GRANSKNING: Flere komitéer i Kongressen her i Washington D.C., i tillegg til spesialetterforsker Robert Mueller, gransker den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget i fjor. Foto: Alex Brandon AP

Washington Post: Facebook solgte politiske annonser til russisk selskap under presidentvalgkampen

Facebook solgte politiske annonser til et russisk selskap som prøvde å påvirke amerikanske velgere i forkant av fjorårets presidentvalg, melder Washington Post.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Representanter for Facebook skal ha forklart seg om annonsesalget for Kongressens etterforskere onsdag, skriver Washington Post, som har snakket med flere personer som er kjent med selskapets funn.

Facebooks representanter skal ha forklart at de har sporet salget av i alt 3300 annonser til en russisk «troll-farm» som skal ha hatt en historie med å spre Kreml-vennlig propaganda, ifølge avisen.

Salget av annonsene skal ha hatt en verdi på 100.000 dollar.

Les også: Spesialetterforsker Robert Mueller tar nye skritt i Russland-etterforskningen

Brennbare politiske temaer

En liten del av annonsene, som først ble sendt ut på nettverket sommeren 2015, skal direkte ha navngitt Republikanernes kandidat Donald Trump og Demokratenes Hillary Clinton. Mesteparten av annonsene skal ha fokusert på politisk brennbare temaer som våpenkontroll og fremmedfrykt, i tillegg til homofiles rettigheter og rasediskriminering.

Facebook skal også ha avdekket 470 mistenkelige og trolig falske Facebook-kontoer og -sider som trolig blir operert fra Russland. De hadde koblinger til selskapet og var involvert i å spre annonsene.

Facebooks sikkerhetssjef Alex Stamos sier i en uttalelse til Washington Post at selskapet vil fortsette å beskytte nettstedets integritet og forbedre evnen til å finne falske kontoer. Han sier i tillegg at Facebook har stengt de aktuelle kontoene som fortsatt var aktive.

Erkjennelsen fra Facebook kommer i forbindelse med at Kongressens etterforskere og spesialetterforsker Robert Mueller undersøker Russlands angivelige innblanding i presidentvalget.

Les også: Mistenker Trump-kampanjen hjalp russerne å spre «fake news»

Mistenker påvirkningskampanje

I en etterretningsrapport som ble delvis offentliggjort i januar anklager etterretningstjenestene CIA, FBI og NSA Russlands president Vladimiar Putin for å ha gitt ordre om en «påvirkningskampanje» under det amerikanske presidentvalget, blant annet ved å bruke betalte nettroll til å spre såkalte «falske nyheter».

Målet skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å diskreditere Hillary Clinton.

Facebook har i lengre tid blitt kritisert for å fungere som en plattform for spredning av falsk informasjon i forkant av det amerikanske presidentvalget i november i fjor. I en uttalelse noen dager etter valget lover Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg å undersøke saken, men hevdet at 99 prosent av informasjonen på Facebook er ekte og bare «en veldig liten del» er falsk eller feilaktig. I desember kunngjorde imidlertid selskapet at det vil begynne å markere artikler som er blitt vurder som falske eller feilaktige, med hjelp fra faktasjekk-organisasjoner.

Les også

 1. FBI ransaket hjemmet til tidligere Trump-topp

  Til tross for at Paul Manafort så ut til å samarbeide med…
 2. Spesialetterforsker Mueller tar nye skritt i Russland-etterforskning

  WASHINGTON, D.C. (VG) Oppnevnelse av storjury, stevning i forbindelse med Donald Trump jrs.
 3. Senatet har godkjent Christopher Wray som ny FBI-sjef

  Christopher Wray (50) avløser James Comey, som ble sparket av president Donald Trump i mai.
 4. Trump misfornøyd: Republikanere gjør lite for å beskytte presidenten

  WASHINGTON, D.C. (VG) Søndag er ingen hviledag for Donald Trump på Twitter.
 5. Jusprofessor til VG: Trump setter personlig lojalitet foran loven

  WASHINGTON, D.C. (VG) Jusprofessor Pauls Schiff Berman er usikker på om president Donald Trump ikke forstår loven, eller…
 6. Russisk advokat knyttes til FSB

  NEW YORK (VG) Advokaten som møtte Donald Trump jr. for å presentere skadelige opplysninger om Hillary Clinton, har…
 7. Washington Post: Trump vurderer å benåde seg selv

  USAs president Donald Trumps vurderer angivelig å benåde både seg selv og andre medarbeidere som kan ha samarbeidet med…
 8. Trump: Justisministeren burde ikke erklært seg inhabil

  NEW YORK (VG) President Donald Trump…
 9. Trump jr., Kushner og Manafort skal alle vitne i Senatet

  WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trumps sønn, svigersønn og tidligere kampanjesjef, de tre som i fjor sommer hadde et møte…
 10. Mistenker Trump-kampanjen hjalp russerne å spre «fake news»

  Amerikanske myndigheter skal tro russerne fikk hjelp da de oversvømte sosiale medier med desinformasjon og såkalte «fake…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder