KJEMPER: En soldat i den irakiske hæren inntar posisjon i landsbyen Husayba, rundt sju kilometer øst for Ramadi. Tirsdag har irakiske styrker tatt tilbake områder av Ramadi fra terrorgruppen IS. Foto: Ahmad Al-rubaye , Afp

Irakiske styrker sier de har inntatt Ramadi

Irakiske sikkerhetsstyrker gjenerobret tirsdag et stort område i provinshovedstaden Ramadi i Anbar fra jihadistgruppa IS, ifølge irakiske tjenestemenn.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

IS inntok Ramadi i en tre dager lang lynoffensiv i mai, da den irakiske regjeringshæren kollapset og trakk seg ut av hovedstaden i Iraks største provins.

En offensiv for å gjenerobre Ramadi har vært varslet i lang tid, og irakiske styrker har i månedsvis kjempet om territorium rundt byen. Allerede i høst ble det hevdet at hæren fullstendig hadde isolert Ramadi, og at under 1.000 IS-krigere var igjen i byen.

Tirsdag opplyser Sabah al-Noman, talsmann for Iraks antiterrortjeneste, til nyhetsbyrået AFP at irakiske styrker har tatt kontroll over området Al-Tameem sørvest i provinshovedstaden.

Norge bedt om å bidra i Syria: Eksperter tror ikke norsk bidrag vil øke terrorfaren

«Knust»

– Idag ryddet våre styrker fullstendig området Al-Tameem etter et voldsomt slag mot Daesh-menn. De hadde ikke noe annet valg enn å overgi seg eller kjempe, og de ble fullstendig knust, sier Noman, som henviser til det arabiske akronymet for IS' tidligere navn.

Også Anbars politisjef og en talsmann for hæren bekrefter overfor AFP at området er gjenerobret. Irakiske styrker jobber nå med å rydde bomber som IS har plantet i området. En sideelv av Eufrat skiller Al-Tameem fra det neste jihadistkontrollerte området.

Amnesty i ny rapport: IS fører krig med våpen fra Vesten

Sivil flukt

Storbyen Ramadi ligger drøyt ti mil vest for Iraks hovedstad Bagdad. Forrige uke ba Iraks hær sivile om å forlate provinshovedstaden, men IS skal ha avkrevd familier som ønsket å flykte, en avgift på over 50.000 kroner.

Den USA-ledede militæralliansen mot IS har bombet en rekke mål i nærheten av Ramadi den siste tiden. Irakiske styrkers gjenerobring av byen vanskeliggjøres av at hæren etterlot seg store mengder militært utstyr der i mai, ifølge Amnesty i form av over 100 pansrede kampkjøretøy.

Obama til det amerikanske folk: – Vi vil ødelegge IS

Spesialstyrker

Forrige uke hevdet regjeringshæren at den hadde klart å stanse tilførselen av nye våpen og krigere til IS i Ramadi, ved å ta kontroll over utkanten av byen.

Statsminister Haider al-Abadi sa samtidig at Irak ikke trenger noen utenlandske bakkestyrker for å nedkjempe IS, som i fjor sommer erobret store deler av det nordlige Irak. Uttalelsen kom etter at amerikanerne sa de vil sende spesialstyrker til krigen mot IS.

Abadi er under stort politisk press for å distansere seg fra USA på hjemmebane, spesielt fra de mektige Iran-støttede sjiamilitsene som kriger mot IS.

Norsk forsker: Slik fungerer Europas terrorceller

Splittelse

Anbar og Ramadi har en stor sunnimuslimsk befolkning, og statsministeren har fått kritikk for å ha villet bruke sjiamuslimske militser i offensiven. Flere av militsene har direkte bånd til Iran og er anklaget for grove menneskerettsovergrep, og frykten har vært at deres deltakelse vil gjøre splittelsen mellom sunni- og sjiairakere enda dypere.

Ulike sunnimuslimske opprørere har hatt kontroll over Ramadi siden starten av 2014, men det var først i mai i år at IS klarte å sikre kontrollen over byen. Tapet av Ramadi var det største tilbakeslaget for regjeringen siden storbyen Mosuls fall i Nord-Irak i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder