Kraftig jordskjelv i India, Pakistan og Afghanistan

Dødstallene stiger i Pakistan og Afghanistan

Oppstod panikk på jenteskole i Afghanistan - flere elever døde

Dødstallene stiger etter at et kraftig jordskjelv rammet Afghanistan, Pakistan og India.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til sammen skal minst 263 personer ha omkommet i de tre landene, skriver AP.

Jordskjelvet er målt til 7.7 på skalaen i Afghanistan, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USG.

Er du rammet av jordskjelvet? Ta kontakt med VGs journalister her.

Episenteret ligger i et øde område sør for Feyzabad i Badakshan-provinsen nordøst i Afghanistan, og jordskjelvet var 196 kilomter dypt.

Mandag formiddag kom det flere meldinger om enkeltdødsfall fra hele regionen. Det er fremdeles uklart hvor mange som er rammet og hvor hardt de er påvirket.

Afghanistan

I Afghanistan frykter myndighetene at det er døde både i provinsene Badakshan, Nangarhar og Kunar. Ifølge nyhetsbyrået AFP er 63 mennesker bekreftet omkommet i Afghanistan som følge av jordskjelvet, mens DPA har fått oppgitt at 69 mennesker er døde i landet.

Da jordskjelvet rammet en jenteskole i provinsen Takhar, oppstod det fullstendig kaos. 12 elever mistet livet i panikken som oppstod. Ytterligere 30 jenter er fraktet til sykehuset i Taluqan med skader. Det bekreftet lokale myndigheter til nyhetsbyrået Associated Press. Ifølge TV-kanalen Tolo er 13 skolejenter døde, mens 35 er meldt skadet.

– Antallet døde vil antakelig bli langt høyere enn rapportert foreløpig, sier Afghanistankomiteens landdirektør Terje Watterdal til NTB på telefon fra Kabul.

Afghanistankomiteen er en norsk bistandsorganisasjonen, som driver nødhjelp og langsiktige prosjekter i Afghanistan.

– Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, sier Watterdal, som ikke tror at skadeomfanget blir på samme nivå som under jordskjelvet i Kashmir i 2005 da over 70.000 mennesker omkom.

Det tror heller ikke den svenske seismologen Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitetet.

– Sannsynligvis blir konsekvensene relativt små, ettersom episenteret ligger så dypt, sier han til nyhetsbyrået TT.

Amin Ayoubi var i sitt hjem i den afghanske hovedstaden Kabul da skjelvet inntraff, melder NTB.

– Hele familien flyktet ut på gaten. Det var et skikkelig kraftig skjelv, vi er redde og veldig sjokkert, skriver han i en melding til nyhetsbyrået TT.

Pakistan

I Pakistan har dødstallet passert 228 mennesker og mer enn 1.800 er skadet, opplyser pakistanske myndigheter mandag kveld norsk tid.

Seks personer, noen av dem barn, omkom i Swat-dalen. Fire personer mistet livet da en bygning kollapset i Bajaur, mens en åtteåring skal ha mistet livet i Kallar Kahar. En kvinne døde og flere ble skadet da en skole i Sargodha kollapset.

I provinsen Khyber Pakhtunkhwa er 21 mennesker omkommet, mens minst 200 er skadet.

– Vi har tatt imot 50 skadde, og flere kommer etter hvert. Skadene skyldes bygningskollaps, sier talsmann Syed Jamil Shah ved Lady ReadingHospital i provinshovedstaden Peshawar.

I tillegg rapporteres det om omkomne i Bajur-regionen ved grensa til Afghanistan.

Samtidig ser det ut som om de store byene har sluppet unna uten større skader. Både Kabul i Afghanistan, og Lahore og Islamabad i Pakistan – litt lenger unna skjelvets episenter – meldes det foreløpig kun om strømbrudd, manglende telefonforbindelser og mindre skader.

EVAKUERTE: Ansatte i dette bygget i New Delhi måtte evakuere til parkeringsplassen utenfor da et jordkjelv rammet India. Foto: , Afp

India

I New Delhi i India har flere hundre personer evakuert kontorbygg og hastet ut til åpne plasser. Jordskjelvet skal ha vart i nesten ett minutt, og bygningene skal ha ristet i sentrum av den indiske hovedstaden. Skjelvet skal også ha vært merkbart helt til Islamabad i Pakistan og Kabul i Afghanistan.

Et norsk øyevitne som befinner seg i Chandigarh nord i India melder til VG at bygninger rister og at folk har evakuert fra kontorene. Vedkommende forteller at det ikke skal være noen skader i området.

Det er ikke klart om noen har mistet livet eller kommet til skade i India.

MÅTTE EVAKUERE: Pasientene på et sykehus i Jammu i India ble rullet ut under åpen himmel da jordskjelvet rammet området. Foto: , Ap

Hjelpekorps på vei

Et storstilt hjelpearbeid er underveis både i Pakistan og Afghanistan.
– Hæren er beordret til å sette i verk umiddelbart redningsarbeid i alle utsatte områder, uten å vente på formelle ordre, sier den pakistanske hærens sjefstalsmann Asim Bajwa.
– I et hastemøte har hærledelsen sendt soldater for å ta vurderinger over jordskjelvskader over hele landet – spesielt i øde områder. Soldatene er på vei, skriver han på sin Twitter-konto.

Twitter / Account Suspended

John Arne Riise måtte evakuere

Fotballproff John Arne Riise (35) befinner seg i India. Nordmannen spiller for den indiske fotballklubben New Delhi Dynamos, som trenes av brasilianeren Roberto Carlos, og kom tilbake til India etter en langhelg i Oslo bare timer før jordskjelvet.

– Det begynte å banke på døren, og det kom meldinger fra laget om at vi måtte løpet. Vi bor øverst. Jeg tok trappene, og løp som aldri før.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder