ikke det han gjorde

Aktiv gutt

Når VG besøker trossamfunnet mandag formiddag står Bakht på kjøkkenet med sin kone og lager mat til etter kveldsbønnen. Det er ramadan og moskéen forventer storinnrykk av trosfeller - og mediefolk. Slik har det vært siden masseskytingen i Orlando natt til søndag.

Tidslinje: Dette vet vi om hendelsesforløpet

Bakht sier han fulgte Omar gjennom hele oppveksten.

– Jeg har kjent ham siden han var en liten gutt. Han pleide å være en veldig aktiv, snakkesalig gutt. Stilte alltid mange spørsmål om religion og var sosial, fortsetter Bakht og legger til:

– Med en gang han fikk seg jobb ble han veldig opptatt. Han elsket å trene vekter, tok kosttilskudd hele tiden og ble skikkelig muskuløs. Ikke at jeg så noe galt den gang, sier vennen.

– Ekstrem forandring

Bedar Bakht flyttet fra Fort Pierce til fordel for delstaten Maryland for noen år siden. Da han vendte hjemover for to måneder siden fikk han sjokk over hvor mye Omar hadde forandret seg.

– Jeg så en ekstrem forandring. Han var veldig stille og mutt, ingen spørsmål, hodet ned. Han satt bare og lyttet i et hjørne, fortsetter Bakht.

Moskéen er en liten gjeng som er tett knyttet sammen. Til hverdags er mellom fem og 20 mennesker innom for bønn. På det meste i helgene er de om lag 100 – 150 personer. Her kjenner alle hverandre.

Les også: Dette vet vi om gjerningsmannen

Mateen-familien har vært kjent i samfunnet lenge med far Saddique Mateen i spissen, opplyser styremedlem Adel Nefzi.

Saken fortsetter under videoen

Kom til bønn

Omar Mateens lillesøster eier dessuten en skjønnhetssalong bare noen titalls meter ned veien. Den var tom da VG var på besøk mandag.

De siste ukene før skytingen kom Omar hit med sønnen sin for bønn to til tre ganger i uken.

– De satt sammen innerst i et hjørne, og dro rett etterpå. Energiene hans var veldig annerledes. Han hadde sine aggresjonsproblemer allerede som barn, fortsetter Bedar Bakht.

Ofrenes historier: Edward Sotomayor (34) beskyttet kjæresten, ble selv skutt og drept

Mens hans prater kjører to lokale innbyggere forbi og roper skjellsord mot moskeen. På vei ut etter intervjuet treffer VG to menn i hver sin bil som står utenfor og advarer mot moskeen.

– Dette er djevelens folk. Satans hus. De kommer hit og ødelegger alt. Jeg vil ha dem ut og vekk, sier en mann som ikke vil la seg avbilde av VG før han kjører av gårde.

Samleside: Alt om Orlando-massakren

Både styremedlem Adel Nefzi og Bedar Bakht frykter hva ringvirkningene av massedrapene vil medføre for deres samfunn.

Kjærlig far

Styremedlemmet i moskéen som VG møter beskriver Mateen som en veldig vanlig person.

– Han kom her og ba som alle andre. Han gjorde ingenting som fikk meg til å tenke at han var annerledes. Når han kommer hit så hadde han med seg sønnen og etter min vurdering var han en veldig kjærlig far. Han lekte med sønnen og kysset og klemte han, sier Adel Nefzi.

– Hva slags lære har dere i forhold til homofile?

– Vi har ingen undervisning i det temaet.

– Hvor tror du han fikk sin homofobe holdning fra?

– Ingen anelse. Virkelig ingen anelse.

– Hvordan opplever dere å bli dratt inn i dette sammen med IS?

– Det er fryktelig. Islam har ikke noe med dette å gjøre. Dette handler om handlingene til en person og kun en person, sier Adel Nefzi og avviser at han kan ha blitt inspirert til å støtte IS i deres moské.

– Bare Gud vet hvorfor han gjorde dette, fortsetter Adel Nefzi.

Avfeier IS-sympatier

Også Bedar Bakht avfeier Omar Mateens IS-sympatier.

– Det er galskap. Bare galskap. Jeg tror han har vært syk i hodet, det er ingen grunn til at han skal ha gjort det. Kanskje han har hatt problemer privat, med økonomi eller noe. Jeg vet ekteskapet hans var ok.

– Når var siste gang du så Omar Mateen?

– Vi hadde en lang prat forrige uke om sønnen hans som minnet meg som om min egen sønn på den alderen. Fredag satt han rett foran meg til bønn, etterpå dro han samtidig med alle de andre. På lørdag var han der ikke. Jeg husker jeg tenkte på han. Faren hans var hos oss. Men Omar var ikke der.

Her kan du lese mer om